Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wat koop je in Rotterdam voor meer dan 435.000 euro?

Sebastiaan van der Velden (Kolpa van der Hoek Makelaars) en Marsha Sint Nicolaas (TW3 Strategie) geven advies.

Wil je een huis kopen in Rotterdam? Hoewel je misschien al jarenlang droomt van een bepaalde straat of buurt, is het soms beter om verder te kijken dan wat je al kent of weet. Stel niet de buurt, maar je budget centraal! In de rubriek ‘Wat koop je in Rotterdam voor…?” geven steeds weer andere makelaars tips die aansluiten bij diverse budgetten. Sebastiaan van der Velden (Kolpa van der Hoek Makelaars) en Marsha Sint Nicolaas (TW3 Strategie Marketing Makelaardij) vertellen wat je koopt voor 435.000 euro en (ver) erboven.

Marsha en Sebastiaan - Wonen in Rotterdam vanaf 435.000 euro

Sebastiaan is sinds april 2020 eindverantwoordelijk voor de woningmakelaardij van het eveneens in 2020 gefuseerde Kolpa van der Hoek. Nadat hij in 2011 door de NVM is beëdigd, treed hij in 2016 toe als partner bij Van der Hoek Makelaars in Oostvoorne. In de jaren die volgen, specialiseert hij zich in het midden en hoog segment van de woningmarkt in Rotterdam en omstreken. “Binnen diverse facetten in de vastgoedbranche is de woningmarkt het meest dynamisch. Of het nu gaat om nieuwbouw, bestaande bouw, verkoop of verhuur; de woningmarkt is elke dag weer anders en kent vele verrassingen. Dat maakt ons vak zo leuk.”

Marsha werkt sinds 2010 onafgebroken als makelaar, vanaf 2018 bij TW3. “Sinds 1998 ben ik register makelaar taxateur (RMT). Binnen TW3 richt ik me volledig op nieuwbouw, voor mij de leukste tak binnen de makelaardij. Het persoonlijke contact met klanten vind ik bijzonder, maar ook het contact met projectontwikkelaars vind ik interessant. Je dient namelijk ook hun belang en die afwisseling maakt mijn werk dynamisch.”

Er zijn bij dit budget minder financiële beperkingen en dus komt het echt op je eigen voorkeuren aan

De grote variatie die mogelijk is bij een budget van 435.000 euro en daarboven, vinden Sebastiaan en Marsha opvallend. Sebastiaan: “Er staan op dit moment meer dan 350 woningen in Rotterdam te koop in de prijsklasse tussen de 435.000 en 550.000 k.k. Dit zijn grotendeels appartementen (75%) en deels eengezinswoningen (25%). De variatie zit vooral in de verschillende bouwjaren en waar de woning is gelegen. Welke prijs er wordt betaald is voornamelijk afhankelijk van de ligging. Uiteraard speelt hier de staat van onderhoud en afwerking ook een rol maar is vaak ondergeschikt aan de locatie.”

Marsha: “In deze prijscategorie heb je de keuze uit veel verschillende type woningen. Vlak naast of in het centrum zijn er met dit budget appartementen te koop, van nieuwbouw tot karakteristieke bovenwoningen met authentieke details. Ga je wat verder weg uit het centrum, dan zie je ook de grondgebonden woningen in deze categorie. “ Veel diversiteit dus, boven de 435.000 euro. Wat adviseren Sebastiaan en Marsha hun klanten met dit budget?

Blijdorp

Halvemaanpassage

Zoek je een bovenwoning of appartement vanaf 435.000?

Sebastiaan adviseert:

“De zoektocht naar een bovenwoning of appartement zal voornamelijk afhankelijk zijn van de fase van je leven. Ouderen neigen meer naar het “dorpse” karakter van Hillegersberg en Kralingen zoals een appartement aan de Streksingel of in Blijdorp. Rotterdam Centrum of de Kop van Zuid trekken trekt met name de jongere generatie. Of bij een ruimer budget en de wens voor meer meters ga je al snel richting de Halvemaanpassage in het ‘Timmerhuis’ of de woontoren ‘New Orleans’ aan het Van der Hoevenplein. Hier hebben wij de afgelopen periode meerdere appartementen in verkoop gekregen. Wij zien ook dat de trend in deze markt is dat steeds meer Rotterdammers vertrekken richting de buitengebieden. De regio waar wij ook met een kantoor gevestigd zijn is het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Steeds meer Rotterdammers kiezen er dus voor om in het buitengebied te wonen. Dicht bij de bossen en het strand. Ook hierbij geldt dat je levensfase bepalend is voor de ideale locatie. Deze ontwikkeling is versneld sinds de Corona uitbraak. Vanuit hier zien wij een verhuisbeweging van stadsmensen naar gebieden buiten de stad.”

Imagine Rotterdam – Afrikaanderwijk

Hefkwartier, kop van Feijenoord

Marsha adviseert:

“Een stel dat in de stad werkt, kan met een budget tussen de 435.000 en 550.000 euro prima iets midden in de stad kopen. Maar ze moeten zich realiseren dat dit, vanwege de locatie, een stuk duurder is dan net buiten de stad. Met een kleiner appartement in de binnenstad heb je wellicht geen mogelijkheid tot parkeren, maar juist als je werkzaam bent in het centrum hoeft dat geen probleem te zijn. En tevens zal men in de huidige tijd ook steeds meer thuiswerken en dan is een extra slaapkamer gemakkelijk om te bouwen tot een thuiswerkplek. Bovendien zijn er steeds meer mobiliteitsoplossingen, zoals deelauto’s en -scooters. Wil je liever iets buiten het centrum wonen, bijvoorbeeld op Katendrecht of Feijenoord? Dan zit je met nieuwbouwwoningen in het Hefkwartier of Imagine zeker goed. Hier ben je namelijk snel in de stad voor alle voorzieningen, heb je een relatief nieuwe woning met een lift en woon je toch rustig.”

