Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Van CEO tot student voor iedereen een passend huurappartement

Nathalie de Widt vertelt waar, waarom en wat haar klanten van Rotterdam Apartments zoeken.

Wat Rotterdam Apartments doet, dat is met zo’n naam geen geheim. Maar het ‘hoe en waarom’ achter de organisatie is vooral in de huidige markt des te interessanter. Net als alle klanten – huurders en verhuurders – die dagelijks aankloppen voor een (luxe) woning in de stad. Mede-eigenaar Nathalie de Widt vertelt over haar werkzaamheden, de mogelijkheden en geeft tips voor woningzoekenden.

Woningverhuur aan expats én vele anderen

In 2000 begon het avontuur in de woningverhuur, destijds nog onder een andere naam. In dat jaar werkten Nathalie en Alexander – inmiddels al 18 jaar haar man – voor het eerst zij aan zij op de Oudedijk in Kralingen. Bij het invallen van de crisis in 2009 richtte het stel Rotterdam Apartments op. Het bedrijf groeide gestaag, heeft inmiddels een team van twaalf en is sinds september 2019 gevestigd aan de Parklaan in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier. Dit is nu het hoofdkwartier van Rotterdam Apartments, Rotterdam Estate Makelaardij en Rotterdam Property Management, de bedrijven die ze bestieren. Nathalie: “We willen ontzorgen, vandaar de drie disciplines. We verzorgen zowel de verhuur, het vastgoedbeheer als de verkoop van woningen. We kozen voor deze nieuwe namen en richting in 2009, omdat die beter aanslaan bij onze grootste doelgroep: expats. Ik denk dat van onze klanten 80% expat is en 20% starter op de woningmarkt. Maar we bedienen in principe iedereen en dat vind ik juist ook zo leuk aan mijn werk. Van student tot CEO van een multinational, met beide gaan we op pad om woningen te bezichtigen.” Het bedrijf verhuurt zowel kamers voor €450 als villa’s van €5000 per maand. “Je hoort daardoor steeds weer andere verhalen en het is leuk om contact te kunnen maken met totaal verschillende personen.” Een ander aspect van de werkzaamheden is het beheer van de woningen dat Rotterdam Property Management de pandeigenaren uit handen neemt. Maar of het nu gaat om een pandeigenaar of woningzoekende student, ze volledig ontzorgen is altijd het doel.

Coolsingel – foto: Claire Droppert

Een woning vinden in vijf bezichtigingen

Een passende woning vinden voor iedereen, dat is het uitgangspunt van Rotterdam Apartments. Dat is makkelijk gezegd, maar moeilijker gedaan. Vooral in deze tijd, waarin er ook in Rotterdam een schreeuwend woningtekort is. Nathalie: “Wij geven de mensen realistisch advies en denken met ze mee. Dat begint met het inzichtelijk maken van de woonwensen. Wat zoeken ze precies qua grootte, buurt en prijs, voor welke termijn, met hoeveel personen en gemeubileerd of juist niet? Op basis daarvan maken we een profiel aan in ons systeem en doen we suggesties. Dat leidt vaak ook tot een tour door de stad langs een aantal adressen in verschillende buurten.” Het Stadscentrum en Kralingen zijn onverminderd populair, al vanaf de oprichting. “Maar het is niet realistisch om te denken dat je daar hoe dan ook een appartement kunt vinden. Soms is het er gewoon niet of valt het buiten het budget. Wij introduceren ook andere buurten bij onze klanten en proberen het zoekgebied uit te breiden. Veel expats kennen Rotterdam niet zoals wij dat wel kennen, waardoor wij ze juist ook meenemen naar deze wijken. Die wijken liggen tegen het centrum aan en zijn ook rijk aan faciliteiten. Dat is vaak wat onze klanten zoeken.” Een tour met vijf verschillende woningen is vaak genoeg, is Nathalie ‘s ervaring. “Vervolgens gaan we het traject in en volgt een eventuele prijsonderhandeling, de contractvorm en -duur, ondertekening, betalingen en tot slot de sleuteloverdracht.”

Stadsdriehoek met de Laurenskerk en de Markthal – foto: Ossip van Duivenbode

Goed zoeken voor gezinnen

Sinds 2000 is de markt in Rotterdam behoorlijk veranderd. Nathalie: “De balans tussen vraag en aanbod is nu volledig zoek. Het hoogseizoen qua aanvragen ligt tussen eind mei en september. In deze periode komen er bijvoorbeeld veel studenten uit het buitenland hierheen en dan krijgen we zoveel aanvragen dat we niet aan ieders wensen kunnen voldoen.” Voor gezinnen is het in deze markt een stuk lastiger: gemeubileerde driekamerwoningen in en rondom het centrum zijn schaars en gezinnen hebben dat wel vaak als wens. “Het is bijna niet te vinden óf de huurprijs ligt boven €2250 per maand. Gezinnen die dat niet willen of kunnen besteden, vertrekken vaak naar een buitenwijk van de stad. Ik adviseer altijd om niet overhaast te beslissen en tijdelijk te huren voor 3 tot 6 maanden, de zogeheten ‘short stay verhuur’. Vanuit die plek zoeken we vervolgens naar een woning voor de langere termijn. Zo hebben we bijvoorbeeld aan de Binnenrotte prachtige short stay appartementen met twee slaapkamers en twee badkamers, middenin het centrum. Maar ook short stay tweekamerappartementen of lofts aan de Eendrachtsweg en de Parklaan. Daar zit je op een prachtige locatie en bovendien met een flexibel huurcontract dat maandelijks opzegbaar is.”

