Wonen in Rotterdam
Nederlands English

Onze veelgestelde vragen

Ik wil een huis kopen Ik wil een huis huren Ik zoek een kamer Ouder worden en wonen Ik wil (duurzaam) verbouwen Ik wil zelf mijn huis bouwen

Algemene vragen

Ik zoek een huis in Rotterdam. Kunnen jullie mij helpen?

Bij Wonen in Rotterdam maken we je graag wegwijs in de stad. Je kunt informatie vinden over de wijken (onder Op de kaart rechts bovenin het menu), onze Wijkentest doen om te zien welke wijk het beste bij je past en we hebben veel nieuwsberichten over nieuwbouwprojecten, zelfbouwkavels en woonnieuws in Rotterdam. Ook kun je interviews lezen met bewoners. Daarnaast hebben wij het aanbod van huur- en koopwoningen van Funda op onze site.

We hebben ook speciaal een artikel opgesteld met tips en advies: Hoe vind ik een huurwoning in Rotterdam?

Wil je meer weten? Stel dan ons gerust jouw vraag via info@woneninrotterdam.nl.

Kan ik beter kopen of huren?

Je wilt verhuizen binnen of naar Rotterdam, maar twijfelt over kopen of huren? Een eigen huis kan je helemaal naar wens aanpassen. En als je huurt kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Bedenk goed wat in jouw situatie de beste keus is.

Een huis kopen
Voordelen
– Je kunt het huis helemaal aanpassen aan jouw eigen wensen.
– Als de rente niet verandert, zijn de hypotheeklasten meestal stabiel.
– Je bouwt vermogen op door af te lossen.

Nadelen
– Je kan minder makkelijk verhuizen.
– De woonlasten kunnen veranderen als de rente stijgt of daalt. Die veranderingen zijn niet altijd van tevoren duidelijk.
– Je moet zelf de woning onderhouden.
– Je moet extra verzekeringen en belastingen betalen: de opstalverzekering en heffingen van gemeente en waterschap.
– Je huis kan in waarde dalen. Daardoor kan je een schuld overhouden als je het verkoopt.

Een huis huren
Voordelen
– Als huurder heb je wettelijke huurbescherming. Dat betekent dat de verhuurder niet zomaar het huurcontract kan opzeggen.
– Als huurder kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag.
– Je kan een huurcontract vaak op korte termijn opzeggen. Je bent niet afhankelijk van de situatie op de huizenmarkt.
– Je hoeft geen (groot) onderhoud aan de woning uit te voeren. Dat moet de eigenaar of verhuurder doen.

Nadelen
– Je hebt minder vrijheid om de woning volledig naar eigen wens aan te passen.
– Je krijgt vrijwel zeker ieder jaar een huurverhoging. Lees meer over de huurverhoging op Huurcommissie.nl.

Kiezen voor kopen of huren?
Weeg de voordelen en nadelen goed tegen elkaar af voordat je kiest voor huren of kopen. Bedenk ook welk deel van jouw inkomen je kunt besteden aan wonen. Houd rekening met eenmalige kosten en extra vaste lasten. Kijk ook goed naar jouw eigen situatie en wensen voor de toekomst. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

– Hoe lang wil je ergens wonen en hoe flexibel wil je zijn?
– Ben je zeker van de nieuwe woonlocatie?
– Heb je een stabiel inkomen?
– Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning?
– Heb je recht op huurtoeslag?
– Hoeveel onderhoud is er nodig voor de woning die je op het oog hebt?

Bepaal voordat je een bod doet of je inschrijft eerst wat jij kan besteden aan het kopen of huren van een woning zodat je niet achteraf in de problemen komt. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Waar vind ik het aanbod van zelfbouwkavels in Rotterdam?

Op de pagina Zelfbouw op onze site hebben we altijd een actueel overzicht van alle zelfbouwkavels die beschikbaar zijn gesteld door gemeente Rotterdam. Kijk hier eens rond of er iets voor jou tussen zit.

Team zelfbouw werkt continu aan nieuw aanbod, maar daarover wordt nog niets gecommuniceerd. Het kan immers voorkomen dat uit een onderzoek blijkt dat de onderzochte locatie niet geschikt blijkt voor ontwikkeling. Pas als het 99,9% zeker is dat een locatie in onderzoek daadwerkelijk via zelfbouw in de verkoop zal worden gebracht, communiceren we het via de pagina Zelfbouw op deze website. Het aanbod zal dan nog het label ’toekomstig aanbod’ dragen, wat inhoudt dat we wél informeren dat het in de verkoop zal komen, maar dat we nog geen (verkoop-) informatie beschikbaar hebben.

Wil je op de hoogte worden gehouden? In onze nieuwsbrief vermelden wij ook altijd de nieuwe Zelfbouwkavels.

Kan ik een starterslening aanvragen in Rotterdam?

Sinds de zomer van 2021 biedt de gemeente startersleningen aan voor Rotterdammers die voor het eerst een huis kopen in de stad. In totaal zijn er 200 startersleningen beschikbaar. 100 leningen waren beschikbaar voor alle Rotterdamse starters tussen de 18 en 35 jaar. Deze leningen zijn inmiddels allemaal verstrekt of worden binnenkort verstrekt. Voor deze groep starters zijn voorlopig geen startersleningen meer beschikbaar.

De andere 100 startersleningen zijn gereserveerd voor Rotterdamse starters die nu in een sociale huurwoning of studentenwoning van een woningcorporatie wonen. Zij hoeven niet aan een leeftijdseis te voldoen. Hierdoor kunnen mensen met een lager inkomen ook op latere leeftijd nog een woning kopen met behulp van de starterslening. Lees hier meer.

Wat betekent de Opkoopbescherming voor mij als woningzoekende?

Door de invoering van de Opkoopbescherming maken starters en mensen met een middeninkomen weer meer kans op het kopen van een woning tegen een redelijke prijs.

Rotterdam is de eerste stad in Nederland die de Opkoopbescherming invoert. Per 1 januari 2022 kun je in 16 wijken alleen een woning kopen met een waarde tot € 355.000 als je er ook zelf gaat wonen. Dit doet de gemeente omdat in sommige wijken de woningmarkt uit balans is. Twee dingen spelen daarbij een rol. Door concurrentie van opkopers maken starters en middeninkomens die op zoek zijn naar een woning in het goedkope en middensegment te weinig kans. En doordat er veel tijdelijke bewoners zijn, staat de leefbaarheid onder druk.

Actuele informatie over de Opkoopbescherming vind je hier.

Interessante artikelen