Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Thuiskomen in een nieuw Carnisse

Elsons enthousiasme over zijn buurt is aanstekelijk.

Het appartement dat Elson Lopes Ramos in de zomer van 2019 kocht, ligt op zo’n tien minuten lopen van metrostation Zuidplein. Tijdens de wandeling naar de Ebenhaëzerstraat valt op dat er veel gebeurt in de wijk en Elson bevestigt dat. De diverse te koop-bordjes hangen er de laatste tijd minder lang en opvallend, hier en daar ontstaan nieuwe initiatieven, winkels of horeca in de wijk en veel woningen worden verbouwd. Het is de zoveelste Rotterdamse plek in transitie: Elson raakt er niet over uitgepraat!

Nieuw huis, direct thuis

Het is koud, vroeg en nog wat schemerig als we op de galerij voor Elsons woning staan. De zonnestralen proberen door de wolken te breken en als dat eenmaal lukt, schijnt er een lichtstraal op de gedeelde terrastuin van het appartementencomplex. Van die plek gaat Elson de komende jaren vast veel gebruikmaken! Sinds oktober 2019 is hij de bewoner van een appartement van 80m2 in Carnisse. Het complex werd in 2011 opgeleverd en oogt nog fonkelnieuw. Elsons huis mag dan wel nieuw zijn, de buurt kent hij al zijn hele leven. “Mijn basisschool ligt een eindje verderop. En ik kom hier ineens weer vroegere vrienden tegen, dus oude vriendschappen worden nieuw leven ingeblazen. Door de veranderingen in de wijk heeft Carnisse nu een andere vibe dan ik me van vroeger kan herinneren.” Hij vindt het moeilijk om te omschrijven wat het dan precies is, maar Carnisse bruist meer dan voorheen.

Charmant Charlois

Juist die op handen zijnde veranderingen én fijne nieuwe woning maakten de keuze voor deze buurt voor Elson eenvoudig. In augustus deed hij een tour door de buurt en bekeek hij Carnisse met nieuwe ogen. “Ik zag een andere wijk, overal fietsten mensen op Swap- en leenfietsen. Ik voelde dat er iets aan het veranderen is hier.” Na een gestrande relatie startte Elson zijn zoektocht vanaf de Laan van Zuid, waar hij liever niet wilde blijven. “Ik woonde in een groot appartementencomplex tussen de kantoren in. Het was niet echt gezellig en ik had juist behoefte aan gezelligheid in de buurt.” Als student woonde hij een tijdje in de Provenierswijk. Rotterdam Noord beviel goed, maar daar kon hij aansluiten in de rij van vele andere geïnteresseerden. De verhalen over overbiedingen schrokken hem bovendien af. Hij ging op zoek naar een goed en gezellig alternatief en zo kwam hij in Charlois terecht. “Oud-Charlois is een dorp in de stad, dat leek me wel wat.”

Wilde hij als single wel tussen de gezinnen wonen?

Zijn praktische instelling bracht hem in buurten en woningen die hem steeds weer positief verrasten. Hij bezichtigde ruime en karakteristieke huizen die al grotendeels waren opgeknapt naar de wensen van deze tijd. Eigenlijk waren deze woningen, vaak in gezinsrijke straten, te groot voor hem alleen en stiekem zaten er nog best wat klusuurtjes in. Bovendien: wilde hij als single wel tussen de gezinnen wonen? En had hij niet juist behoefte aan gemak? In de Ebenhaëzerstraat kreeg hij zijn antwoord: het appartement sprak hem direct aan. “De ruimte mag dan wat weg hebben van een doos, nieuw en rechttoe rechtaan, maar zo voelde het niet. Sterker nog, ik viel er meteen voor. Van deze plek wilde ik mijn comfortabele uitvalsbasis maken.” Bijkomstig voordeel van de ligging is dat Carnisse tegen Oud-Charlois – met zijn authentieke dorpskern – aanschurkt, waardoor Elson toch nog wat meekrijgt van het dorpsgevoel waar hij naar zocht.

