Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Woonstad bouwt aan een diverser en duurzamer Spangen voor gezinnen

Marco Beckerschmidt en Stephanie Kampinga zijn vol vertrouwen over de nieuwe Staringbuurt

Bij Rauwdouwer aan de Westzeedijk onthullen Marco Beckerschmidt en Stephanie Kampinga van Woonstad Rotterdam de plannen voor de Staringbuurt in Spangen. Tram 8 naar Spangen rijdt om de 10 minuten voorbij. Onder andere dat feit maakt deze buurt in Delfshaven tot een ruwe parel, vindt Marco. “De bereikbaarheid en voorzieningen zijn uitstekend.” Toch heeft de buurt een boost nodig, qua imago en diversiteit in het aanbod van woningen. Marco en Stephanie vertellen waarom zij vol vertrouwen zijn.

Spangen voor gezinnen: vraag en vertrouwen groeit

Woonstad huisvest één op de zes Rotterdammers en is daarom nauw betrokken bij de ontwikkeling van de stadsbuurten, waarin ze zelf ook investeren. Nieuwbouw, renovaties en verbeteringen van de buitenruimte zorgen voor een aantrekkelijker woonklimaat. De werkzaamheden van Woonstad in de Spangense Staringbuurt zijn daar een voorbeeld van. De transformatie van deze buurt komt niet uit de lucht vallen. Het begon een paar jaar geleden met de grondige renovatie van sociale huurwoningen. Nieuwe vrije sector huurwoningen in de Vosmaerstraat volgden. De koers die werd ingezet, krijgt nu een vervolg. De eerste fase van de bouw – dertig eengezinswoningen – is inmiddels gestart. In fase twee volgen de volgende vijftig woningen.

We bouwen voor gezinnen die in de vrije sector willen huren: daar is veel vraag, maar weinig aanbod

Het doel is om meer balans in het woningaanbod van Woonstad in Spangen te brengen, vertelt Marco. “Het overgrote deel van ons aanbod in Delfshaven is sociale huur. We willen meer bieden in de vrije sector: daar is veel vraag, maar weinig aanbod.” Dat blijkt onder andere uit het verloop van de bewoners in de gezinswoningen in de Vosmaerstraat: in de afgelopen drie jaar verhuisde daar maar één gezin én steeds meer gezinnen tonen interesse. Een volgende stap voor de Staringbuurt lijkt dus logisch. Stephanie: “We bedienen een bredere doelgroep door te variëren in aanbod en prijsniveau, met verschillende aantallen slaapkamers en gradaties in het uitrustingsniveau van keukens en badkamers.”

Meer huur, duurzaamheid en natuur

Woonstad doet meer dan alleen renoveren en bouwen, vertelt Marco. “We kijken ook naar de inrichting van de buitenruimte. De eengezinswoningen vormen een gesloten bouwblok, deels met bestaande bouw. Daarbinnen realiseren we individuele én gemeenschappelijke buitenruimte.” Ook in de rest van de nu vrij stenige Staringbuurt wordt de buitenruimte heringericht, vertelt Marco. “Dat is de kwaliteit die je in een buurt toevoegt en die over twintig jaar nog steeds belangrijk is.” Mede om die reden werden in de Vosmaerstraat al parkeerplaatsen opgeofferd ten behoeve van brede trottoirs. Marco: “Mensen geven nu vaker de voorkeur aan meer natuur en ruimte in hun directe leefomgeving. Auto’s zijn minder belangrijk.” Met meer groene buitenruimte, autoluwe straten, bergingen met groene daken en een wateropslag onder het binnenplein, kan de Staringbuurt flink wat vergroening en verbetering verwachten. Dat geldt overigens ook voor de woningen zelf. Stephanie: “Die zijn duurzamer, gasloos, erg goed geïsoleerd en krijgen zonnepanelen en groene daken op de bergingen.”

Straks: Sunday brunch in Spangen

Spangen heeft volgens Marco en Stephanie alle voorzieningen die een gezin in de stad nodig heeft. De ligging – nabij het centrum – is goed, de ontsluiting met openbaar vervoer perfect. Wat deze dynamische buurt in Delfshaven nu vooral nodig heeft is een imagoverandering, vindt Marco. “Naast een breder woningaanbod, werken we als Woonstad aan het imago van de wijk zelf. We twijfelen namelijk niet aan de behoefte van eengezinswoningen met tuin op een centrale locatie: die behoefte ís er.” Stephanie maakt de vergelijking met Crooswijk, een Rotterdamse volksbuurt die de afgelopen jaren ook flink werd getransformeerd. “Ook daar heerste tot een paar jaar geleden onzekerheid over de buurtontwikkeling, terwijl je er nu heen gaat voor koffie bij Croos. Ik zie hetzelfde gebeuren in Spangen.”

Spangenaren in Spangen houden

Met de nieuwe eengezinswoningen in dit segment en binnen de centrumring biedt Woonstad iets unieks aan, vindt Marco. Hij kijkt uit naar de lancering van de naam en campagne van het project, medio april. De insteek? Laten zien hoe fijn het nu al in Spangen is. “We tonen hoe goed het wonen is in Spangen, en hoe vertel je dat beter dan vanuit de huidige bewoners?” Over die bewoners gesproken: voor de bouw van de nieuwe woningen zijn sociale huurwoningen gesloopt. Wat gebeurde er met die bewoners? Marco: “Een deel van deze mensen is inmiddels gehuisvest in het nieuw gebouwde complex Schieoevers, pal aan de Schie en op honderd meter van hun oude locatie.”

Spangenaren krijgen voorrang bij de toewijzing van de nieuwe vrije sector huurwoningen

Spangenaren zoveel mogelijk in Spangen houden, dat is voor Woonstad een belangrijk streven. Stephanie: “Daarom hebben huurders van Woonstad die al in Spangen wonen, voorrang bij de toewijzing. Uiteraard moeten ze, net als iedereen, aan de inkomenseis voldoen. We loten vervolgens in twee rondes: eerst onder de Spangenaren, daarna onder de rest. Die loting is openbaar.” Na de lancering van campagne en website, wordt een informatiedag georganiseerd en kunnen mensen zich inschrijven. Geïnteresseerden die aan de voorwaarden voldoen, loten mee op de bouwnummers van hun voorkeur. Een notaris ziet toe op de toewijzing, vertelt Marco.

Typisch Rotterdam

Lopend over het terrein wordt de omvang van het project duidelijk. “Het is gigantisch, maar ook onwijs uitdagend,” vindt Marco. In de Nicolaas Beetsstraat wordt het nieuw te bouwen blok woningen geschakeld aan de bestaande huurwoningen, waarbij dezelfde architectuur is aangehouden voor zoveel mogelijk eenheid. Deze bouw streeft Woonstad sociaal gezien ook na in de buurt. De zon schijnt en tussen de woningen aan de Nicolaas Beetsstraat door zie je de Schie, boten, meeuwen en de Mevlana Moskee. Aan de andere kant, op de Mathenesserdijk, rijdt tram 8 om de tien minuten voorbij. Het Dakpark bevindt zich op loopafstand en op de fiets ben je in vijf minuten op de Nieuwe Binnenweg. Marco: “De échte mix van de stad – dat wat Rotterdam tot Rotterdam maakt – is zichtbaar en voelbaar in Spangen.”

Vorig artikel Wonen in Spangen: een dosis durf voor dubbel de ruimte!
Volgend artikel Struinen door Spangen, plek voor sport, spel en experiment