Wonen in Rotterdam
Nederlands English

Veelgestelde vragen over wonen in Rotterdam

Ik wil een huis kopen Ik wil een huis huren Ik ben student / starter Ouder worden en wonen Ik wil duurzaam wonen I'm an expat

Algemene vragen

Ik zoek een huis in Rotterdam. Kunnen jullie mij helpen?

Bij Wonen in Rotterdam maken we je graag wegwijs in de stad. Je kunt informatie vinden over de wijken en we hebben veel nieuwsberichten over nieuwbouwprojecten, zelfbouwkavels en woonnieuws in Rotterdam. Ook kun je interviews lezen met bewoners. Om jouw een beter overzicht te geven van alle nieuwbouwprojecten waarvan de woningen nu of in de nabije toekomst in de verhuur of verkoop gaan, hebben we een mooie Nieuwbouwkaart gemaakt. Hier kun je filteren op huur/koop/prijs en locatie. Daarnaast hebben wij het aanbod van huur- en koopwoningen van Funda op onze site.

Tip: Maak op Funda en sites van Rotterdamse makelaars een zoekopdracht aan die voldoet aan jouw wensen. Zodra er een woning beschikbaar komt die valt binnen jouw zoekcriteria, dan ontvang je automatisch per mail een overzicht van de woning. Het is een aanrader om deze zoekopdracht in te stellen, want dan zie je vaak net iets eerder de woning dan dat de woning openbaar online wordt aangeboden.

Kan ik beter kopen of huren?

Je wilt verhuizen binnen of naar Rotterdam, maar twijfelt over kopen of huren? Een eigen huis kan je helemaal naar wens aanpassen. En als je huurt kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Bedenk goed wat in jouw situatie de beste keus is.

Een huis kopen
Voordelen
– Je kunt het huis helemaal aanpassen aan jouw eigen wensen.
– Als de rente niet verandert, zijn de hypotheeklasten meestal stabiel.
– Je bouwt vermogen op door af te lossen.

Nadelen
– Je kan minder makkelijk verhuizen.
– De woonlasten kunnen veranderen als de rente stijgt of daalt. Die veranderingen zijn niet altijd van tevoren duidelijk.
– Je moet zelf de woning onderhouden.
– Je moet extra verzekeringen en belastingen betalen: de opstalverzekering en heffingen van gemeente en waterschap.
– Je huis kan in waarde dalen. Daardoor kan je een schuld overhouden als je het verkoopt.

Een huis huren
Voordelen
– Als huurder heb je wettelijke huurbescherming. Dat betekent dat de verhuurder niet zomaar het huurcontract kan opzeggen.
– Als huurder kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag.
– Je kan een huurcontract vaak op korte termijn opzeggen. Je bent niet afhankelijk van de situatie op de huizenmarkt.
– Je hoeft geen (groot) onderhoud aan de woning uit te voeren. Dat moet de eigenaar of verhuurder doen.

Nadelen
– Je hebt minder vrijheid om de woning volledig naar eigen wens aan te passen.
– Je krijgt vrijwel zeker ieder jaar een huurverhoging. Lees meer over de huurverhoging op Huurcommissie.nl.

Kiezen voor kopen of huren?
Weeg de voordelen en nadelen goed tegen elkaar af voordat je kiest voor huren of kopen. Bedenk ook welk deel van jouw inkomen je kunt besteden aan wonen. Houd rekening met eenmalige kosten en extra vaste lasten. Kijk ook goed naar jouw eigen situatie en wensen voor de toekomst. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

– Hoe lang wil je ergens wonen en hoe flexibel wil je zijn?
– Ben je zeker van de nieuwe woonlocatie?
– Heb je een stabiel inkomen?
– Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning?
– Heb je recht op huurtoeslag?
– Hoeveel onderhoud is er nodig voor de woning die je op het oog hebt?

Bepaal voordat je een bod doet of je inschrijft eerst wat jij kan besteden aan het kopen of huren van een woning zodat je niet achteraf in de problemen komt. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Hoe kan ik mijn (toekomstige) woning verduurzamen?

Met het verduurzamen van je woning zorg je ervoor dat je niet onnodig veel energie nodig hebt om het warm en comfortabel te maken in huis en het verlaagt de CO2 uitstoot. Verduurzamen kan op verschillende manieren zoals beter isoleren, zonnepanelen, een groen dak, een warmtepomp installeren en van het gas af gaan of een combinatie van deze verbeteringen. Je kan veel energie, en dus ook geld besparen door de woning goed in te pakken.

Lees hier meer over wat je zelf kunt doen en waar je eventueel een lening of zelfs subsidie voor kunt aanvragen.

Waar vind ik het aanbod van zelfbouwkavels in Rotterdam?

Op de pagina Zelfbouw op onze site hebben we altijd een actueel overzicht van alle zelfbouwkavels die beschikbaar zijn gesteld door gemeente Rotterdam. Kijk hier eens rond of er iets voor jou tussen zit.

Team zelfbouw werkt continu aan nieuw aanbod, maar daarover wordt nog niets gecommuniceerd. Het kan immers voorkomen dat uit een onderzoek blijkt dat de onderzochte locatie niet geschikt blijkt voor ontwikkeling. Pas als het 99,9% zeker is dat een locatie in onderzoek daadwerkelijk via zelfbouw in de verkoop zal worden gebracht, communiceren we het via de pagina Zelfbouw op deze website. Het aanbod zal dan nog het label ’toekomstig aanbod’ dragen, wat inhoudt dat we wél informeren dat het in de verkoop zal komen, maar dat we nog geen (verkoop-) informatie beschikbaar hebben.

Wil je op de hoogte worden gehouden? In onze nieuwsbrief vermelden wij ook altijd de nieuwe Zelfbouwkavels.

Kan ik een starterslening aanvragen in Rotterdam?

De starterslening is een lening waarmee Rotterdammers tussen 18 en 35 jaar net een beetje extra kunnen lenen voor het aankopen van hun eerste woning in Rotterdam. Om de starterslening aan te vragen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn), moet je eerst toestemming vragen aan de gemeente. Op rotterdam.nl/starterslening-aanvragen vind je alles over de Starterslening in Rotterdam. Wat de voorwaarden zijn, hoe je deze kunt aanvragen en voor wie de lening beschikbaar is.

Wat betekent de Opkoopbescherming voor mij als woningzoekende?

In 16 wijken in Rotterdam is er een opkoopbescherming voor woningen. Dit betekent dat huizen die na 1 januari 2022 gekocht zijn in die wijken, niet meer verhuurd mogen worden zonder vergunning. Hiermee krijgen mensen meer kansen om een huis te kopen voor een redelijke prijs. Bijvoorbeeld mensen die voor de eerste keer een huis kopen of mensen die niet zoveel geld hebben.

Voor alle nieuwbouw geldt al dat de koper zelf in het huis moet gaan wonen. Het huis mag daarna dus niet meer verhuurd worden.

Actuele informatie over de Opkoopbescherming vind je hier.

Ik zoek een zelfbouwkavel in Rotterdam. Wanneer komen er nieuwe kavels beschikbaar?

Alle beschikbare zelfbouwkavels die door gemeente Rotterdam worden aangeboden, staan op de pagina: Zelfbouwkavels in Rotterdam | Wonen in Rotterdam. Zodra er nieuwe kavels beschikbaar zijn, krijgen wij dit door van de betreffende afdeling en plaatsen deze online en in onze nieuwsbrief.

Voor specifieke vragen over zelfbouwkavels, kun je ook een mail sturen naar: [email protected].

Interessante artikelen