Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Katendrecht: van zeemanskwartier tot moderne woonwijk

Unieke mix van historische panden en trendy nieuwbouw

Katendrecht kent een unieke mix van historische panden en trendy nieuwbouw, gezellige horeca en cultuur. Dit schiereiland in de Maas, ook wel De Kaap genoemd, heeft een roemruchte geschiedenis, maar heeft door vernieuwing en renovatie de afgelopen jaren een enorme metamorfose ondergaan. Het is nu zelfs een van de veiligste en populairste wijken van Rotterdam. De rauwe randjes en het ruige verleden zijn nog steeds zichtbaar en vormen nu juist de kracht van de wijk.

Katendrecht is volks, stoer en industrieel

Voor de Tweede Wereldoorlog had Katendrecht, vanwege de scheepvaart, de grootste Chinese gemeenschap van Europa. Ook stonden er lange tijd veel zeemanskroegen en boardinghuizen. Hier verbleven zeelui die wachtten op werk in een volgend schip. De wijk werd steeds meer een louche plek: er werd veel gegokt, gestolen en er werd prostitutie bedreven.

Maar wat ooit de rosse buurt van de havens was, is nu door vernieuwing, een volkswijk met een stoere, industriële look. Hoewel het oude karakter nog steeds aanwezig is, heerst er een gevoel van levendigheid en innovatie.

In Katendrecht wonen nog veel ’Kapenezen’ van het eerste uur, maar de wijk heeft de afgelopen ook veel tweeverdieners en gezinnen met kinderen aangetrokken. Daarom loopt het inkomens- en opleidingsniveau sterk uiteen. Dit geldt ook voor de culturele achtergronden van de bewoners. De komende jaren zal het aantal inwoners alleen nog maar toenemen door nieuwbouw.

Zin in een wandelingetje om zelf Katendrecht met eigen ogen te zien? Kijk dan eens naar deze: Heen en weer tussen Hotel New York en ss Rotterdam.

Marktje op het Deliplein

Theater Walhalla, erachter Fenix Food Factory

Stoomschip (ss) Rotterdam

Parels van Katendrecht

In iedere Rotterdamse wijk zijn er wel een paar pareltjes te vinden. Oftewel plekken die bijzonder zijn. Bekend of onbekend. We hebben navraag gedaan onder de bewoners, ondernemers en bezoekers van Katendrecht. Van alle reacties hebben we een top 5 gemaakt.

1. Theater Walhalla
Ook vind je hier Theater Walhalla, waar meer dan 300 voorstellingen per jaar worden gegeven. Het echte ouderwetse theatergevoel vind je op Katendrecht bij Theater Walhalla. In dit kleinschalige theater wroden meer dan 300 voorstellingen en concerten per jaar gegeven. De programmering loopt uiteen van cabaret, muziek, toneel en jeugdvoorstellingen tot talkshows. Bij Kantine Walhalla kun je terecht voor een hapje en drankje.

2. Verhalenhuis Belvédère
Het Verhalenhuis Belvédère is een culturele instelling die het geluk van mensen wil bevorderen door middel van kunst, cultuur en (persoonlijke) verhalen. Het biedt onder andere tours met een gids aan door de wijk Katendrecht.

3. Fenix Food Factory
Fenix is een oude havenloods zijn bijvoorbeeld appartementen gebouwd. Op de begane grond zit de Fenix Food Factory. Hier kun je in de zomer heerlijk buiten zitten aan de kade met een biertje en een stukje kaas

4. Deliplein
Op de Kaap is altijd iets te doen. Zoals op het Deliplein met haar gezellige terrasjes en horeca. Het plein verandert eenmaal per jaar in een festivalterrein voor de beruchte Nacht van de Kaap. Met muziek, levensliederen en sterke verhalen.

5. ss Rotterdam
Dit is het Stoomschip Rotterdam. De grootste oceaanstomer ooit in Nederland gebouwd. Als voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en cruiseschip heeft het ss Rotterdam sinds 1959 vele wereldzeeën bevaren. Nu ligt het permanent aangemeerd in de Maashaven en dient het als hotel en restaurant.

Let op: In de toekomst openen op Katendrecht ook de deuren van onder meer FENIX (een culturele plek, geïnspireerd op de migratieverhalen van over de hele wereld, met onder andere een doolhof van 2.000 koffers en de Tornado, een dubbel gedraaide trap, bovenop het dak) en het Nederlands Fotomuseum in Pakhuis Santos.

Nieuwbouw De Bund

Nieuwbouw Bay House aan de Rijnhaven

Pakhuis Santos wordt Nederlands Fotomuseum

Woontoekomst Katendrecht

Er is zoveel aan het veranderen op en rondom Katendrecht dat foto’s er over een paar jaar weer totaal anders uit zullen zien. De afgelopen jaren zijn de bestaande woningen op Katendrecht opgeknapt en zijn er eengezinswoningen en woontorens bijgebouwd. In de afgelopen jaren zijn is Fenix I, het Havenkwartier en de Groene Kaap opgeleverd.

De laatste nieuwbouw op Katendrecht zal met name plaatsvinden in de pols van Katendrecht, de entree van het schiereiland. Hier komen onder meer De Bund, Bay House, Codrico, Porter House en Pakhuis Santos. Dit levert honderden nieuwe appartementen op. In pakhuis Santos komt in 2025 ook het Nederlands Fotomuseum. Een groot museum bij met in totaal acht verdiepingen. Op het dak komt een museumrestaurant met panoramisch uitzicht over Rotterdam.

Nieuwbouwprojecten op de kaart

Zie jij jezelf wel wonen op de Kaap of ben je gewoon nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op dit schiereiland? Check dan eens onze Nieuwbouwkaart.

Schets Park Rijnhaven Rotterdam

Schets Nelson Mandelapark Maashaven Rotterdam

Ontwikkelingen Katendrecht

Katendrecht is volop in ontwikkeling. Er komen veel nieuwe woningen en daar horen ook de benodigde voorzieningen bij zoals winkels, scholen, hotels, horeca, maatschappelijke dienstverlening en zorg. Hiernaast is Katendrecht gelegen tussen het toekomstige Rijnhavenpark (park en zo’n 3.000 nieuwe woningen) en Nelson Mandelapark aan de Maashavenkant. Dus waar nu nog weinig groen te vinden is, zullen in de toekomst twee parken verrijzen vanuit de havenbekkens. Rekening houdend met de natuurlijke eb en vloed, een strandje, steigers en loopbruggen. Je kunt straks met je voeten in het water genieten van het groen en een rondje havens wandelen, joggen en fijn met de kinderen aan de waterkant verkoeling zoeken in de zomer.

Vorig artikel Lancering website met overzicht van alle gemeentelijk vastgoed
Volgend artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.