Expats kennen de stad vaak nog niet, dus helpen we ze graag op weg

Jonge koppels hebben het iets makkelijker omdat die vaak kleinere appartementen zoeken. “Zij zoeken bijvoorbeeld een woning met een of twee slaapkamers van maximaal €1200 euro en bij voorkeur in het Stadscentrum, Kralingen of op de Kop van Zuid, dat zijn geliefde wijken. Binnen dit budget wordt dat lastig, dus dan zoeken we de ‘randen’ op. Bijvoorbeeld aan de Nieuwe Binnenweg. Die straat ligt in het Oude Westen en Middelland, maar wel tegen het centrum aan. Het voelt ook als het centrum, vanwege de dynamiek en alle faciliteiten. Ook expats, die zich vaak baseren op dingen die ze hebben gehoord en gelezen, vertellen we dan waarom een andere buurt ook leuk is. Dat de tram en metro op steenworp afstand liggen, dat je lopend en fietsend in een paar minuten in het centrum bent en dat leuke restaurants om de hoek zijn. Zij kennen de stad vaak nog niet, dus helpen we ze graag op weg.” De laatste jaren ziet Nathalie dat onder alle doelgroepen wijken als Crooswijk, het Nieuwe Westen, het Lloydkwartier en de Kop van Zuid aan populariteit winnen vanwege de centrale ligging en vele voorzieningen.

De Diergaardesingel in het Oude Westen – foto: Hester Blankestijn

Wonen tussen twee koopwoningen in

Of het nu een gezin, student, koppel of expat(gezin) betreft, Nathalie hoopt dat ze allemaal bij haar aankloppen. “Klein en groot, centraal of net daarbuiten, kaal, alleen gestoffeerd of ook gemeubileerd: vaak kunnen we voor iedereen iets passends vinden. Inmiddels bieden we ook design short stays voor mensen die tussen twee koopwoningen in zitten. Dat wilden we eerst niet, maar de markt is simpelweg te groot om het niet te doen.” Ze snapt waarom mensen ervoor kiezen om tijdelijk te huren. “De verkoopprijzen zijn hoog. Door te huren zit je nergens aan vast en kan je misschien juist even meer genieten van een luxe appartement in de stad.” Dat de vraag groot is zag ze laatst weer bevestigd bij een project waarbij ze betrokken zijn als verhurende partij. “In de Schuttersstraat in Nieuw Crooswijk kwamen 24 woningen beschikbaar met prijzen tussen de €895 en €1100 per maand. Ze waren binnen 24 uur allemaal verhuurd! Zo groot is de vraag naar nette woningen met aantrekkelijke huurprijzen.”

Twintig jaar aan dynamiek en bijzondere verhalen

Van eengezinswoningen tot appartementen tot kamers: Rotterdam Apartments biedt het aan, veelal in het luxe segment. “Als we echt niets met een aanvraag kunnen, bijvoorbeeld qua budget of termijn, dan verwijs ik mensen door naar de woningcorporaties of Airbnb”. Hoewel ze mensen altijd omwille van woonruimte ontmoet, zijn de verhalen die ze te horen krijgt ontzettend divers. “We ontmoeten artsen die voor bijscholing komen in het Erasmus MC of mensen die vanuit het buitenland naar Rotterdam komen voor een sabbatical, young professionals die een eigen bedrijf willen starten in Rotterdam, MBA-studenten, en veel meer. Je verzint het niet, de verschillende mensen die we in bijna twintig jaar spraken en de redenen voor hun bezoek aan de stad.” Nathalie’s eigen leven ging in de afgelopen twintig jaar even snel als de groei van haar bedrijf en de woningmarkt van Rotterdam. “In 2000 betrad ik de verhuurmarkt, een jaar later hadden Alexander en ik een relatie. Voor je het weet ben je getrouwd en heb je een kind. Daarna heb je twee kantoren en twee kinderen. Weer een paar jaar later heb je drie kantoren en drie kinderen,” lacht ze. Zo blijft Nathalie’s leven op alle vlakken divers en dynamisch. “Diversiteit en groei, daar houd ik van. Ik ben fanatiek en wil graag winnen.”

Park bij de Euromast – foto: Iris van den Broek

Nathalie’s tips om betaalbaar te huren

  • Breng allereerst je wensen en (financiële) mogelijkheden goed in kaart, zodat je beter herkent wat je zoekt. Denk aan: Hoeveel personen? Hoeveel slaapkamers zijn er nodig Gemeubileerd of gestoffeerd? Wat is het maximale budget? Zijn er borgstellers? Ben je bereid voorzieningen te delen? In welke wijken wil je wonen? Voor welke termijn wil je huren?
  • Huur met een vaste termijn, dan kan er vaak een huurkorting bedongen worden op de maandelijkse huurprijs. Qua huurperiode is alles mogelijk en zijn we ontzettend flexibel, maar als je over een vaste prijs wilt onderhandelen is het gunstiger om in ieder geval voor vaste termijn te huren, bijvoorbeeld 2 jaar.
  • Wil je een goede plek in Rotterdam, maar niet tegen elke prijs? Kies dan voor een “kaal” appartement dat nog niet gestoffeerd en gemeubileerd is. Soms geeft een eigenaar huurkorting als je zelf handig bent en zelf wat klusjes zelf kunt doen. Maak er zo jouw eigen cosy plek van!
Vorig artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar
Volgend artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar