Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug naar overzicht

Ik wil een huis huren

Hoe vind ik een huurwoning in Rotterdam?

Rotterdam is een geweldige stad waar veel mensen graag willen (blijven) wonen. Voor een ieder die een huurwoning zoekt, hebben we informatie en tips verzamelt om je verder op weg te helpen. Deze kun je lezen in het artikel ‘Hoe vind ik een huurwoning in Rotterdam‘. Wij wensen iedereen een fijn thuis in Rotterdam!

Waar kan ik een overzicht vinden met alle huurwoningen in Rotterdam?

Op de site van Wonen in Rotterdam vind je het woningaanbod van huurwoningen die op Funda staan. Dit zijn zowel nieuwbouw- als bestaande woningen. Je kan hier zelf filteren op bijvoorbeeld de huurprijs, de wijk of het soort huurwoning. Hiernaast kun je op de kaart met nieuwbouwprojecten filteren op huurwoningen en prijsklasse.

Klik hier voor het aanbod van nieuwbouw huurwoningen in Rotterdam.
Klik hier voor het aanbod van bestaande huurwoningen in Rotterdam.

Aanbod sociale huur (tot € 752,33):
Voor het actuele aanbod van sociale huurwoningen in Rotterdam, verwijzen wij je door naar WoonnetRijnmond.

Aanbieders huurwoningen in Rotterdam:

De meeste huurwoningen zijn te vinden op de landelijke platformen Funda en Pararius, maar het is altijd goed om ook de sites van lokale Rotterdamse verhuurders in de gaten te houden, zoals:
Atta Makelaars Rotterdam
Havensteder Rotterdam
Kolpa van der Hoek Makelaars
Maarten Makelaardij
Manhave
Ooms Makelaars
Re/MAX Makelaar Rotterdam
Riva Rentals
Rotterdam Appartments
Schieland Borsboom Makelaars
TW3 Makelaardij
Van Herk Makelaardij
Velthaak & Keijzer Makelaars
Vesteda
Woonbron Rotterdam
Woonstad Rotterdam

Ik wil een huis huren, waar moet ik rekening mee houden?

De gemeente Rotterdam let op het goed huren en verhuren van woningen. Verhuurders moeten zich houden aan de regels van goed verhuurderschap. Dat betekent dat woningen worden verhuurd met een goed huurcontract. Het houdt ook in dat huurprijzen altijd volgens het woningwaarderingsstelsel worden berekend. En het betekent dat woningen goed worden beheerd en onderhouden. Misstanden als overbewoning, intimidatie, woon- en adresfraude, discriminatie en uitbuiting van huurders zijn onacceptabel.

Tips voor huurders

Als je een huis wilt huren in Rotterdam zijn er een aantal regels waar je rekening mee dient te houden. Om het voor jou wat makkelijker te maken, heeft de gemeente Rotterdam speciaal voor huurders enkele tips op een rijtje gezet.

Bereken de huurprijs

Het is ook altijd handig om te weten hoeveel huur er gevraagd mag worden. Het berekenen van de huurprijs kan je doen op weetwatjehuurt.nl.

Krijg je voorrang op een huurwoning als je werkt als leraar, politieagent of in de zorg?

Rotterdam heeft een tekort aan leraren, politieagenten en mensen in de zorg. Wie in Rotterdam in één van deze beroepen werkt of wil werken, kan voorrang krijgen op een huurwoning in de stad. Zo wil de gemeente het voor deze groepen makkelijker maken om voor Rotterdam te kiezen. In een aantal proefprojecten met huurwoningen met verschillende huurprijzen kijken ze of dit kan. Om recht te hebben op deze regeling gelden een aantal voorwaarden. Ook studenten van een opleiding voor één van deze beroepen hebben hier misschien recht op.

Je leest er meer over op deze pagina van de gemeente.

Kan ik in Rotterdam huurtoeslag krijgen?

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van jouw huurwoning. Als je een huis huurt in Rotterdam, is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor een huurtoeslag. Dit geldt zowel voor corporatie- als particuliere huurwoningen. Je moet hiervoor echter wel voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo mag de huur niet te hoog zijn (grens in 2021 is maximaal € 752,33 kale huur + servicekosten), wordt er gekeken naar de hoogte van het inkomen en moet je ingeschreven staan op het betreffende adres.

