Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Vrije sector huren én feesten met de buren!

Amrish, Bas & Isla vonden na jaren zoeken een eigen plek op Katendrecht in The FIZZ Cobana.

Het is op en top zomer en de zon schittert op het water van de Rijnhaven. Een zachte ochtendbries zorgt voor verkoeling. Vol verwachting staren Bas, Isla en Amrish vanaf de Antoine Platekade op de Kop van Zuid naar de overkant van het water. Daar zien ze de woningen die ze binnenkort betrekken, in ‘co-living complex’ The FIZZ Cobana op het randje van Katendrecht en de Afrikaanderwijk. Isla: “Al ruim twee jaar zoeken we naar een huis om samen te wonen en eindelijk is het dan zover!”

Voor het eerst samenwonen in Rotterdam

Ze zijn al zo lang op zoek naar een huis: die twee maanden wachten kunnen er ook nog wel bij, zegt Isla. Al woonde ze liever gisteren dan morgen samen met ‘haar’ Bas. Noodgedwongen wonen ze allebei nog thuis. Isla (22 jaar, huidtherapeut) bij haar ouders in Voorburg, Bas (24 jaar, bijna afgestudeerd en werkzaam als consultant) bij zijn ouders in Rhoon. Een paar jaar geleden begon voor hen de zoektocht naar een geschikte huurwoning. Isla: “We keken in Rotterdam en Den Haag, maar het bleek lastiger dan verwacht. We zagen bijvoorbeeld heel oude woningen met te hoge huurprijzen of juist betaalbare woningen die we te klein vonden.” De zoektocht eindigde in mei 2019 op Katendrecht, toen het stel tot hun grote vreugde hoorde dat ze een vrije sector huurwoning kregen toegewezen in The FIZZ Cobana.

Dit is voor ons de perfecte plek, met hagelnieuwe huurwoningen die voor ons betaalbaar zijn

Eindelijk een goede huurwoning gevonden!

Bas wandelde met een vriend op Katendrecht en zag de Cobana in aanbouw. “Ik was nieuwsgierig en bezocht de website. Dat zag er goed uit! In februari schreven we ons in en sindsdien hielden we alles nauwlettend in de gaten. De huurwoningen in dit complex zijn hagelnieuw én voor ons betaalbaar. Het voelde alsof er veel van af hing, zeker omdat er zo weinig goede huurwoningen beschikbaar zijn in Rotterdam.” Na een paar maanden nagelbijten kwam het verlossende woord: per augustus genieten Bas en Isla vanaf hun bank van die schitterende skyline. Isla: “Eindelijk iets wat helemaal bij ons past, groot genoeg is en in een mooie omgeving staat!”

Flat full of friends

The FIZZ Cobana – een wooncomplex bestaande uit twee woontorens verbonden door een gemeenschappelijke daktuin – richt zich nadrukkelijk op young professionals die een starterswoning zoeken in Rotterdam Centrum én een netwerk willen opbouwen. Het woonconcept stelt community building centraal, doordat bewoners de mogelijkheid hebben om faciliteiten als een daktuin, bibliotheek en grote gezamenlijke keuken te delen. Bovendien wordt er een lagere inkomenseis gehanteerd dan in de reguliere vrije sector-huur, omdat het concept zich specifiek op jongeren richt. Bas: “Bij toewijzing mag je er maximaal 5 jaar wonen, of 2 jaar wanneer je 28 jaar of ouder bent.” Medio augustus krijgen Bas en Isla de sleutel. Ook de nieuwe ‘buurman’ van Bas en Isla kijkt reikhalzend uit naar zijn nieuwe woning op de 18e verdieping. Amrish (26 jaar, compliance consultant en Hogeschool Rotterdam-docent) keek ook al een tijd rond voor een eigen woning. “Nu woon ik nog bij mijn ouders in Spijkenisse, waar ik opgroeide. Ik heb het daar wel gezien en wil heel graag in Rotterdam wonen. Via social media werd ik op dit project geattendeerd: het was precies wat ik zocht.” Bas, Isla en Amrish geven een goed beeld van de toekomstige bewoners van het complex: young professionals die zich voor het eerst samen of alleen vestigen in Rotterdam.

