Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Oud-Charlois en De Wielewaal

Twee verschillende wijken met eigen karakter

Rotterdam is opgebouwd uit maar liefst 71 verschillende wijken. Van rustig en groen tot bruisend en hip en alles er tussenin. Maar hoe is het echt om in een bepaalde wijk te wonen en wat maakt die wijk zo mooi? Tijd voor een verkenning! Deze keer: Oud-Charlois en De Wielewaal.

Twee verschillende wijken

Oud-Charlois en de Wielewaal zijn twee heel verschillende wijken in Zuid die aan elkaar grenzen. Oud-Charlois is veel groter en is een echte stadswijk met veel portiekwoningen, parkjes, winkels, scholen en openbaar vervoer voor de deur. Deels gelegen aan de Maas en vanaf het Charloisse Hoofd heb je een prachtig uitzicht op het water de de SS Rotterdam. Het sfeervolle historische midden van Oud-Charlois is het vroegere dorp Charlois, ontstaan in 1462 en vernoemd naar het Franse graafschap Charolais. Tegenwoordig zeggen we in Rotterdam gewoon ‘Sjaarloos’.

Wielewaal is een hele groene wijk, het grootste park van Nederland, het Zuiderpark, begint hier. Rust, ruimte en groen zijn de meest genoemde redenen om hier te wonen. De woningen in de wijk zijn gebouwd als reactie op de woningnood na de oorlog en worden nu vervangen door toekomstbestendige duurzame woningen. De naam van deze wijk verwijst naar de middeleeuwse plassen Wiel en Waal.

Nieuwbouwproject De Wielewaal

Als reactie op de woningnood na de oorlog zijn zo’n 500 tijdelijke woningen gebouwd die na 25 jaar weer vervangen zouden worden. Nu meer dan 70 later wordt de geliefde wijk klaar gemaakt voor de toekomst met ruim 700 duurzame woningen en voorzieningen.

De Wielewaal aan de rand van het Zuiderpark is uitbundig groen, lommerrijk en ruim van opzet. Bestaande bomen en struiken worden in de nieuwe plannen zoveel mogelijk ingepast en er komen nóg meer bomen bij. Door de grote variatie aan planten staat er altijd wel iets in bloei en is er een explosie aan kleuren en vormen het hele jaar door.

Wil je ook wonen in de Wielewaal, kijk dan eens op nieuwbouw-dewielewaal.nl voor het huidige aanbod.

 

De Wielewaal – Wielewaal
De Wielewaal – Wielewaal

De wijk De Wielewaal in Charlois is er een met karakter. De architectuur in de Wielewaal oogt vriendelijk, open en uitnodigend. Heel herkenbaar aan de karakteristieke dakvorm met de ronding onderaan en zonnepanelen in de nok. De gekleurde voordeuren, de gevels vol rozen of blauwe regen en de lage haagjes met het tuinhek. BPD bouwt in de Wielewaal ruime huizen met een tuin in een groene en kleurrijke omgeving, waar buren betrokken zijn bij de buurt. Naast koopwoningen is er ook ruimte voor sociale huurwoningen én middeldure huurwoningen. De huurwoningen uit de eerste fases zijn inmiddels allemaal vergeven. De komende jaren komen er nog meer huur- en koopwoningen beschikbaar.

Lees meer

Tips voor bezoekers

In de pittoreske oude stadskern, staan niet alleen prachtige historische woningen en gebouwen, maar klopt ook het artistieke hart van Oud-Charlois. Hier vind je veel creatieve ondernemers en galeries, vooral in de buurt rond de Oude Kerk en in de Gouwstraat. Helemaal boven in Oud-Charlois ligt het Charloisse Hoofd. Dit is een park met skateboard half pipe, de fietstunnel onder de Maas naar het Park bij de Euromast en een prachtige plek om bootjes te kijken. Niet voor niets ook wel de Schepen Spottersplek Charlois genoemd.

Ben je op zoek naar rust, groen, een plekje voor een fijne wandeling of hardlooproute? Het grootste park van Nederland, het Zuiderpark, eindigt middenin De Wielewaal. Er zijn diverse sportmogelijkheden en voor de kleintjes is er Kinderboerderij De Molenwei en Scouting Charlois. Voor een hapje en drankje is er vast een plekje op het fijne terras van Brasserie Koriander of de Bonte Keukentafel.

Overzicht nieuwbouw huur- en koopwoningen

Klik hier voor het overzicht met nieuwbouwprojecten in Rotterdam waarvan de woningen in de verhuur of verkoop zijn of snel gaan komen. Ben je op zoek naar een sociale huurwoning? Kijk dan eens op de sites van de woningcorporaties in Rotterdam, zoals Woonstad, Woonbron en Havensteder. Schrijf je ook zo snel mogelijk in bij WoonnetRijnmond.

Mijn.rotterdam.nl

Rotterdam is van ons allemaal. Op mijn.rotterdam.nl kun je meedenken en meebeslissen over plannen en projecten van de gemeente, die van invloed zijn op jouw (toekomstige) wijk. Ook kun je op deze site een bewonersinitiatief indienen.

Vorig artikel Maak kennis met Feijenoord: rauw, stads en omgeven door water
Volgend artikel Maak kennis met de Tarwewijk: divers en verrassend dicht bij het centrum