Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

The Hudsons, de volgende stap voor Bospolder

Job van Zomeren (directeur ERA Contour) en Wim de Haas (regiodirecteur BPD) vertellen over de ontwikkeling van Bospolder en Rotterdam-West.

Toen wij voor het eerst in Bospolder kwamen, werden daar nog oorlogsfilms opgenomen,” zo begint Job van Zomeren (directeur ERA Contour) zijn verhaal. “Alles was dichtgetimmerd met blauwe platen en niemand kende de buurt echt.” Hij werkte destijds nog als projectontwikkelaar en stond samen met Bianca Seekles aan de wieg van woonbuurt Le Medi en daarmee aan de ontwikkeling van Bospolder. Job: “De ontwikkeling van Le Medi was spannend vanwege het uitgesproken karakter van het project, de buurt én de tijd. Nu zijn we terug in Bospolder met de volgende stap voor deze wijk.”

Wim de Haas (regiodirecteur BPD) en Job van Zomeren (directeur ERA Contour) vertellen over de ontwikkeling van Bospolder met als voorbeeld het nieuwbouwproject The Hudsons.

Hier wil ik bouwen in Rotterdam? Hier wil ik wonen in Rotterdam!

Al in 2002 was Job van Zomeren voor ERA Contour met de ontwikkeling van Bospolder bezig. Nu, zeventien jaar later, kent hij de buurt als zijn broekzak: van de straten en scholen tot supermarkten en van mensen tot woonwensen. “We weten álles van deze wijk. Destijds was het een introvert hoekje, met de komst van Le Medi kwam er meer bekendheid voor dit stuk van Delfshaven. We zijn er een tijdje uit geweest, maar nu weer volop aanwezig om de volgende stap in deze buurt te zetten.” Met ‘de volgende stap’ doelt hij op de ontwikkeling van nieuwbouwproject The Hudsons. Vlak achter Le Medi verrijzen voor 2020 vijf nieuwe woonblokken, bestaande uit in totaal 140 koopwoningen en met verschillende woningtypen. De appartementen, drie- en vierlaagse stadswoningen met tuin en parkeerplek of de ‘Specials’ – hoekwoningen tot 205 m2 met uitgesproken ontwerp – zijn ontworpen om diverse doelgroepen aan te spreken. Job: “The Hudsons is de volgende stap die deze buurt nodig heeft, omdat er voor de huidige bewoners zo meer woonruimte komt om door te stromen. Le Medi gaf de buurt een nieuwe impuls, zowel qua woningen als bewoners. We wilden er toen voor zorgen dat het geen enclave werd, dus we hebben veel gedaan om het contact met de wijk te faciliteren. Aan het mozaïek in de toegangspoorten van Le Medi hebben 600 mensen uit de buurt meegewerkt.” Ook bij The Hudsons is ‘verbinding’ – met de buurt en met de stad – weer een belangrijk gegeven. Dat wordt deels met het ontwerp gerealiseerd, met open straten, groene verbindingen en pleintjes, en deels door te investeren in contact met de gemeenschap.

Wim de Haas (regiodirecteur BPD) en Job van Zomeren (directeur ERA Contour) vertellen over de ontwikkeling van Bospolder met als voorbeeld het nieuwbouwproject The Hudsons.

The Hudsons: nieuwe impuls voor Bospolder

Inmiddels is Wim de Haas (regiodirecteur BPD) aangeschoven, samen met Job is hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van The Hudsons. Wim: “Verbindingen leggen tussen mensen en in de omgeving, daar hebben we goed over nagedacht. Ook de verbinding met het Dakpark was daarbij belangrijk. De buurt is opgebouwd uit kleinere blokjes met ertussen groenstroken die doorlopen vanuit het park. We ontwikkelen hier geen woningen, maar we maken een stuk stad!” Dat stuk stad is ontworpen met respect voor de bestaande structuren van de wijk, vertelt Job. “We hebben de looplijn versterkt en pleintjes toegevoegd: daar is letterlijk plek voor ontmoeting tussen buurtbewoners. De structuur is zo open mogelijk, want iedereen moet zich er welkom voelen. The Hudsons ligt direct aan het Dakpark – elke straat komt hier op uit – en verbindt zich daardoor meer met de rest van de stad. De woningen die pal aan het Dakpark staan, hebben heel grote raampartijen bijvoorbeeld.” Doel van het project is om de bestaande wijk en The Hudsons goed op elkaar aan te laten sluiten, zowel qua bebouwing als bewoners.

