Wonen in Rotterdam
Nederlands English

Onze veelgestelde vragen

Ik wil een huis kopen Ik wil een huis huren Ik ben student / starter Ouder worden en wonen Ik wil (duurzaam) verbouwen I'm an expat

Algemene vragen

Ik zoek een huis in Rotterdam. Kunnen jullie mij helpen?

Bij Wonen in Rotterdam maken we je graag wegwijs in de stad. Je kunt informatie vinden over de wijken en we hebben veel nieuwsberichten over nieuwbouwprojecten, zelfbouwkavels en woonnieuws in Rotterdam. Ook kun je interviews lezen met bewoners. Om jouw een beter overzicht te geven van alle nieuwbouwprojecten waarvan de woningen nu of in de nabije toekomst in de verhuur of verkoop gaan, hebben we een mooie WONINGAANBODKAART gemaakt. Hier kun je filteren op huur/koop/prijs en locatie. Daarnaast hebben wij het aanbod van huur- en koopwoningen van Funda op onze site.

Tip: Maak op Funda en sites van Rotterdamse makelaars een zoekopdracht aan die voldoet aan jouw wensen. Zodra er een woning beschikbaar komt die valt binnen jouw zoekcriteria, dan ontvang je automatisch per mail een overzicht van de woning. Het is een aanrader om deze zoekopdracht in te stellen, want dan zie je vaak net iets eerder de woning dan dat de woning op Funda wordt aangeboden.

Kan ik beter kopen of huren?

Je wilt verhuizen binnen of naar Rotterdam, maar twijfelt over kopen of huren? Een eigen huis kan je helemaal naar wens aanpassen. En als je huurt kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Bedenk goed wat in jouw situatie de beste keus is.

Een huis kopen
Voordelen
– Je kunt het huis helemaal aanpassen aan jouw eigen wensen.
– Als de rente niet verandert, zijn de hypotheeklasten meestal stabiel.
– Je bouwt vermogen op door af te lossen.

Nadelen
– Je kan minder makkelijk verhuizen.
– De woonlasten kunnen veranderen als de rente stijgt of daalt. Die veranderingen zijn niet altijd van tevoren duidelijk.
– Je moet zelf de woning onderhouden.
– Je moet extra verzekeringen en belastingen betalen: de opstalverzekering en heffingen van gemeente en waterschap.
– Je huis kan in waarde dalen. Daardoor kan je een schuld overhouden als je het verkoopt.

Een huis huren
Voordelen
– Als huurder heb je wettelijke huurbescherming. Dat betekent dat de verhuurder niet zomaar het huurcontract kan opzeggen.
– Als huurder kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag.
– Je kan een huurcontract vaak op korte termijn opzeggen. Je bent niet afhankelijk van de situatie op de huizenmarkt.
– Je hoeft geen (groot) onderhoud aan de woning uit te voeren. Dat moet de eigenaar of verhuurder doen.

Nadelen
– Je hebt minder vrijheid om de woning volledig naar eigen wens aan te passen.
– Je krijgt vrijwel zeker ieder jaar een huurverhoging. Lees meer over de huurverhoging op Huurcommissie.nl.

Kiezen voor kopen of huren?
Weeg de voordelen en nadelen goed tegen elkaar af voordat je kiest voor huren of kopen. Bedenk ook welk deel van jouw inkomen je kunt besteden aan wonen. Houd rekening met eenmalige kosten en extra vaste lasten. Kijk ook goed naar jouw eigen situatie en wensen voor de toekomst. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

– Hoe lang wil je ergens wonen en hoe flexibel wil je zijn?
– Ben je zeker van de nieuwe woonlocatie?
– Heb je een stabiel inkomen?
– Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning?
– Heb je recht op huurtoeslag?
– Hoeveel onderhoud is er nodig voor de woning die je op het oog hebt?

Bepaal voordat je een bod doet of je inschrijft eerst wat jij kan besteden aan het kopen of huren van een woning zodat je niet achteraf in de problemen komt. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Waar vind ik het aanbod van zelfbouwkavels in Rotterdam?

Op de pagina Zelfbouw op onze site hebben we altijd een actueel overzicht van alle zelfbouwkavels die beschikbaar zijn gesteld door gemeente Rotterdam. Kijk hier eens rond of er iets voor jou tussen zit.

Team zelfbouw werkt continu aan nieuw aanbod, maar daarover wordt nog niets gecommuniceerd. Het kan immers voorkomen dat uit een onderzoek blijkt dat de onderzochte locatie niet geschikt blijkt voor ontwikkeling. Pas als het 99,9% zeker is dat een locatie in onderzoek daadwerkelijk via zelfbouw in de verkoop zal worden gebracht, communiceren we het via de pagina Zelfbouw op deze website. Het aanbod zal dan nog het label ’toekomstig aanbod’ dragen, wat inhoudt dat we wél informeren dat het in de verkoop zal komen, maar dat we nog geen (verkoop-) informatie beschikbaar hebben.

Wil je op de hoogte worden gehouden? In onze nieuwsbrief vermelden wij ook altijd de nieuwe Zelfbouwkavels.

Kan ik een starterslening aanvragen in Rotterdam?

Op dit moment is de starterslening alleen beschikbaar voor Rotterdamse huurders die een sociale huurwoning van een woningcorporatie achterlaten, ongeacht hun leeftijd.

De starterslening is een lening waarmee u net een beetje extra kunt lenen voor het aankopen van uw eerste woning. Het is een aanvullende lening boven op de hypotheek voor starters die voor het eerst een huis kopen. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek die de starter kan krijgen. De eerste 3 jaar betaalt een starter geen rente of aflossing voor de starterslening. De starterslening geldt zowel voor nieuwe als bestaande woningen.

Klik hier voor meer informatie of het aanvragen van een Starterslening.

Wat betekent de Opkoopbescherming voor mij als woningzoekende?

Door de invoering van de Opkoopbescherming maken starters en mensen met een middeninkomen weer meer kans op het kopen van een woning tegen een redelijke prijs.

Rotterdam is de eerste stad in Nederland die de Opkoopbescherming invoert. Per 1 januari 2022 kun je in 16 wijken alleen een woning kopen met een waarde tot € 405.000 als je er ook zelf gaat wonen. Dit doet de gemeente omdat in sommige wijken de woningmarkt uit balans is. Twee dingen spelen daarbij een rol. Door concurrentie van opkopers maken starters en middeninkomens die op zoek zijn naar een woning in het goedkope en middensegment te weinig kans. En doordat er veel tijdelijke bewoners zijn, staat de leefbaarheid onder druk.

Actuele informatie over de Opkoopbescherming vind je hier.

Interessante artikelen