Een buurt vol ontdekking én ontmoetingen

Niet alleen met de woning was het liefde op het eerste gezicht, Elson voelde ook meteen liefde voor Koffie en Ambacht. Deze wijn- en koffiebar ligt iets verderop in de straat. “Ik draag deze plek met toffe eigenaren een warm hart toe. Afgezien van de goede koffie, de wijnen én de betaalbare dagschotels, biedt het een podium voor diverse (buurt)initiatieven. Poëzieavonden bijvoorbeeld. Ik maak gebruik van wat de buurt te bieden heeft en ontdek graag nieuwe dingen. Daarom doe ik ook geregeld boodschappen bij een van de vele Poolse supermarkten in de wijk. Ik versta geen klap van wat er gezegd wordt, maar juist dat vind ik interessant. Ik leer mijn buurtbewoners op deze manier beter kennen.” Hoewel Elson er nog mensen van vroeger kent, vindt hij het juist leuk om nieuwe mensen te leren kennen in zijn nieuwe buurt, die qua samenstelling zo divers is als de stad Rotterdam zelf. Juist door de diversiteit en dynamiek in de buurt voelt Elson zich thuis: zijn wieg stond in Madrid, hij heeft Kaapverdiaanse roots en groeide op in Rotterdam-Zuid.

Content met Carnisse

Sinds hij afgelopen zomer zijn oog op Carnisse liet vallen, ontpopt Elson zich als een ware ambassadeur voor de wijk, zowel voor zijn werk als privé. “Het onbekende bekend maken, daar houd ik van. In mijn werk voor Rabobank (als medewerker marktbewerking, communicatie & coöperatie) houd ik me bezig met buurtparticipatie. Dit betekent dat je je als medewerker actief inzet voor de wijk waar je woont: verbeteringen aanbrengen en de dialoog opzoeken met buurtbewoners.” Een taak die Elson op het lijf geschreven is. Zo werd er laatst een kampvuur georganiseerd voor buurtbewoners, aan het einde van tramlijn 2. Elson: “Nieuwsgierig als ik ben, ga ik daar op af. Ik postte erover op Facebook en dat levert dan veel verrassende reacties op. Ik doe mijn best om bij de buurt betrokken te zijn.”

Ik doe mijn best om betrokken te zijn bij de buurt

Elson is zeer content met zijn nieuwe woonbuurt, maar ziet het liefst nog meer horeca op wandelafstand van zijn woning. Want zoals het een heuse millennial betaamt, gaat ook hij voor gemak én ervaring. “Ik heb de Marokkaanse bakker naast me geadviseerd om ook ontbijtjes aan te bieden. Verder roep ik iedere ondernemer in Carnisse op een fijne plek – een ontbijtbar, koffietentje of restaurant – te openen die mijn gemak dient”, lacht Elson. Aan Elson hebben ze gegarandeerd een vaste klant. Voor de overheerlijke omeletrolletjes bij Ganii aan het Zuidplein maakt Elson een omweg: “Die zijn zo goed, moet je echt eens proberen!”

Wow, het Zuiderpark!

De buurt heeft met het Zuiderpark om de hoek veel groen een ruimte voor ontspanning. Ook dit park heeft Elson herontdekt. “In mijn jeugd was het park erg gesloten, maar het is flink opgeknapt en nodigt uit tot een bezoek. Als ik er hardloop over de parkpaden bekruipt me nu vaak het wow-gevoel. Het is een prachtig park. Waar ik eerder meer aandacht had voor het Vroesenpark of het Park bij de Euromast, beschouw ik het Zuiderpark nu echt als mijn achtertuin.” En dat is – met maar liefst 215 hectare stadspark om de hoek van zijn huis – letterlijk een groot pluspunt!

Vorig artikel Lies en Gilbert wonen en ondernemen in Carnisse
Volgend artikel Carnisse: ontdek iconen op Zuid