Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug naar overzicht

Ik wil een huis kopen

Ik wil een huis kopen. Kunnen jullie mij helpen?

Bij Wonen in Rotterdam maken we je graag wegwijs in de stad. Je kunt informatie vinden over de wijken, onze Wijkentest doen om te zien welke wijk het beste bij je past en we hebben veel nieuwsberichten over nieuwbouwprojecten, zelfbouwkavels en woonnieuws in Rotterdam. Ook kun je interviews lezen met bewoners van wijken waar jij interesse in hebt. Daarnaast hebben wij het aanbod van Funda op onze site. Wil je meer weten? Stel ons dan gerust jouw vraag.

Waar moet ik op letten bij een hypotheekaanvraag?

Leuk, je bent van plan om een huis te kopen. Om dit te kunnen financieren heb je meestal een hypotheek nodig. De Rabobank helpt je graag met advies over wat je maximaal kunt lenen, hoe een hypotheek werkt, wat een hypotheek kost en welke hypotheekvorm (annuïteiten-, aflossingsvrij, lineair of een combinatie) het beste past bij jouw situatie. Lees hierover meer in dit artikel.

Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek over jouw situatie? Dan kun je ook online een afspraak maken met een van de financieel adviseurs. Lees hier verder voor meer informatie: Huis kopen? – Lees hier alles wat je moet weten – Rabobank

Kan ik een starterslening aanvragen?

Vanaf 1 augustus 2021 kunnen Rotterdammers tussen de 18 en 35 jaar een starterslening aanvragen voor de aankoop van hun eerste woning. Ook Rotterdammers ouder dan 35 jaar die een sociale huurwoning van een woningcorporatie achterlaten, kunnen de starterslening aanvragen. Zo moet het makkelijker worden een huis te kopen in de Maasstad. Lees hier meer over de Starterslening en hoe je deze kunt aanvragen.

Kan ik als starter een hypotheek krijgen voor mijn eerste huis?

Droom jij van je eerste koophuis? Dan wil je natuurlijk weten of je een hypotheek kunt krijgen. De stijgende prijzen op de woningmarkt maken het er niet makkelijker op. Ook hebben steeds meer mensen een tijdelijke contract of werken in ZZP-verband. Bovendien kan een studieschuld het kopen van een huis in de weg staan. Toch is er meer mogelijk dan je denkt. Misschien ook voor jou. Meer informatie kan je vinden in dit artikel.

Welke wijk past bij mijn budget?

Rotterdam is een grote stad met 14 gebieden onderverdeeld in 71 wijken. Wij hebben een aantal makelaars gevraagd naar wat je in Rotterdam kan kopen voor een bepaald budget en in welke wijk je deze woningen kunt vinden. Hieronder vind je de diverse artikelen per budget.

Wat koop je voor maximaal 195.000 euro?
Wat kan je kopen voor 195.000 tot 240.000 euro?
Wat kan je kopen voor 240.000 tot 290.000 euro?
Wat kan je kopen voor 290.000 tot 435.000 euro?
Wat kan je kopen voor meer dan 435.000 euro?

Lees ook ons artikel Huizenprijzen in Rotterdam.

Waar vind ik een overzicht met nieuwbouwprojecten in Rotterdam?

Op Wonen in Rotterdam vind je onder Woningaanbod de nieuwbouw die op dit moment te koop is. Op de website Bouwen aan Rotterdam vind je een kaart met alle nieuwbouwprojecten in de stad. Binnenkort zullen we ook op Wonen in Rotterdam een overzicht plaatsen met de start verhuur/verkoop voor de komende maanden.

Kan ik beter nieuwbouw of beter bestaande bouw kopen?

Nieuwbouw of bestaande bouw, het is een persoonlijke keuze. Afhankelijk van jouw wensen en budget. Heb je wat langer de tijd en wil je direct alles naar eigen smaak inrichten of kies je voor sfeer en op korte termijn verhuizen?

We zetten hieronder wat voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw op een rijtje die jouw kunnen helpen in het maken van een keuze.

Nieuwbouwhuis kopen

Voordelen
– Alles in de woning is nieuw en ongebruikt en zal minder snel een opknapbeurt nodig hebben.
– Vaak kan je vanaf het begin van de bouw zelf naar eigen smaak de inrichting bepalen.
– Nieuwbouw wordt tegenwoordig goed geïsoleerd en is daardoor energiezuiniger.
– Bij de bouw houden ze steeds meer rekening met duurzame bouwmaterialen en oplossingen zoals zon- en wateropvang en veel groen.
– Er wordt veel gebouwd in Rotterdam waardoor er meer keuze is voor nieuwbouw dan voorheen (zie ook de kaart van Bouwen aan Rotterdam met alle nieuwbouwprojecten).

