Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Cool: een diverse wijk met horeca, winkels, kunst, cultuur én bewoners van allerlei pluimage.

Velen van ons denken de stad te kennen, maar wat weet jij eigenlijk van andere wijken? Tijd voor een verkenning. Deze keer: de wijk Cool.

‘Cool is een superdiverse, gave wijk met veel horeca, cultuur, winkels en een rijk uitgaansleven’, vertelt wijkraadslid Loes Rojer. Ze staat in de Witte de Withstraat, dé plek voor stappers. ‘Er zijn dus veel bezoekers. Maar het is óók zo’n leuke wijk doordat er veel mensen wonen. Van jongeren tot senioren. En zij moeten gewoon op tijd op weg kunnen, boodschappen doen en parkeren. De kunst is om dat allemaal te laten samengaan. Met een goede balans tussen rust en reuring.’

De wijk Cool loopt vanaf het Weena tot aan de Westzeedijk en van de Coolsingel tot de Mauritsweg. In de oorlog bleven de Witte de Withstraat, de Oude Binnenweg, de Mauritsweg en de Eendrachtsweg gespaard. Er staan dan ook 38 rijksmonumenten in de wijk, veelal 19e eeuwse herenhuizen. Ook de Lijnbaan, die in de jaren 50 werd aangelegd, is een monument.

In het noorden van de wijk ligt onder meer het Hofplein. Nu nog een drukke rotonde, maar over een paar jaar moet het een groen stadsplein zijn. In de wijk staat ook de Pauluskerk. Die staat bekend om de zorg voor mensen die hulp nodig hebben, zoals dak- en thuislozen en verslaafden. Een heel andere bekende instelling is de SKVR, waar je allerlei lessen en cursussen kunt volgen. Van muziek en dans tot mode en film. Ook de nu nog drukke Westblaak krijgt in de toekomst meer ruimte voor voetgangers en groen.

Fietsen over de Witte de Withstraat

Schets van toekomstig Blaakpark

Wonen in Cool

De meeste bewoners die op straat langskomen zijn heel tevreden met hun woonplek. ‘Supergezellig’, zegt een man. ‘Veel creatieve mensen en toeristen, ik denk dat de Witte de With de gezelligste straat van Rotterdam is.’ Een moeder en dochter zijn ook uitgesproken positief. ‘We wonen heel erg naar onze zin. Heel multicultureel en centraal. Dicht bij het station, dicht bij de stad én je bent ook zo de stad uit. En toch heel rustig om te wonen.’ In Cool liggen alle voorzieningen zoals openbaar vervoer, buurtwinkels, restaurants, onderwijs en huisarts op loopafstand.

In de wijk staan nog een aantal transformaties en nieuwbouwplannen op de agenda. Zo komen er ruim 260 huurwoningen in Lumière, een toren waar ooit de bekende bioscoop stond, is een voormalig bankgebouw omgebouwd tot woongebouw onder de naam The West Blake en komt er een grote ontwikkeling rondom station beurs, genaamd Hart010.

Artist impression van woontoren Lumière

Schets van Hart010

Foto van woongebouw The West Blake

Nieuwbouwprojecten Cool op de kaart

Zie jij jezelf wel wonen in Schiemond of ben je gewoon nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in deze wijk? Check dan eens onze Nieuwbouwkaart.

Mijn Rotterdam – Mijn Cool

Wil je meer lezen over wat er allemaal te doen is in Schiemond? Op mijn.rotterdam.nl vind je lopende projecten en bewonersinitiatieven van de wijk Cool.

Vorig artikel Maak kennis met Blijdorp en Blijdorpse Polder: statige singels en groene parken
Volgend artikel Maak kennis met Overschie en Kleinpolder: knusse wijken waar je je waant in een dorp met de voordelen van de stad