Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wat koop je in Rotterdam voor meer dan 435.000 euro?

Ivo van Wylick (Kettner Makelaardij) en Marsha Sint Nicolaas (TW3 Strategie) geven advies.

Wil je een huis kopen in Rotterdam? Hoewel je misschien al jarenlang droomt van een bepaalde straat of buurt, is het soms beter om verder te kijken dan wat je al kent of weet. Stel niet de buurt, maar je budget centraal! In de rubriek ‘Wat koop je in Rotterdam voor…?” geven steeds weer andere makelaars tips die aansluiten bij diverse budgetten. Ivo van Wylick (Kettner Makelaardij) en Marsha Sint Nicolaas (TW3 Strategie Marketing Makelaardij) vertellen wat je koopt voor 435.000 euro en (ver) erboven.

Marsha Sint Nicolaas (TW3 Strategie Marketing Makelaardij) en Ivo van Wylick (Kettner Makelaardij)

Ivo specialiseerde zich tijdens zijn studie in stadsontwikkeling, een onderwerp dat hem nog steeds interesseert. De ontwikkeling van Rotterdam ervaart hij al elf jaar van dichtbij als makelaar/taxateur en partner bij Kettner Makelaardij. “Ik word blij van de openheid en het vertrouwen van mensen en kan oprecht ontroerd raken als het een stel lukt het huis van hun wens te bemachtigen. Dat laatste is tegenwoordig een grotere uitdaging dan vroeger: er zijn meer woningzoekenden dan er woningen te koop staan.” Marsha werkt sinds 2010 onafgebroken als makelaar, vanaf 2018 bij TW3. “Sinds 1998 ben ik register makelaar taxateur (RMT). Binnen TW3 richt ik me volledig op nieuwbouw, voor mij de leukste tak binnen de makelaardij. Het persoonlijke contact met klanten vind ik bijzonder, maar ook het contact met projectontwikkelaars vind ik interessant. Je dient namelijk ook hun belang en die afwisseling maakt mijn werk dynamisch.”

Er zijn bij dit budget minder financiële beperkingen en dus komt het echt op je eigen voorkeuren aan

De grote variatie die mogelijk is bij een budget van 435.000 euro en daarboven, vinden Ivo en Marsha opvallend. Ivo: “Er is bij dit budget een groot verschil in prijs-kwaliteit verhouding. Hoeveel je betaalt voor welke kwaliteit is volledig afhankelijk van het woningtype en de locatie. Hoewel een bedrag van ruim vier ton al best een flink budget is, is het lastiger om hiervoor een nieuw, ruim appartement te kopen in de binnenstad, laat staan een eengezinswoning.” Marsha: “In deze prijscategorie heb je de keuze uit veel verschillende type woningen. In of vlak naast het centrum zijn er met dit budget appartementen te koop, van nieuwbouw tot karakteristieke bovenwoningen met authentieke details. Ga je wat verder weg uit het centrum, dan zie je ook de grondgebonden woningen in deze categorie. “ Veel diversiteit dus, boven de 435.000 euro. Wat adviseren Ivo en Marsha hun klanten met dit budget?

Noordereiland

Diergaardesingel, Oude Westen

Zoek je een bovenwoning of appartement in Rotterdam?

Ivo adviseert:

“Een jong stel dat in de stad wil blijven en een budget van 500.000 euro heeft, adviseer ik om bijvoorbeeld in Blijdorp en de Provenierswijk te kijken. Daar heb je een leuke bovenwoning van 100 tot 120 m2 met een balkon, op een goede locatie. West, bijvoorbeeld rondom de Burgemeester Meineszlaan, is ook een goede plek om te kijken. Nieuwbouw in het centrum wordt met deze gewenste metrages en dit budget lastiger, al zijn nieuwbouwontwikkelingen op het Noordereiland, de Kop van Zuid of de Lloydpier wel een interessante optie.