Nadelen
– Er is meer aanbod in bestaande bouw en nieuwbouw moet maar net een project zijn in jouw zoekgebied, voor jouw budget.
– Je kan vooraf de woning niet bezichtigen.
– Er zit vaak veel tijd tussen aankoop en oplevering, dat kan betekenen dat je een periode dubbele lasten betaalt.

 

Bestaand huis kopen

Voordelen
– Je hebt een ruime keuze uit bestaande woningen door heel Rotterdam.
– In bestaande bouw zit geschiedenis.
– Het is mogelijk om een kijkje te nemen in de woning en de sfeer in de bestaande buurt te proeven.
– Na acceptatie van jouw bod, kan het huis binnen een korte tijd van jou zijn en zit je binnenkort al in jouw nieuwe tuin.

Nadelen
– Bestaande huizen hebben vaak meer onderhoudskosten, denk aan de kozijnen, vervangen cv-ketel, schilderwerk, daken.
– Houdt er rekening mee dat wanneer je werkzaamheden wilt verrichten om je huis meer eigen te maken, zoals vervangen van een badkamer of keuken, dit niet goedkoop is.
– In grote delen van Rotterdam hebben oudere huizen problemen met de fundering en soms zelfs constructie (laat een bouwtechnische keuring uitvoeren en doe de Funderingscheck).
– Vergeet niet de kosten voor de makelaar, taxatie, keuring en andere verplichte kosten bij de aankoop.
– Een laatste nadeel is dat een bestaand huis mogelijk minder goed is geïsoleerd waardoor je energierekening hoger kan uitvallen. Gelukkig biedt de gemeente Rotterdam Energiebesparende subsidies en leningen om jouw te helpen met het verduurzamen van jouw nieuwe of bestaande woning.

Ga je binnenkort een huis bezichtigen? Dan kunnen deze 10 tips van vereniging eigen huis je alvast op weg helpen.

Wat betekent zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding?

Zelfbewoningsplicht
Als een woning wordt verkocht met een zelfbewoningsplicht, is de koper verplicht zelf in de woning te wonen voor een in de overeenkomst afgesproken periode. De koper moet zich dan inschrijven op het adres van de woning. Verhuur is in deze afgesproken periode niet toegestaan.

Anti-speculatiebeding
Een anti-speculatiebeding is een voorwaarde in een koopcontract dat de koper verplicht het gekochte een aantal jaren zelf te bewonen voordat de koper de woning mag doorverkopen. Soms moet de koper voorafgaande toestemming vragen voor verkoop aan een derde of is als voorwaarde gesteld dat bij verkoop een deel van de winst wordt afgedragen een de vorige eigenaar. Meestal wordt een anti-speculatiebeding door een gemeente als voorwaarde opgenomen als zij zelf tot verkoop van bouwkavels of woningen overgaat. Op overtreding van het anti-speculatiebeding is doorgaans een aanzienlijke contractuele boete gesteld.

Wat betekent WOZ-waarde en wat betekent dit voor mijn (toekomstige) woning in Rotterdam?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. De WOZ-waarde van een woning is de geschatte marktwaarde (waarde van een woning als deze vrij op de markt kan worden verkocht) van je huis. Daarmee is dus de WOZ-waarde betekenis meteen duidelijk.

Hoe wordt deze bepaald?
De WOZ-waarde van een woning wordt door de gemeente vastgesteld met als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. Elke huizenbezitter krijgt die WOZ-woningwaarde op een WOZ-beschikking. De gemeente baseert de waarde van de woning onder meer op:

• De ligging van de woning
• Inhoudsgegevens
• Oppervlaktegegevens
• Verkoopcijfers van woningen in de buurt

De WOZ-waarde vormt de grondslag voor de gemeentelijke belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten. Daarnaast speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol bij de erf- of schenkbelasting en het eigenwoningforfait (ook wel huurwaardeforfait genoemd). Dit is een fiscale bijtelling bij het inkomen in verband met het hebben van een koopwoning. Het komt erop neer dat huiseigenaren betalen voor het woongenot.

Waar vind je de WOZ-waarde van jouw (toekomstige) woning?
Je kan de WOZ-waarde van een woning controleren op WOZ-waardeloket.nl.

Interessante artikelen