Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Hoek van Holland: strand, natuur en het dorp

Een heerlijk stukje Rotterdam met historie, attracties, natuur en een schoon strand

Velen van ons denken de stad te kennen, maar wat weet je eigenlijk van andere wijken? Tijd voor een verkenning. Deze keer: Hoek van Holland. Een bijzondere kustplaats met zo’n 10.000 inwoners. De meeste inwoners, de zogenaamde ´Hoekenezen´, zijn woonachtig in het Dorp. De ligging is uniek: aan de Noordzee én aan het begin van de Nieuwe Waterweg.

Hoek van Holland staat bekend om haar strand en de fijne strandtenten, maar heeft veel meer te bieden. Er zijn diverse musea, je kunt er heerlijk eten en al wandelend kom je overal de prachtige natuur tegen. Ook zijn er tal van historische beelden en (oorlogs-)monumenten te vinden.

Wat meer info over Hoek van Holland

In 1863 werd begonnen aan het graven van de Nieuwe Waterweg, de verbinding tussen de havens van Rotterdam en de Noordzee. Hierdoor ontstond het dorp Hoek van Holland, doordat werklieden op de ‘Hoek’ van Holland gingen wonen. Hoek van Holland valt sinds 1914 onder de gemeente Rotterdam en telt tegenwoordig ongeveer 10.000 inwoners.

Sinds het metrostation Hoek van Holland Strand is geopend, kunnen bezoekers bijna letterlijk uitstappen op het strand. Hierdoor neemt ook het aantal strandbezoekers toe. En dit fijne strand met tal van Beach Clubs en visrestaurants heeft onlangs voor de elfde keer de Blauwe Vlag gekregen. Die vlag staat symbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens. Altijd fijn om te weten waar je zwemt, toch!

Vanaf het strand is het een korte wandeling naar de Noorderpier. Deze dient als golfbreker en vanaf hier kijk je uit op de zee. Jaarlijks varen hier bijna 80.000 schepen voorbij. Van cruiseschepen tot mamoettankers. Veel bezoekers komen ook voor de bossen en natuur, zo kun je heerlijk wandelen door het jonge duingebied Van Dixhoorndriehoek. Ook het oorlogsverleden is duidelijk aanwezig door vele bunkers, monumenten en musea. Hoek van Holland is namelijk een strategische locatie aan de mond van de Rotterdamse havens.

Veel bezoekers van Hoek van Holland trekken naar het strand of de duinen, maar de meeste ‘Hoekenezen’ wonen in het Dorp. Hier staan ook de basisscholen, musea, winkels en sportvoorzieningen als tennis, rugby, handboogschieten en een zwembad. Het Dorp zou best wat meer aandacht mogen krijgen, het is er best gezellig voor bijvoorbeeld een bakje koffie op het plein.

Het Dorp

L’Avenue

Rond in de Hoek

Wonen in de Hoek

Op dit moment staan de meeste woningen in het gezellige Dorp. Maar er wordt veel bijgebouwd in andere delen van Hoek van Holland. In alle prijsklassen. Voor wie in Hoek van Holland wil blijven wonen en voor degene die ook iedere dag wil genieten van een vakantiegevoel. Zo komen er in nieuwbouwproject Rond in de Hoek 150 koop- en vrijesector huurappartementen, staan er nog een aantal woningen op de planning in de nieuwe buurt L’Avenue en komen er luxe villa’s aan de Cruquiusweg. Ook wordt gekeken of er gebouwd kan worden in het Krimsloot-gebied, waar plaats is voor 1.000 woningen.

Kaart met alle nieuwbouwprojecten
Wil je weten waar er woningen gebouwd gaan worden in Hoek van Holland of de rest van gemeente Rotterdam? Kijk dan eens op de bouwkaart.

