Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug naar overzicht

Ik wil zelf mijn huis bouwen

Waar vind ik het aanbod van zelfbouwkavels in Rotterdam?

Op de pagina Zelfbouw op onze site hebben we altijd een actueel overzicht van alle zelfbouwkavels die beschikbaar zijn gesteld door gemeente Rotterdam. Kijk hier eens rond of er iets voor jou tussen zit. Bij de beschikbare kavels vermelden we ook informatie over de kavels zelf, plattegronden, prijzen, loting en het inschrijven.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het aanbod zelfbouwkavels? In onze nieuwsbrief vermelden wij altijd de nieuw beschikbare Zelfbouwkavels.

Waar moet ik aan denken bij zelfbouw?

Bij zelfbouw ontwerp en bouw je je eigen huis van de grond af aan. Door heel Rotterdam zijn stukken grond te koop, midden in de stad of in het groen. Kies een locatie die bij je past, en vul deze precies zo in zoals jij het wilt hebben, van de eerste steen tot het laatste lichtknopje. Samen met je eigen team van architecten en aannemers.

Meer informatie over vergunningen, asbest, duurzaam bouwen, funderingsloket en vuistregels bouwen vind je hier.

Klik hier voor beschikbare zelfbouwkavels in Rotterdam.

Ik wil duurzaam bouwen. Waar kan ik advies vinden?

Als je gaat bouwen, doe het dan gelijk duurzaam. Gebruik milieuvriendelijke materialen en pas energiebesparende maatregelen toe. Op zoek naar handige tips, adviezen of ervaringen van andere Rotterdammers over het verduurzamen van jouw woning? Kijk dan op www.duurzaam010.nl. Van informatie over dubbelglas tot tochtstrips. Grote of kleine investeringen, lagere energiekosten en meer wooncomfort kun je al snel terugverdienen!

Heb ik een vergunning nodig om te (ver)bouwen?

Soms is voor (ver)bouwplannen een vergunning nodig van de gemeente. Op een speciale website vind je informatie over gemeentelijke voorschriften die gelden voor jouw (ver)bouwlocatie. In 3 stappen word je geholpen met regels voor (ver)bouw activiteiten op jouw adres, bepalen of een vergunning nodig is en hoe je deze kan aanvragen. Met het doorlopen van de stappen krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten. Daarmee vergroot je de kans op een succesvolle vergunningsaanvraag. Heb je geen vergunning nodig, dan kun je direct met de werkzaamheden beginnen.

Architect aan Zet
In Rotterdam is er de mogelijkheid om vergunningsvrij te (ver)bouwen als een gecertificeerde architect wordt ingeschakeld. Het gaat dan om bouwprojecten die passen binnen het bestemmingsplan én die een laag ruimtelijk en bouwtechnisch risicoprofiel hebben. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwbouw of renovatie van één of twee eengezinswoning(en), verbouw, een dakopbouw of een dakterras. Omdat sprake is van een vergunningsvrije handeling worden er geen bouwleges in rekening gebracht. Ga voor een overzicht van de gecertificeerde architecten, de bouwwerken en meer informatie naar Architect aan Zet.

Burenakkoord
Burenakkoord is een proef in een aantal wijken in Hoogvliet en Prins Alexander. Rotterdammers met een eigen huis krijgen daar meer vrijheid om kleine aanpassingen aan hun woning te doen. Doel is dat zij dan langer en met meer plezier in hun huis kunnen blijven wonen. Voorwaarde om mee te doen aan het Burenakkoord is dat alle buren het eens zijn met de aanpassingen. Dan is de omgevingsvergunning gratis. De proef is gestart op 1 januari 2020 en loopt tot en met 31 december 2023.

Wat is CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)?

‘PO’ staat voor Particulier Opdrachtgeverschap. Dat houdt in dat een particulier opdracht geeft bij de ontwikkeling van zijn eigen woning. Eigenlijk neemt een particulier de rol van de projectontwikkelaar over. Het betekent niet dat je letterlijk zelf moet bouwen. Je moet zelf de regie nemen, waarbij je adviseurs inhuurt om je daarin te begeleiden. De ‘C’ staat voor Collectief. Bij CPO geef je als een collectief, een groep dus, opdracht voor de ontwikkeling van jullie woongebouw. Bekijk dit filmpje voor meer info: https://youtu.be/SqqA3U3Shqo

Hoe vorm ik een CPO groep?
Je bent zelf verantwoordelijk voor de vorming van een kopersgroep. Indien je niet voldoende mensen geïnteresseerd kunt krijgen in je eigen netwerk, kun je bijvoorbeeld tijdens een bezichtiging kennis maken met andere Zelfbouwers. Daar is het mogelijk om kennis te maken met andere geïnteresseerden om samen een groep te vormen of je aan te sluiten bij bestaande groepen. Een kopersgroep dient zich officieel te verenigen door inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

In Rotterdam is Urbannerdam actief op gebied van begeleiding en advies voor collectieve zelfbouw en klusprojecten. Zie de projecten Stampioenstraat en De Nijverhoek.

Stelt de gemeente Rotterdam ook vastgoed beschikbaar?

De panden die niet tot de kernportefeuille van gemeente Rotterdam behoren worden verkocht. Dit kunnen kantoren, winkels, bedrijfsruimten en soms woningen zijn. Het verkoopproces is openbaar en iedereen kan een bod uitbrengen. Het geld dat een verkoop oplevert is hard nodig voor de stad, dat kan de gemeente weer gebruiken voor voorzieningen of onderwijs. Het aanbod van gemeentelijk vastgoed is te vinden op de website Bouwen aan Rotterdam.

Als particulier kun je dus vastgoed van de gemeente Rotterdam kopen. Vaak heeft het een verbouwing tot (goede) bewoning nodig. Grotere projecten kan je ook met meerdere geïnteresseerden aanpakken in een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap).

Ik ben projectontwikkelaar of ontwikkelende architect. Kan ik ook een kavel of pand van de gemeente kopen voor zelfbouw?

Een van de belangrijkste doelstellingen van Zelfbouw is dat de toekomstige bewoner zelf bepaalt hoe zijn woning er uit komt te zien. Om deze doelstellingen te behalen rust op vrijwel al het zelfbouwaanbod een anti-speculatiebeding. De gemeente verkoopt de zelfbouwproducten direct aan de toekomstige bewoner en controleert of deze er na oplevering ook daadwerkelijk gedurende langere tijd woont. Dat maakt het product niet geschikt als belegging. Het is als professional wél mogelijk om toekomstige bewoners te begeleiden bij het proces. Het initiatief voor een zelfbouwproject mag ook bij een professionele partij liggen, zolang de toekomstige bewoners maar direct bij het project betrokken worden en invloed kunnen uitoefenen op het inhoudelijke plan.

Voor ’traditionele’ verkoop van vastgoed kun je terecht op de site bouwenaanrotterdam.nl/gemeentelijk-vastgoed.

Interessante artikelen