Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wat koop je in Rotterdam voor maximaal 195.000 euro?

Ingrid Keijzer (Velthaak & Keijzer) en Remko Schrijver (RE/MAX Totaal Makelaars) geven advies.

Wil je een huis kopen in Rotterdam voor maximaal 195.000 euro? Hoewel je misschien al jarenlang droomt van een bepaalde straat of buurt, is het soms beter om verder te kijken dan wat je al kent of weet. Stel niet de buurt, maar je budget centraal! In de rubriek ‘Wat koop je in Rotterdam voor…?’ geven steeds weer andere makelaars tips die aansluiten bij diverse budgetten. Ingrid Keijzer (Velthaak & Keijzer) en Remko Schrijver (RE/MAX Totaal Makelaars) vertellen wat je koopt voor maximaal 195.000 euro.

Wat koop je voor 195.000 in Rotterdam

Sinds 1999 is Ingrid Keijzer beëdigd makelaar en taxateur, en sinds 2006 mede-eigenaar van makelaarskantoor Velthaak & Keijzer, gevestigd in Overschie. “Vlak na de start belandden we in een dip vanwege de crisis, maar zodra je zo’n crisis overleeft is er een basis ontstaan en komen klanten bij je terug. Onze kracht is dat we volledig voor zo’n klant gaan. We ontzorgen en nemen ze bij de hand, bij verkoop, aankoop, taxatie en verhuur. Ikzelf vind verkoop het leukst en ga graag voor het beste resultaat. Dat ervaar je als verkoopmakelaar al op het moment dat je een opdracht weet te winnen, en vervolgens als je een klant blij maakt met de succesvolle verkoop.”

Remko Schrijver werd in 2004 makelaar omdat hij wilde ondernemen in een branche waarin hij veel contact had met mensen. “Het leukste van mijn werk vind ik nog steeds het klantcontact. Ik ben ook taxateur, maar daarmee ben ik gestopt omdat het voornamelijk bureauwerk is. Ik doe veel liever bezichtigingen en verkoopgesprekken. Zelfs de lastige gesprekken voeren vind ik een mooie uitdaging. Wat ik bedoel met lastige gesprekken? Ik heb ten tijde van de crisis meegemaakt dat mensen hun huis niet verkocht kregen of met een flinke restschuld achterbleven. Als makelaar ben je dan een laatste redmiddel. Juist dat soort klanten zijn het meest blij en dankbaar.”

Een kant-en-klare woning binnen Rotterdam vind je niet voor deze prijs, maar wat kan jou die verouderde keuken schelen?!

De huidige markt heeft weer andere uitdagingen, zoals een passend huis vinden voor een maximaal budget van 195.000 euro. Ingrid: “Binnen dit segment zoeken veel mensen die net uit een relatie komen. Ik ga met ze in gesprek en geef realistisch advies: ‘Een kant-en-klare woning binnen Rotterdam in dit segment ga je niet vinden. Maar wat kan jou die verouderde keuken schelen? Ook een verouderd huis kan je redelijk eenvoudig naar je zin maken.’ Ik denk mee en adviseer. Dat vind ik ook het leukste aan mijn werk: iedere situatie is anders, het wordt nooit saai.”

Remko begint bij een inventarisatie van wensen, vertelt hij. “Ongeacht het prijssegment wil ik van mijn klanten eerst weten waar ze naar op zoek zijn. Wat vinden ze belangrijk? Een korte reistijd? Veel faciliteiten in de omgeving? Op basis daarvan kan je gerichter zoeken en beslissen, al kan je binnen dit prijssegment natuurlijk niet te kritisch zijn.” Aan Ingrid en Remko de schone taak om advies uit te brengen.

Afrikaanderwijk

Oud-Charlois

Zoek je een bovenwoning of appartement in Rotterdam?

