Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

“Wonen stopt niet bij de voordeur”

Habitat Magazine is bron van originaliteit

Een beetje onwennig zit Priscilla de Putter, een van de twee oprichtsters van Habitat Magazine (tot voor kort Blij Wonen), aan tafel. Normaal stelt zij de vragen, maar nu is de tekstschrijfster zelf het onderwerp van het interview. Als je zoveel huizen in Rotterdam van binnen hebt gezien, dan horen we graag je woonwaardige verhaal.

Het begon drie jaar geleden bij de supermarkt, vertelt de van oorsprong Zeeuwse. “Als ik door mijn buurt liep, was ik nieuwsgierig naar de verhalen die achter alle voordeuren schuilden. Bij de supermarkt raakte ik regelmatig in gesprek met buurtbewoners. Ze deden me inzien dat er veel moois te vertellen valt over zo’n buurt, aan de hand van de mensen. Zo startte ik met de eerste ‘binnenkijker’, bij Petra en Kim aan de Statensingel. Daarna ben ik gewoon gaan aanbellen. Samen met Nicoline Rodenburg (de fotografe die de beelden bij dit artikel heeft gemaakt -red-) had ik het plan om een boek over wonen in Blijdorp te maken. Al snel hadden we de nodige interviews en foto’s, maar zo’n boek uitgeven bleek niet zo eenvoudig. Bovendien kon je ook in andere Rotterdamse buurten blij wonen. Daarom besloten we om eerst de site te lanceren. Daar kwamen snel veel positieve reacties op. En dat boek, dat komt er nog!”, belooft Priscilla vrolijk.

Zelf beslissen

De liefde voor wonen zat er al van jongs af aan in. “Ik was altijd bezig om mijn eigen kamer gezellig te maken”, vertelt Priscilla. Combineer die drang met drie jaar bij mensen thuis kijken, en het is niet gek dat ze met Habitat Magazine verder kijkt dan alleen de inrichting. “Mensen zijn sfeergevoelig. Wonen gaat over de buurt en de stad, niet over het interieur. Het stopt niet bij de voordeur.”  De verhalen waaruit blijkt dat mensen heel bewust kiezen voor een plek, kunnen bij Priscilla op extra waardering rekenen: “Zoals Caroline Ellerbeck en haar partner Gilles die, ondanks de negatieve verhalen van vrienden, tóch voor West kozen. Ik merkte zelf in mijn eerste jaren in Rotterdam hoe anderen de beleving van een buurt beïnvloeden. Ik woonde met vriendinnen in Oud-Charlois. Heel gemoedelijk daar, met die oude dorpskern. Veel Rotterdammers reageerden verbaasd en studiegenoten waarschuwden: het zou er gevaarlijk zijn. Zo veranderde ons beeld, terwijl het daar prima wonen was als ik er nu op terugkijk. Vooroordelen maken het verschil. Het bepaalt hoe je naar buiten kijkt uit de metro. Stemde de aanblik van de Maassilo me in 2001 misschien nog treurig, nú ga ik er naar RAAF! Met Habitat Magazine willen we helpen bij die oriëntatie in de stad, door bewoners zelf aan het woord te laten. Want er is voor ieder wat wils.”

Originaliteit

Uit alle verhalen die Priscilla en haar team de afgelopen jaren optekenden komt naar voren dat er veel vindingrijkheid zit in de stad, vertelt ze: “Bij veel Rotterdammers zie je een bepaalde creativiteit en vindingrijkheid, maar altijd pragmatisch. Je kan je wensen ook ombuigen door je er niet door te laten leiden, maar te kijken naar de mogelijkheden, dat heb ik geleerd. Met je gezin een huis met tuin vinden in de binnenstad lijkt voor veel mensen onbereikbaar. Je kunt verhuizen naar de rand of erbuiten, maar voor wie wil zijn er originele oplossingen. Job en Jol in de Volmarijnstraat bijvoorbeeld, delen hun tuin met de overbuurvrouw die 2 hoog woont. Als je de kansen ziet, dan is er veel mogelijk. Zeker wanneer je bereid bent om te delen.”

Vorig artikel De best bewaarde geheimen van Middelland
Volgend artikel Er woonde eens een creatief gezin in het Nieuwe Westen…