6 Tips om energie te besparen
Snel en makkelijk energie besparen kan op veel verschillende manieren. Van led-lampen tot het dicht maken van kieren, en van slim omgaan met apparatuur tot het plaatsen van radiatorfolie.
Lees meerAls je gaat verbouwen, doe het dan gelijk duurzaam. Gebruik milieuvriendelijke materialen en pas energiebesparende maatregelen toe. Op zoek naar handige tips, adviezen of ervaringen van andere Rotterdammers over het duurzaam verbeteren of verbouwen van jouw woning? Kijk dan op www.duurzaam010.nl. Van informatie over dubbelglas tot tochtstrips. Grote of kleine investeringen, lagere energiekosten en meer wooncomfort kun je al snel terugverdienen!
Hulp bij huurhuis duurzaam verbouwen
Ook als u in een huurhuis woont, kan er vaak wat verbeterd worden als het om energieverbruik gaat. Milieucentraal helpt daarbij. Stap voor stap wordt per soort kamer uitgelegd hoe u het beste te werk kan gaan. De badkamer heeft bijvoorbeeld een andere aanpak nodig dan de slaapkamer of keuken.
Voor grotere duurzame maatregelen, zoals isoleren, moet je overleggen met de VvE. Doe hier jouw voordeel mee. Het is namelijk vaak goedkoper om samen met andere eigenaren te verduurzamen. Het komt voor dat kleine VvE’s soms niet tot nauwelijks actief zijn. Dit lijkt misschien makkelijk en voordelig, maar dat is zeker niet zo! Er wordt geen of weinig onderhoud gedaan en als er een probleem is, is er vaak te weinig geld om dat te repareren. Activeer dus de VvE! Voor hulp en tips kun je terecht op www.vve010.nl.
Rotterdam is vooruitstrevend. Ook met het oog op duurzaam (ver)bouwen. De gemeente stelt subsidies en leningen beschikbaar zodat bewoners van Rotterdam kunnen investeren in duurzame oplossingen. Voor bijvoorbeeld het overstappen naar aardgasvrij is in sommige gevallen een subsidie of lening beschikbaar. Of voor meer groen en het opvangen van regenwater. En ook voor elektrisch rijden, het isoleren van de woning of zonne-energieprojecten.
Kijk op de website www.duurzaam010.nl voor een overzicht van subsidies en leningen waar jij voor in aanmerking kunt komen.
Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu. En er zijn meer momenten om te verduurzamen dan je denkt. Als je een huis koopt, bouwt of verbouwt. Maar ook als je je hypotheek aanpast. Bij Rabobank noemen we dit duurzame woonkansen. En wij helpen je ze te benutten.
Om je te helpen jouw (duurzame) woonwens te realiseren heeft de Rabobank verschillende slimme financieringsmogelijkheden en oplossingen. Let op! Geld lenen kost geld.
Soms is voor (ver)bouwplannen een vergunning nodig van de gemeente. Ook voor bijvoorbeeld het splitsen of samenvoegen van woningen. Op een speciale website vind je informatie over gemeentelijke voorschriften die gelden voor jouw (ver)bouwlocatie. In 3 stappen word je geholpen met regels voor (ver)bouw activiteiten op jouw adres, bepalen of een vergunning nodig is en hoe je deze kan aanvragen. Met het doorlopen van de stappen krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten. Daarmee vergroot je de kans op een succesvolle vergunningsaanvraag. Heb je geen vergunning nodig, dan kun je direct met de werkzaamheden beginnen.
Architect aan Zet
In Rotterdam is er de mogelijkheid om vergunningsvrij te (ver)bouwen als een gecertificeerde architect wordt ingeschakeld. Het gaat dan om bouwprojecten die passen binnen het bestemmingsplan én die een laag ruimtelijk en bouwtechnisch risicoprofiel hebben. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwbouw of renovatie van één of twee eengezinswoning(en), verbouw, een dakopbouw of een dakterras. Omdat sprake is van een vergunningsvrije handeling worden er geen bouwleges in rekening gebracht. Ga voor een overzicht van de gecertificeerde architecten, de bouwwerken en meer informatie naar Architect aan Zet.
Burenakkoord
Burenakkoord is een proef in een aantal wijken in Hoogvliet en Prins Alexander. Rotterdammers met een eigen huis krijgen daar meer vrijheid om kleine aanpassingen aan hun woning te doen. Doel is dat zij dan langer en met meer plezier in hun huis kunnen blijven wonen. Voorwaarde om mee te doen aan het Burenakkoord is dat alle buren het eens zijn met de aanpassingen. Dan is de omgevingsvergunning gratis. De proef is gestart op 1 januari 2020 en loopt tot en met 31 december 2023.
Dat kan zeker. Op duurzaam010.nl vind je alle informatie over subsidies en leningen voor VvE’s. Denk aan aardgasvrij, (ver)bouwen, opvang regenwater, isolatie en zonnepanelen. Ook voor de kleine VvE’s (tot ten hoogste zeven appartementen) is er subsidie beschikbaar voor isolatie van het dak, begane grondvloeren, gevel of ramen.
Hiernaast kun je via VVE-010 hulp krijgen bij het (vaak moeilijke) besluitvormingsproces binnen VvE’s.