Ingrid adviseert:

“Een startend stel dat in of rondom Rotterdam wil blijven adviseer ik om buiten de bekende wijken kijken. Richt je op Oud-MathenesseSpangenTussendijkenRubroek of Charlois. Kijk door de glimmende keukens, plavuizen, het achterstallige onderhoud en andere smaakgebonden kwesties heen en richt je op de mogelijkheden. Je zult zelf iets moeten doen, want voor de kant-en-klare woningen staan mensen in de rij en zijn de prijzen een stuk hoger. Op het moment dat een huis er minder leuk uitziet, is een deel van de doelgroep verdwenen en daar liggen kansen. Ook in het Oude Noorden is dan nog wel iets te vinden. We hebben het dan over appartementen van 50 tot 65 m2. Net daarbuiten, in Overschie, is het ook nog wel te vinden. En als je heel goed zoekt en wat geluk hebt, dan is een klein appartementje in Bergpolder ook nog te doen. Dan hebben we het over een klein, gedateerd appartement (50 m2), maar wél leuk wonen nabij het centrum en de mogelijkheid om je huis te personaliseren. Senioren komen vaak uit woningen van net buiten de stad. Een stap terug, naar bijvoorbeeld een gehorig jaren-30 appartement, dat zie ik niet voor me. Daarmee sluit je dus al flink wat appartementen rondom het centrum uit. Nieuwere appartementen, van ongeveer 70 m2, gelijkvloers en soms met lift, vind je bijvoorbeeld in Ommoord en de rest van Prins Alexander. Daar heb je betonnen vloeren en complexen met een lift, wat voor deze doelgroep vaak een must is. De metro, tram en trein zijn bovendien dichtbij en brengen je zo naar het centrum van de stad.”

Remko adviseert:

“De markt is fors veranderd. Als je me nu vraagt wat je koopt voor 195.000 euro, dan is het antwoord steeds verder beperkt. Vooral in zuid kun je voor dit bedrag nog wel appartementen voor kopen, maar niet groter dan een vierkante meter of 60 à 65. Op een appartement in de Frans Bekkerstraat voor 150.000 euro hadden we binnen een uur circa 150 reacties. Mijn collega Maxelle heeft 68 (!) bezichtigingen ingepland en waarschijnlijk zal het zo zijn dat er bij de inschrijving biedingen tot 175.000 – 180.000 ontvangen zullen worden en mogelijk meer. Iets vergelijkbaars gebeurde eerder bij een appartement op de Mijnsherenlaan. Dus er zijn nog wel appartementen te koop binnen die prijsklasse, maar je krijgt steeds minder vierkante meters voor je geld.”

Zwart Janstraat, Oude Noorden

Zoek je een gezinswoning in Rotterdam?

Ingrid adviseert:

“Binnen dit prijssegment adviseer ik woningzoekenden sowieso om hun beeld op woonlocaties te verbreden. Voor gezinnen is aan de noordkant van de stad Het Lage Land interessant, net als Oosterflank en Ommoord. Dan hebben we het over ruime gezinsappartementen in complexen die gebouwd zijn in de jaren zeventig en tachtig. De woningen zijn gemiddeld tussen de 80 en 100 m2, met balkon. Een eengezinswoning binnen dit budget vind je niet, zelfs niet in Rotterdam-Zuid. Een benedenwoning met souterrain behoort misschien nog wel tot de mogelijkheden. Gezinnen die per se groter willen wonen met een tuin, komen flink buiten het centrum terecht. In IJsselmondeLombardijen of Pendrecht is het soms nog te vinden. Of anders buiten Rotterdam, bijvoorbeeld in Schiedam. Dan moet je voor een eengezinswoning met drie slaapkamers nog steeds goed zoeken hoor, en je hebt ook behoorlijk wat concurrentie. In Overschie is af en toe nog een kleine gezinswoning binnen dit budget te vinden, bijvoorbeeld de arbeidershuisjes in Schiewijk – het gebied gelegen tussen Delftweg, Zestienhovensekade, Achterdijk en Schielaan – van ca. 80 m2 met een piepklein tuintje. Je moet dan goed omgaan met het gebruik van de beschikbare ruimte. Een verrassing binnen dit prijssegment vind ik een wijk als Het Lage Land. Het is wijds opgezet en heeft een hoog voorzieningenniveau. De prijzen zijn nog goed te doen. Hoe dat komt? Dat weet niet niet. Misschien door het saaie imago, het is een wat vergrijsde wijk. Maar het is degelijk, goed bereikbaar én vlakbij de Kralingse Plas! Je ervaart er niet de stadse dynamiek, maar die is wel dichtbij te vinden.”