Pareltjes in Hoek van Holland

In iedere Rotterdamse wijk zijn er wel een paar pareltjes te vinden. Oftewel plekken die bijzonder zijn. Bekend of onbekend. We hebben navraag gedaan onder de bewoners en bezoekers van Hoek van Holland. Van alle reacties hebben we een top 5 gemaakt:

1. Vinetaduin
Uit de verte zie je als eerste een stel indrukwekkende schotelantennes. Her en der staan talrijke bunkers. Om je heen een gevarieerd duinlandschap met duinstruweel, duingrasland en stuifzandplekken. Het is een goede plek om even stil te staan en te genieten van het landschap – of om het oorlogsverleden tot je door te laten dringen. Je mag het gebied zelf helaas niet in, omdat je anders de dieren en hun omgeving teveel zou verstoren. Het Vinetaduin maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

2. PLSTK Café
Midden in de Van Dixhoorn-driehoek, in de oude zeetoren, is het PLSTK-café te vinden. Dit is een Eco Café waar je ook kan eten. Het is opgericht door de drie surfers Robin, Charlotte en Maxim. Omdat ze al surfend de hele wereld over hebben gereisd, kwamen ze in aanraking met het omvangrijke het afvalprobleem. ‘We proberen met ons restaurant nu zo min mogelijk afval in de natuur terecht te laten komen’, legt Charlotte uit. ‘Dat kun je alleen doen door zo veel mogelijk in te perken.’

Zo werkt PLSTK bijvoorbeeld met herbruikbare drinkflesjes en afbreekbare rietjes. ‘Maar denk ook aan de menukaart. Dus meer vegetarische opties en meer groentes. En dat doe je dus ook door de voetsporen van je producten kleiner kan maken. Alle groentes die wij hier bijvoorbeeld serveren zijn lokaal en komen uit het Westland.’

3. Verdedegingspark / bunkers
In en rondom de duinen zijn ook tal van historische gebouwen en bunkers te vinden. Hoek van Holland was namelijk een strategische plaats tijdens oorlogen onder meer om de toegang tot de Rotterdamse havens te beschermen.

Zo staan er nog oude kanonnen, geschutsbunkers en een torpedoloods. Bezoekers kunnen de route Verdedigingspark Hoek van Holland wandelen. Deze gaat langs oude bunkers, maar ook langs musea als Fort 1881, Icoon en het Atlantikwall-museum.

4. Maeslantkering – Deltawerken
Hoek van Holland ligt aan het begin van de Nieuwe Waterweg – de poort naar een van ‘s werelds grootste havens. Hier staat ook de Maeslantkering. Dit enorme bouwwerk is onderdeel van de Deltawerken en heeft de grootste beweegbare onderdelen ter wereld. Het kan een vloedgolf van maar liefst 5 meter boven NAP tegenhouden en beschermt de inwoners van Zuid-Holland. Je kunt de Maeslantkering bezoeken, er is een expositieruimte en je kunt een rondleiding boeken.

5. RockArt Museum
Het RockArt Museum is een schatkamer van de Nederlandse Popmuziek-geschiedenis vanaf de jaren 50 tot nu. Van Armand tot ZZ en de Maskers, van Indorock tot de Golden Earring en van Jazz tot Rock ‘n Roll. De interessante collectie bestaat o.a. uit gitaren, drumstellen, bühnekleding, posters, gewonnen prijzen, gouden en platina albums, LP’s, singles, boeken, muziekbladen, fanclubbladen, hoesontwerpen, contracten, foto’s, video’s, zwart/wit fotokaarten, flipperkasten, oude versterkers en van alles en nog wat in relatie met popmuziek.

Strandhuisjes Hoek van Holland
Hoek van Holland schoon en veilig
Hoek van Holland birds-eye
Klimhart Hoek van Holland
Vuurtoren Hoek van Holland
Graffitimuur Hoek van Holland
PLTSK Hoek van Holland
Vispaleis Hoek van Holland
Atlantikwaal Hoek van Holland

Mijn Rotterdam – Mijn Hoek van Holland

Op mijn.rotterdam.nl/hoek-van-holland vind je lopende projecten en bewonersinitiatieven van de wijk Hoek van Holland.

Vorig artikel Maak kennis met Blijdorp en Blijdorpse Polder: statige singels en groene parken
Volgend artikel Maak kennis met Feijenoord: rauw, stads en omgeven door water