Iedereen moet zich welkom voelen in dit nieuwe stukje stad

Omwonenden worden daarom goed geïnformeerd over alle ontwikkelingen. Zo worden evenementen rondom het project – zoals een buurtbarbecue – niet alleen voor de potentiële bewoners, maar voor de hele buurt georganiseerd. Als je samen een buurt deelt, is het belangrijk dat je elkaar leert kennen, zo is de gedachte erachter. Bewoners van de Hudsonstraat, de Medinastraat en de Puntstraat werden bij de start van het project uitgenodigd voor een buurtfeestje, ter kennismaking. Bewoner en ondernemer Mariam el Haddouti verzorgde daarbij de catering met haar team van Vrouwen Emancipatie Centrum BoTu. Job: “De buurt blijft van de bewoners, zij hebben een belangrijke stem. We willen horen wat zij van hun huidige buurt en het plan voor The Hudsons vinden, en gaan daarover ook graag in gesprek. Natuurlijk ontkom je er niet aan dat er overlast zal zijn ten tijde van de bouwwerkzaamheden, maar mensen zijn vaak begripvol als ze goed geïnformeerd zijn.” Met The Hudsons willen ERA Contour en BPD ook iets brengen: het is de bedoeling dat ook de huidige bewoners van Bospolder profiteren van deze nieuwe toevoeging aan hun buurt: van de pleintjes, het groen en de brede straten, maar ook van de diversiteit in woningaanbod. Huidige bewoners van Bospolder die graag groter willen wonen, maar ook graag in hun wijk willen blijven, vinden binnen Bospolder nu vaak niet wat ze zoeken. Job: “Bewoners moeten een woning kunnen vinden die bij hun levensfase hoort en de tijd hier is rijp voor grotere woningen. We zijn al zo lang actief in deze wijk, dat we goed weten wat de mensen er belangrijk vinden. Dat vind ik het leukste aan dit soort projecten: je werkt er niet aan vanachter je bureau, maar werkt écht in en met de stad.”

Job van Zomeren (directeur ERA Contour) bij The Hudsons in Bospolder

Trots op Bospolder en Delfshaven

In niets herkent Job meer het Bospolder van bijna twintig jaar geleden. “De wijk is gegroeid en wij willen met de wijk meegroeien. Ik merk dat investeringen in de buurt, ook bijvoorbeeld de vergroening door de gemeente, de mensen goed doet.” Dat merkt hij in het contact met de buurt, maar ook in de algehele transformatie die de buurt en diens bewoners het afgelopen decennium hebben ondergaan. The Hudsons is ook hierin een volgende stap, wat de heren betreft. Wim: “The Hudsons geeft het gebied meer allure, de wijk wordt verder afgemaakt. Verder voelen de huidige bewoners zich serieus genomen omdat hun buurt de aandacht krijgt die het verdient. Er is daardoor meer geloof in de wijk.” Hetzelfde effect had de komst van het Dakpark, vindt Wim. “Het is een beloning voor de wijk, met meer groen en mooie trappen.” Los van projecten als Le Medi en The Hudsons, is het streven om op de langere termijn trots terug te brengen in de wijk. “Je moet positief naar zo’n wijk kijken,” stelt Job. “Kijk naar wat er wél al is en naar wat er nog mogelijk is. In 2002 dacht ik al dat het met Bospolder wel goed zou komen, want het zit op loopafstand van het oude Delfshaven en het bruisende Merwe-Vierhavengebied, het centrum van de stad is dichtbij, maar je zit ook zo op de snelweg én het openbaar vervoer is goed. Twintig jaar geleden vertrok iedereen met een gezin nog naar een randgemeente, maar inmiddels willen ze in de stad blijven. Dan zijn dit soort buurten, in de luwte van de stad, juist ideaal.”