Senioren die in de stad willen blijven of ernaar terugkeren zoeken vaak een comfortabele woning van minimaal 80 m2, in een complex met een lift. Met een budget tot vijf ton moet je goed zoeken in het centrum. Voor een complex met lift kom je dan vaak uit bij de eerder opgeleverde complexen óf bij leuke appartementen en bovenhuizen zonder lift en parkeergarage, zoals rondom de Meent en Goudsesingel of in Blijdorp of Bergpolder. Voor echt meer meters, denk aan 120 m2 en erboven, ga je al snel richting een budget van 700.000 euro in de nieuwe woontorens in het stadscentrum. De Zalmhaven, Terraced Towers, Muse en Cooltower zijn dé populaire complexen. Een project als Eden District in het Lloydkwartier is wat lieflijker en biedt diversiteit in appartementen waardoor je meer keuze hebt. Dat kan voor deze doelgroep ook goed werken.”

Katendrecht

Marsha adviseert:

“Een jong stel dat in de stad werkt, kan met een budget tussen de 435.000 en 550.000 euro prima iets in de stad kopen. Maar ze moeten zich realiseren dat dit, vanwege de locatie, een stuk duurder is dan net buiten de stad. Met een kleiner appartement in de binnenstad heb je wellicht geen mogelijkheid tot parkeren, maar juist als je werkzaam bent in het centrum hoeft dat geen probleem te zijn. Bovendien zijn er steeds meer mobiliteitsoplossingen, zoals deelauto’s en -scooters. Een ouder koppel adviseer ik om net iets buiten het centrum te kijken. Bijvoorbeeld op Katendrecht, het Noordereiland en Feijenoord met nieuwbouwwoningen in het Hefkwartier, of in het Scheepvaartkwartier bij de Zalmhaven. Hier ben je snel in de stad voor alle voorzieningen, heb je een relatief nieuwe woning met een lift en woon je toch rustig.”

Zoek je een gezinswoning met tuin in Rotterdam?

Ivo adviseert:

“Ik adviseer gezinnen die vooral veel ruimte zoeken nabij de stad, om in ‘s-GravenlandPrinsenland of Het Lage Land te kijken: daar vind je flink wat ruimte. Voor gezinnen die liever middenin de stad blijven wonen zijn er ook mogelijkheden met dit budget maar vaak in de vorm van een benedenhuis. Zij kunnen het beste kijken in de Provenierswijk, Blijdorp of Bergpolder. Er zijn grote verschillen in kwaliteit en ruimte tussen deze buurten, daar moet je rekening mee houden. In het Central District stond een karakteristieke benedenwoning van 135 m2 te koop. Een charmant woonhuis met veel ruimte en authentieke details, waar veel woningzoekenden hun zinnen op zetten. Je kiest dan voor een woning met souterrain en alle risico’s en het onderhoud van een ouder pand. Je koopt een sfeervolle, ruime benedenwoning op een centrale locatie, maar hebt wel bovenburen en zit op een locatie waar je je kinderen niet makkelijk alleen buiten laat spelen. Ik zeg niet dat dat niet goed is, maar je moet je er wel bewust van zijn. Op dergelijke benedenwoningen wordt nu flink overboden en prijzen tussen 450.000 en 600.000 euro zijn gangbaar. Voor hetzelfde geld heb je ook een vrijstaand huis van 150 tot 200 m2 in ‘s-Gravenland, Prinsenland of Het Lage Land. In Schiebroek heb je voor een budget van 5 tot 6 ton een ruime woning, soms zelfs (half)vrijstaand, en met een giga tuin. Het budget biedt dus wat ruimte: je kunt centraal wonen of kiezen voor meer ruimte in de randwijken van de stad. Twijfelaars adviseer ik om te kiezen voor de kwaliteit net buiten de ring. De bouw is er vaak beter en je krijgt dus meer ruimte en kwaliteit voor je geld. Het lijkt misschien wat gezapig en iets langer fietsen naar het centrum, maar rustzoekers varen er wel bij en bovendien wordt het centrum van de stad steeds groter. Binnen deze prijsklasse zie je dat sentiment een belangrijke factor is. Er zijn minder financiële beperkingen en dus komt het echt op je eigen voorkeuren aan. De grote verrassing voor mij binnen deze categorie was Park 16Hoven. Ik dacht dat het er ingeslapen zou zijn, maar hoor veel enthousiaste verhalen van mensen die er wonen.”