Eindelijk een eigen appartement in Rotterdam!

Amrish werkt aan de overkant van het pand, in de Maastoren op de Kop van Zuid. Vanuit zijn kantoor kijkt hij uit op zijn toekomstige appartement op de 18e verdieping, want ook Amrish kreeg in mei goed nieuws. “Op 13 mei – mijn verjaardag – hoorde ik dat ik de woning van mijn eerste keuze had. Het was het mooiste verjaardagscadeau! De resident manager van Cobana had ik verteld dat ik een taart zou laten bezorgen als ik de woning kreeg.”

Voor mij is dit meer dan huisvesting alleen: het hele concept spreekt me aan

Zo gezegd, zo gedaan: de taart werd bezorgd en Amrish heeft inmiddels zijn hele inboedel besteld. “Dat was een uitdaging, omdat ik de ruimte niet heb gezien.” Op basis van bouwtekeningen en afmetingen bestelde hij zijn spullen. “Ik had de afgelopen maanden veel vragen, die gelukkig allemaal snel via de online chat werden beantwoord. Ze kennen me inmiddels denk ik wel,” lacht Amrish. Voor hem is Het Grote Wachten nu begonnen. “Elke week ga langs om te kijken hoe het ervoor staat en droom ik even weg. Ik kijk er ontzettend naar uit. Voor mij is het niet alleen huisvesting, maar het hele concept wat me aanspreekt. Ik hoop anderen te ontmoeten, met elkaar leuke dingen te ondernemen en ik sluit niet uit dat ik af en toe zelf een feestje organiseer!” Met Amrish als bewoner haalde The FIZZ Cobana wellicht ook de nieuwe partymanager in huis.

Vrije sector voor vijf jaar

Bas en Isla gaan een feestje zeker niet uit de weg, maar een plek voor hen samen had voor hen prioriteit. Isla: “Na jaren heen en weer reizen naar elkaar, verlangen we naar ons eigen huis. Het lijkt me heerlijk dat we straks niet meer steeds hoeven na te denken over waar we eten of slapen.” Die eigen plek – een appartement van 60m2 met aparte slaapkamer op de 14e verdieping  – biedt het stel alles wat ze wensten. Bas: “We hebben een mooi uitzicht en zitten op een centrale plek. De supermarkt en metro zijn om de hoek en ik kan lopend naar mijn werk in De Rotterdam.” Is het geen jammer vooruitzicht dat ze The FIZZ Cobana over vijf jaar weer moeten verlaten? Bas: “Nee, daar zijn we op ingesteld en hopelijk kunnen we over vijf jaar een huis kopen. Dat is per maand nog steeds goedkoper dan huren. Onze huur inclusief servicekosten is 940 euro en we huren er een parkeerplaats bij.” Ook Amrish is nuchter over de tijdelijkheid van zijn nieuwe woning. “Vijf jaar is voldoende voor mij, want ik denk vooruit. Op dit moment is het precies wat ik zoek, maar op den duur wil ik een huis kopen en hoop ik een gezin te stichten. Dan is dit appartement met 52m2 te klein.”

Community building in community-building

De huurcontracten zijn inmiddels getekend en in gedachten hebben Bas, Isla en Amrish hun woningen al volledig ingericht. Bas: “We hebben nog nooit iemand persoonlijk ontmoet: de inschrijving en het tekenen van het contract gebeurden volledig online. Dat voelde wat gek, maar per mail en chat verloopt het contact toch heel soepel.” Het gebouw daarentegen staat er wel degelijk echt en in vol ornaat, maar is nu nog een bouwplaats. Over twee maanden wordt hier alleen nog gebouwd aan een bruisende community en ontmoet het drietal er ruim 500 potentiële vrienden, geheel offline.

Vorig artikel Prachtig wonen in The Lee Towers
Volgend artikel Katendrecht: top voor jezelf én je gezin