Informatie over huurtoeslag vind je op de website van de Belastingdienst – Toeslagen. Hier kan je ook een proefberekening maken. Zo weet je op hoeveel huurtoeslag jij recht hebt en wat je per maand zelf moet betalen.

Hoeveel huur kan ik betalen?

Je ziet een mooi huurhuis dat aan jouw wensen voldoet. De vraag is dan of de huurprijs verantwoord is. Om dit te bepalen, kijkt een verhuurder naar jouw inkomen (Vaak is er een inkomenseis van minimaal 3,5 keer de maandhuur), eigen vermogen, schulden en verplichtingen. Als je een appartement of huis huurt, is het belangrijk dat het binnen je budget past. Want je huurt iets om erin te leven en leven kost geld.

Er zijn geen landelijke richtlijnen, maar het is verstandig dat de huurprijs maximum een derde van je nettoloon bedraagt. Dit voorkomt dat je in financiële moeilijkheden geraakt door te hoge maandelijkse kosten. De kosten van leven zijn hoog en daarnaast betaal je vaak nog een deel vaste lasten bovenop de huurprijs en vraagt een verhuurder een huurwaarborg. Dit is een soort garantie voor de eigenaar bij slechte betaling of grote schade. Als je huurcontract probleemloos afloopt, krijg je dit bedrag uiteraard terug.

Waar moet je op letten bij de huurprijs
Zitten de energiekosten er in de huurprijs? (Meestal niet)
Komen er nog onderhoudskosten bij? (meestal enkele tientallen euro’s)
Heb je geld opzij gezet voor de waarborg? (2 à 3 maanden van het huurbedrag)
Heb je stabiele inkomsten voor de loop van je contract?
Is er nog een buffer voor een defect toestel of pech?
Houd rekening met eenmalige kosten voor de verhuizing en voor het inrichten van je nieuwe huis (en tuin)!

Heb je een huurwoning op het oog en wil je weten of je deze kan betalen? Doe hier dan een rekencheck.

Hoe weet ik of ik niet te veel huur betaal?

Een huurder betaalt elke maand huur aan een verhuurder om gebruik te maken van zijn woning. In ruil daarvoor zorgt een verhuurder voor een prettige en veilige woning om in te leven. Met de Huurprijscalculator zie je of je een redelijke huur betaalt. Betaal je een hogere huur dan de maximaal toegestane huur? Dan kun je een lagere huurprijs afdwingen. Dit kan honderden euro’s per jaar besparen.

Wat voor type huuroverkomst past bij mij?

In principe zijn er twee typen huurovereenkomsten:
1. Een huurovereenkomst van minimaal 12 maanden, welke na 12 maanden automatisch verlengd wordt naar een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Deze is hierna maandelijks opzegbaar.
2. Een huurovereenkomst van maximaal 24 maanden. Hier wordt vaak mee gewerkt door particuliere verhuurders om de flexibiliteit van de verhuurder te vergroten. (Bij huurovereenkomst 1 heeft de verhuurder geen invloed op wanneer ze de woning uit moeten, dit is volledig aan huurder zelf).

Wat is het verschil tussen een sociale huurwoning en een huurwoning in de vrije sector?

Een sociale huurwoning kent een begrensde huur. De huur mag nooit hoger zijn dan een bepaald bedrag. Dit heet de maximale huurgrens van de woning.

Verschillen sociale huur en huur in vrije sector

Sociale huur
Beginhuurprijs lager dan 752 euro per maand
Via woningcorporatie
Inkomen mag niet te hoog zijn
Huurtoeslag mogelijk

Huur vrije sector

Geen maximale huurprijs
Via particuliere verhuurder of woningcorporatie
Alle inkomens mogelijk
Huurtoeslag vaak niet mogelijk

Meer informatie over het verschil tussen sociale huur en vrije sector huur, de regels, controleren van de huurprijs en huurbescherming vind je op de site van de Rijksoverheid.

Hoe weet ik of mijn verhuurder betrouwbaar is?

Voor je een huurovereenkomst aangaat, raden wij je altijd aan om op internet te zoeken wat je kan vinden over de verhuurder. In Rotterdam moeten verhuurders aan steeds strengere richtlijnen voldoen. Onder meer door de invoering van Regels Goed Verhuren Rotterdam. Dit voorkomt problemen en schept duidelijkheid. Op de website weetwatjehuurt.nl vind je tips speciaal voor huurders die je ook verder kunnen helpen.

Interessante artikelen