Woonhuis De Gouverneur: trotse vertegenwoordiger van het Oude Westen
Nina en Ferry bouwden hun eigen huis in de Gouvernestraat
Dat ze door sommige buurtbewoners inde Gouvernestraat hartelijk werden uitgelachen bij het delen van hun plan,vonden Nina Aalbers en Ferry in ‘t Veld vooral grappig. Want iedereen gunde het hen, maar dat ze in een ‘gaatje’ van 6,5 meter hun huis gingen bouwen, dat kon toch helemaal niet?! Het architectenduo bewees het tegendeel, en hoe! In 2016 stond woonhuis De Gouverneur – 120 m2 over vier verdiepingen – op de long list van de Rotterdam Architectuurprijs, won het en nog steeds is er aan aandacht geen gebrek. Ferry: “Er bellen regelmatig mensen aan die binnen willen kijken.”

Huis bouwen in de binnenstad
In Delft ontmoetten Nina en Ferry elkaar tijdens hun studententijd. Daarna verhuisden ze beide naar Rotterdam. Nina: “Delft was heel gezellig, maar het was voor mij te klein. We hangen allebei best aan Rotterdam en wilden graag in de stad blijven wonen.” Rotterdamse reuring, dat zochten ze. Ze vonden dat niet voldoende aan de Lloydpier, waar ze eerst woonden. “Er was te weinig leven op straat,” vertelt Nina. “Ferry woonde daarvoor in de Graaf Florisstraat in Middelland. De sfeer van die straat, dat zochten we.” Dus gingen ze op zoek naar die sfeer, met als wens een eigen huis te bouwen middenin de stad.
Als architect is het heel tof om je eigen huis te bouwen
“We volgden een rondleiding langs kleine woningen in de binnenstad, naar aanleiding van het programma Klein & Fijn van Gemeente Rotterdam. Dat wilden wij ook!” vertelt Ferry. Het programma Klein & Fijn verbetert door middel van verdichting de structuur van de stad in bestaande wijken. Niet alleen de kans en uitdaging van dit programma, maar ook de stedelijke ambitie van Rotterdam sprak hen aan, vertelt Nina. “Die stadse acupunctuur – op kleine schaal woningen bouwen in de binnenstad – daar werden we enthousiast van. Daarnaast is het sowieso heel tof om als architect je eigen huis te bouwen.” Op de fiets verkenden ze vervolgens de buurten van Rotterdam, op zoek naar een goede plek.

Zoeken naar verbinding in de Gouvernestraat
Hoewel ze nog niet als zelfstandig bureau opereerden, was er bij Ferry en Nina het volste vertrouwen in hun eigen kennis en kunde. Nina: “We werkten eerder al samen aan een particuliere woning, dus we wisten dat we het aankonden.” Toen ze het vrije plekje in de Gouvernestraat in het Oude Westen vonden, viel alles op zijn plek. Het was goed gelegen ten opzichte van werk, vrienden en van eigenlijk alles waar ze in de stad gebruik van maakten. Dit moest de plek worden! Ze wisten wie ze moesten benaderen bij de gemeente en deden dat direct. De grond bleek eigendom van de gemeente en het bestemmingsplan was goed. Het ontwerpproces kon van start! “‘Wat vinden we zelf tof?’ was de vraag die we onszelf stelden. We wilden niet een strakke zwarte of witte doos waarvan mensen direct vermoeden dat er een architect woont,” lacht Ferry. “We besloten te zoeken naar verbinding met de rest van de straat.” Nina: “We zitten tussen vooroorlogse en naoorlogse bebouwing een wilden daartussen een brug slaan.” Zo bestaat de voordeur uit twee delen: een verwijzing naar de vele garagedeuren in de buurt. Ook volgden ze de driedelige opbouw van andere panden in de straat.

Bakstenen van bouwafval
Inmiddels bestieren Ferry en Nina hun eigen architectenbureau Architectuur Maken, met een focus op circulair bouwen. Nina: “Bij elk project proberen we duurzame toepassingen te introduceren.” Zo is hun eigen woning gebouwd met bakstenen gemaakt van bouwafval. Ferry: “Zie je die witte puntjes? Dat is gerecycled sanitair.” De stenen werden ontwikkeld door een student van de Design Academy Eindhoven en als eerste bouwden Nina en Ferry er een volledige woning mee. Het was van te voren lastig te bepalen wat het gehele project mocht kosten, vertelt Ferry. “Er was weinig te koop in de wijk en vooral weinig soortgelijks, dus het was moeilijk de waarde van een toekomstige woning te bepalen.” Gelukkig lieten ze zich daardoor niet afschrikken. Nina: “Wij geloven in deze wijk, het is een fantastische plek.”
KINO als tweede woonkamer
Het stel woont er inmiddels een paar jaar en kent de buurt en diens bewoners nu nog beter. Nina: “We vertelden veel buurtbewoners van te voren over onze plannen en leerden ze zo beter kennen. Zo wonen er hier veel verschillende generaties van families. Ze willen graag dicht bij elkaar blijven wonen, maar dat is lastig want er zijn hier relatief weinig gezinswoningen beschikbaar.” Ze vinden de buurt nog leuker dan van te voren gedacht, vertelt Ferry. “Er is veel leven op straat en de mensen die we leerden kennen zijn heel open en hecht.” Nina: “Op andere plekken in de stad leven mensen veel anoniemer en langs elkaar heen, hier is leuk contact met elkaar zonder dat je per se iets met elkaar moet. Ook de mix van verschillende culturen zorgt voor een leuke dynamiek, het is echt een verrijking voor de buurt.”



De buurtbewoners hier zijn heel open en hecht
Nina en Ferry genieten van hun buurt en zelfgebouwde huis, áls ze er zijn. Want het huis kreeg veel aandacht en het stel daardoor meer werk. Nina: “Na de publicatie in The Guardian ontplofte er een bommetje.” Momenteel zijn ze druk met hun vooralsnog grootste klus. Ferry: “Op de Lloydpier wordt Eden District ontwikkeld, waarvoor wij 35 van de 88 woningen ontwierpen.” Met een drukke agenda is het in ieder geval fijn dat goed eten nooit ver weg is. Ferry: “Je kunt hier heerlijk eten, bijvoorbeeld bij Soi3. We komen ook graag bij de Chinese supermarkt en volgden een kookworkshop waarbij we leerden hoe er te winkelen en wat te kopen.” Met drie goede bakkers in de buurt – Das Brot, Jordy’s Bakery en het Vlaamsch Broodhuys – is er altijd goed brood in huis. Verder komen ze graag in het opgeknapte Wijkpark Het Oude Westen en is KINO hun tweede woonkamer. Ferry: “Voor KINO hebben we een Cinevillepas, dus we kunnen er heen zo vaak we willen. In het wijkpark worden regelmatig festiviteiten georganiseerd: van festival Keti Koti en Chinese yogalessen tot een bierfestival. Die diversiteit is kenmerkend voor de buurt en ontzettend leuk.”