Zoek je een gezinswoning met tuin in Rotterdam?

Sebastiaan adviseert:

“Voor een eengezinswoning met tuin is het een uitdagende zoektocht. Hier zie je dat de vraag het aanbod ruim overstijgt. In Amsterdam is er voor een koper van een eengezinswoning 2 keer zoveel keuze als in Rotterdam. Zo koop je in Nesselande voor onder de 500.000 een recent gebouwde ruime eengezinswoning met tuin. In Hillegersberg verkochten wij recentelijk een transformatieproject, ‘Het Hof van Terbregge’, waarin de eengezinswoningen geprijsd waren vanaf 550.000 met een woonoppervlakte van 122m2 en een perceeloppervlakte van 97m2. Een populaire wijk waar een schoolgebouw is omgetoverd tot een modern en kindvriendelijke wijk. Een ruime 2-onder-1 kapwoning (158m2 wonen) op een perceel van 373m2 met een vraagprijs van 499.000 vind je in Groot IJsselmonde. Dus ook hierbij geldt, de locatie is alles. Wanneer je ervoor kiest om ook buiten Rotterdam te zoeken naar een gezinswoning met tuin, is er meer keuze.”

Park 16Hoven

Hof van Terbregge

Marsha adviseert:

“Voor gezinnen vind ik Katendrecht een leuke plek, met veel ruimte, nieuwbouw en voorzieningen dichtbij. Rotterdam Noord blijft ook een goede plek, bijvoorbeeld Bergpolder, de Provenierswijk, Blijdorp of het Oude Noorden. Deze buurten zijn steeds fijnere gezinswijken geworden. Ook zijn Rotterdam Zuid en Kralingen fijne buurten om in te wonen. Hier worden diverse nieuwbouwprojecten gerealiseerd die perfect zijn voor gezinnen: Het ZuideR, De Buitenkans en Nieuw Kralingen zijn echte aanraders. Een nieuwbouwwoning heeft diverse voordelen en is een aantrekkelijke keuze omdat je de eerste jaren geen onderhoud hebt. Je moet er wel rekening mee houden dat je tijdens de bouw de dubbele lasten moet kunnen dragen. Denk hierbij aan de woning waar je op dat moment woont en van de (oplopende) rente en aflossing van de hypotheek van je nieuwe woning. Wanneer de woning wordt opgeleverd, moet je die verder afwerken door bijvoorbeeld vloeren te leggen en wanden te stucen of schilderen. Veel mensen vergeten dat even uit enthousiasme, maar het is belangrijk om in je afwegingen mee te nemen.”‍

Wat is jouw kans op koop?

Binnen dit prijssegment is er genoeg mogelijk, dat is voor Sebastiaan en Marsha zeker. Overigens vindt Sebastiaan het opvallend dat steeds meer mensen in de stad een budget hebben van meer dan 435.000 euro. Sebastiaan: “Hoe dat komt? Dat is te herleiden naar 2 oorzaken. De eerste is de lage rentestand en de positieve invloed op de leencapaciteit. Hoe lager de rente, hoe lager je lasten en dus hoe hoger je leencapaciteit. De tweede oorzaak zijn de stijgende huizenprijzen en de overwaardes die gerealiseerd kunnen worden vanwaar de kopers doorstromen. Door deze vaak forse overwaardes kunnen kopers makkelijker kopen en tegen hogere bedragen. Maar kopers moeten zich hierdoor niet blindstaren en dit geld “te makkelijk” uitgeven. Overwaarde is vaak makkelijk verdiend en wordt in de praktijk ook weer makkelijk uitgegeven waardoor ook de woningen in het midden en hogere segment regelmatig boven de vraagprijs worden verkocht”.

Laat je altijd goed adviseren

Het belangrijkste binnen dit segment is om zelf scherpe afwegingen te maken en je goed te laten adviseren, vinden Sebastiaan en Marsha. Want helaas liften de minder kwalitatieve woningen ook mee op de succesverhalen. Een huis kopen is niet niks, dus bedenk eerst waar je voorkeur naar uitgaat en doe daarna onderzoek naar de buurten in de stad.

Sebastiaan: “Spreek mensen aan. Loop eens een rondje door de buurt. Probeer open te staan voor andere buurten. En laat je vooral goed informeren en adviseren. In Rotterdam worden aankoopmakelaars steeds vaker uitgenodigd en ziet men hier de waarde van in. Rationeel een huis kopen is voor een koper lastig en zeker met een forse krapte op de huidige huizenmarkt.”

Marsha vindt dat woningzoekenden zich niet moeten laten afschrikken door relatief onbekende of impopulaire wijken. “Er nog steeds een aantal wijken wat minder in trek, maar daar liggen juist ook kansen. Er wordt nu zo hard aan Rotterdam gewerkt dat de hele stad er over een aantal jaar nog beter voorstaat dan nu.”

Nieuw Kralingen

Benieuwd naar andere prijscategorieën?

Lees hier wat je koopt voor:
195.000 tot 240.000 euro
240.000 tot 290.000 euro
290.000 tot 435.000 euro.

Vorig artikel Lloydkwartier, rauwe haven wordt hippe woonwijk
Volgend artikel Een nieuwe stadswijk: Nieuw Kralingen