Park 16Hoven

Overschie

Marsha adviseert:

“Voor gezinnen vind ik Katendrecht een leuke plek, met veel ruimte, nieuwbouw en voorzieningen dichtbij. Rotterdam Noord blijft ook een goede plek, bijvoorbeeld Bergpolder, de Provenierswijk, Blijdorp of het Oude Noorden. Deze buurten zijn steeds fijnere gezinswijken geworden. Ook het Hefkwartier in Feijenoord is een fijne plek voor gezinnen geworden. Hier zijn drie blokken met eengezinswoningen gebouwd en er worden nu appartementen gerealiseerd. Een nieuwbouwwoning is natuurlijk ook een optie met dit budget. Wij verkochten laatst bijvoorbeeld woningen in nieuwbouwproject NN Kralingen binnen dit budget (695.000 – 875.000 euro). Het is voor veel mensen een aantrekkelijke keuze omdat je de eerste jaren geen onderhoud hebt. Je moet er wel rekening mee houden dat je tijdens de bouw de dubbele lasten moet kunnen dragen, van de woning waar je op dat moment woont en van de (oplopende) rente en aflossing van de hypotheek van je nieuwe woning. Wanneer de woning wordt opgeleverd, moet je die verder afwerken door bijvoorbeeld vloeren te leggen en wanden te stucen of schilderen. Veel mensen vergeten dat even uit enthousiasme, maar het is belangrijk om in je afwegingen mee te nemen.”‍

Wat is jouw kans op koop?

Binnen dit prijssegment is er genoeg mogelijk, dat is voor Ivo en Marsha zeker. Overigens vindt Ivo het opvallend dat steeds meer mensen in de stad een budget hebben van meer dan 435.000 euro. Ivo: “Hoe dat komt? Als je drie jaar geleden in Blijdorp een leuk appartement kocht, kun je dat nu voor veel meer geld verkopen. Je moet dan rekenen op substantiële overwaardes. Ondertussen is er misschien een partner bijgekomen, is het salaris gestegen en heb je ouders of schoonouders die een schenking doen. Je kunt dan al snel een paar ton bij je budget optellen en dan is 4.5 ton al snel haalbaar. In het centrum heb je daarvoor steeds minder. In een van de toonaangevende wooncomplexen in de stad stond onlangs een appartement van 80 m2 te koop voor 425.000 euro, met een klein balkon en zonder berging of parkeergarage. Voor een karakteristieke dubbele bovenwoning aan de gewilde straten en lanen rondom het centrum betaal je gemakkelijk zes of zeven ton.” Het belangrijkste binnen dit segment is om zelf scherpe afwegingen te maken en je goed te laten adviseren, vinden Ivo en Marsha. Want helaas liften de minder kwalitatieve woningen ook mee op de succesverhalen. Een huis kopen is niet niks, dus bedenk eerst waar je voorkeur naar uitgaat en doe daarna onderzoek naar de buurten in de stad. Ivo: “Spreek mensen aan, leer buurten kennen. De ene straat is de andere niet, ook al liggen ze vlak naast elkaar. Dat is juist zo interessant aan de stad! Betaal je graag wat meer voor de allure van de Mathenesserlaan? Of vind je wonen in een zijstraat ervan net zo prettig?” Marsha vindt dat woningzoekenden zich niet moeten laten afschrikken door relatief onbekende of impopulaire wijken. “Er nog steeds een aantal wijken wat minder in trek, maar daar liggen juist ook kansen. Er wordt nu zo hard aan Rotterdam gewerkt dat de hele stad er over een aantal jaar nog beter voorstaat dan nu.”

Provenierswijk

Benieuwd naar andere prijscategorieën?

Lees hier wat je koopt voor maximaal 195.000 euro195.000 tot 240.000 euro, 240.000 tot 290.000 euro en 290.000 tot 435.000 euro.

Vorig artikel Een blik op de toekomst door de ogen van gemeente Rotterdam
Volgend artikel Wat koop je in Rotterdam voor 290.000 tot 435.000 euro?
Wonen in Rotterdam maakt gebruik van cookies. Bij het bezoeken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.