Remko adviseert:

“Gezinnen zou ik binnen dit prijssegment adviseren om te kijken in Rotterdam-Zuid,in Charlois of Feijenoord. Binnen dit budget krijg je daar ook geen eengezinswoning met tuin meer, maar wel een fijn appartement. Vroeger kon je binnen dit budget in Zevenkamp nog een ruime eengezinswoning vinden, maar die tijd is voorbij. Voor mensen die een appartement echt niet zien zitten met hun gezin, adviseer ik om na te denken over een huurwoning, al betaal je dan in verhouding maandelijks wel meer. De échte kans voor gezinnen, en eigenlijk voor alle kopers binnen dit segment, zit hem in de woningen waar nog iets aan moet gebeuren. Huizen met potentie – qua buurt en qua woonruimte – maar met achterstallig onderhoud, daar ligt een kans.”

Wat is jouw kans op een koophuis in Rotterdam tot 195.000 euro?

Het is misschien geen rooskleurig plaatje, maar woningzoekenden kunnen maar beter weten waar ze aan toe zijn, vinden Remko en Ingrid. Remko: “De huidige vraagprijzen zeggen niets over de bedragen waarvoor de huizen verkocht worden. Als je één van de 50 geïnteresseerden bent, dan zal er misschien wel 30.000 euro overboden worden en kan je alleen in theorie binnen deze prijsklasse kopen. Er is dus een kans dat mensen het niet gaan vinden. Ik voel een verantwoordelijkheid naar mijn klanten toe en als ik denk dat een huis te hoog geprijsd is, dan geef ik dat aan. In 2008 hadden we te kampen met 30% waardedaling, met die opties moet je rekening houden. Als mensen er nu voor kiezen om met 30.000 euro te overbieden, dan moet dat sowieso vanuit de eigen middelen komen. Je loopt dus het risico dat je dat bedrag verliest.”

Lombardijen

De kans binnen dit segment schuilt in kluswoningen en buurten als Oud-Mathenesse, Charlois, IJsselmonde of Prins Alexander.

Maar er is hoop en die schuilt in de op te knappen woningen. Remko: “Veel kopers in de huidige markt zoeken een huis dat af is en zijn bereid daar flink voor te betalen. Op het moment dat ik een verouderd huis zie, kijk ik wat ik ervan kan maken. Soms kom ik huizen tegen waar mensen de ruimte slim hebben benut. Het gaat dan om kleinere woningen die daardoor toch goed bewoonbaar zijn met een gezin. Dat zouden meer mensen nu moeten doen. Mensen die een uitdaging aan durven gaan, dat mis ik op dit moment bij onze kopers.”

Ingrid deelt die mening en benadrukt het belang van een goede financiële voorbereiding. “Als je je financiën op orde hebt, kan je snel handelen. Een ander advies is om een wijde blik te behouden en niet aan te hikken tegen een verbouwing. Wees niet bevreesd: niet elke woning wordt boven de vraagprijs verkocht, dat zijn alleen de instapklare woningen. Gedateerde huizen of woningen met een beperkte buitenruimte zijn aanzienlijk minder populair. Een leuk gelegen woning met piepklein balkon of zonder tuin, daarin blijkt minder interesse.” Een woning kopen in Rotterdam met een budget van maximaal 195.000 euro kan, maar de keuze wordt steeds beperkter. Essentieel is dan wel een goede voorbereiding, doorzettingsvermogen, creativiteit, wat lef én een beetje geluk.

Vorig artikel Lies en Gilbert wonen en ondernemen in Carnisse
Volgend artikel Wat koop je in Rotterdam voor 195.000 tot 250.000 euro?