Ruimte, energie en andere voordelen van wonen in Delfshaven

Job heeft Rotterdam-West in zijn hart gesloten, juist vanwege het rauwe randje ervan. Job: “Het is nog niet af, dat maakt het leuk. Het is een gebied in ontwikkeling en dat brengt energie en dynamiek met zich mee die je voelt als bewoner. Positiviteit en energie, dat is wat ik leuk vind van wijken in ontwikkeling. In gevestigde wijken wordt alles gezien als overlast, terwijl het hier getuigt van ondernemingsdrang.” Van potentiële bewoners verwacht hij een zelfde soort optimistische blik: het zijn ondernemende types en echte stadsmensen die genieten van dynamiek. “Als je ruimte zoekt om te wonen én om te ondernemen, dan is Bospolder een gouden kans. Er is hier fysieke ruimte voor grotere woningen. De stad is voelbaar en op loopafstand, maar je woont toch rustig.” Wim vult aan: “Als je geniet van dorpse rust, dan moet je hier niet voor kiezen. Je moet juist een beetje verlangen naar de nabijheid van drukte.”

Wandel- en Speeltuinvereniging BoTu

Ook op sociaal vlak is verbinding binnen Bospolder van belang

Wim vertelt over zijn zoon, die woont aan de ‘s-Gravendijkwal en moest wennen aan het verkeer, de geuren en geluiden van de stad. “Ik woonde zelf vroeger in Charlois en vond dat hij de stad moest meemaken. Hij groeide op in Rhoon, een dorp. Dan is dit een omschakeling. Maar voor alles geldt: je moet erin duiken, in contact komen met de buurt. Dan zie je dat er overal mensen wonen en dat we allemaal ons best moeten doen om er samen iets van te maken.” Ook op dat vlak – sociaal contact – is verbinding binnen Bospolder van belang. Job: “Alle partijen die bij de buurt betrokken zijn, dragen bij aan de ontwikkeling ervan. Wij voerden gesprekken met de gemeente, met buurtbewoners, met bewonersorganisaties en met scholen. Zij kunnen bijdragen aan samenkomst en integratie.” Zo droeg de gemeente bij aan de vergroening van Bospolder-Tussendijken, met project Urban Green. Het groen in de buurt is – net als de buurttuin – een belangrijke plek voor laagdrempelige ontspanning en ontmoeting. Nieuwe bewoners dragen ook bij aan een sterker verbonden wijk, hoopt Job. “We willen een nieuwe bewonersgroep zo goed mogelijk laten integreren binnen Bospolder. De mensen zijn hier hartelijk en ondernemend en verwelkomen nieuwe bewoners en initiatieven gelukkig graag.” Een aantal huidige bewoners van Le Medi overweegt te verhuizen naar The Hudsons, vertelt Job. “Sommigen willen doorgroeien binnen de buurt en kiezen voor een grotere woning. Het is fijn als dat gebeurt, want zij gaan nieuwe bewoners weer op weg helpen in de buurt.”

Bospolder over tien jaar

Bij zowel Job als Wim is een uitgesproken enthousiasme zichtbaar als ze vertellen over Bospolder en het project. Wim: “Wij denken vanuit ons vak in kansen en deze wijk stimuleert dat enorm. Wij kijken daarbij als gebiedsontwikkelaar van bovenaf naar sterke verbindingen en ontmoetingsplaatsen, ERA Contour kijkt vanuit de wijk en bewoners.” Beide heren hebben een grote liefde voor de stad en willen graag onderdeel zijn van het versterken ervan. Job: “Als je kijkt naar de ontwikkeling van Bospolder, dan geeft dat veel energie. Met The Hudsons willen we iets goeds toevoegen voor de komende 100 jaar.” Die teller start in het najaar van 2019: dan worden de woningen gebouwd. De verkoop start in februari 2019. Wim en Job zullen zelf geen getuigen zijn van de 100e verjaardag van The Hudsons, maar Job heeft wel een wens voor de 10e verjaardag. “Ik hoop dat ik over tien jaar door de buurt loop en merk dat er een bruisend woongebied is ontstaan, waar mensen fijn wonen. Daarbij hoop ik dat Bospolder een eigen, uitgesproken identiteit heeft en dat het een buurt is waar mensen bewust voor kiezen. Dat ze denken: ‘deze buurt past bij mij, dáár wil ik wonen!’”

Wim de Haas (regiodirecteur BPD) bij nieuwbouwproject The Hudsons.
Vorig artikel Daniëlle, Khalil en hun kinderen blijven in Bospolder-Tussendijken!
Volgend artikel Begeef je naar Bospolder, bolwerk van creatieve broedplaatsen!