Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Rotterdamse makelaars zorgen voor veilig kopen en verkopen tijdens coronacrisis

“Een huis koop je niet om over een jaar alweer te verkopen”

Kan je in deze tijd van het coronavirus nog wel een huis kopen of verkopen? Twee Rotterdamse makelaars vertellen hoe ze naast de voorschriften van het RIVM extra maatregelen nemen en ze juist tot nieuwe initiatieven komen. We belden met Herjan Rook, mede-eigenaar van MAARTENMakelaardij, en Ivo van Wylick, partner bij Kettner Makelaardij. De Rotterdamse woningmarkt heeft nog steeds een grotere vraag dan aanbod, dus zorgen daarover hebben beide makelaars niet.

Je kunt een huis bekijken zonder de deur uit te gaan. MAARTENMakelaardij bracht begin maart het aanbod voor Whatsapp-video-bezichtigingen naar buiten, en ook Kettner biedt deze service. Herjan: “Wanneer een geïnteresseerde dat liever heeft, dan kunnen we hen ook via Whatsappvideo door een huis leiden. Wij zijn er toch en het werkt prima.”

Herjan Rook van MAARTENMakelaardij

Wanneer je gaat bezichtigen, wat de meeste klanten van beide kantoren doen, dan kun je vertrouwen op een veilig bezoek aan de woning. Voor kopers, verkopers en de makelaar. Al sinds de eerste signalen over het coronavirus zijn beide makelaarskantoren daar serieus mee bezig. “We gebruiken handschoenen tijdens een bezichtiging, houden de anderhalve meter afstand aan en ontsmetten punten die worden aangeraakt, zoals deurkrukken, na elke bezichtiging”, licht Ivo toe.

Als huizenzoeker kun je er wel vanuit gaan dat het tijdsslot per bezichtiging ook echt de tijd is die je hebt. Ivo: “We houden altijd al unieke bezichtigingen aan. Zeker in deze tijd sta je niet samen met anderen in het huis.” Herjan vult aan: “Ik had het onlangs bij een appartement. De volgende partij om te bezichtigen was iets te vroeg. Via de intercom heb ik hen gevraagd even in de hal te wachten en dan zou ik ze later op komen halen.”

Bij de meeste bezichtigingen zijn er normaal gesproken al niet meer dan drie mensen, waarvan de makelaar er een is. De makelaars zullen de regels voor het maximum van drie personen bij elkaar strikt volgen. “Klanten hebben daar ruim begrip voor, merken wij”, aldus Ivo. “En als je ziek bent, dan mag je niet naar binnen. Daar zijn we heel strikt in”, stelt Herjan.

We ontsmetten na elke bezichtiging

Ivo en Herjan vertellen beiden dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Dat doen ze met behulp van hun eigen mensen en onder andere met dagelijkse updates die hun makelaarsverenigingen NVM respectievelijk VBO Makelaar verstuurt. Herjan: “We bekijken het van dag tot dag hoe we verantwoord door kunnen gaan waarbij de richtlijnen vanuit het RIVM en de overheid leidend zijn.”

Stand van de woningmarkt

Nu deze week de eerste berichten over verhogingen van de hypotheekrente in het nieuws kwamen, is te verwachten dat er reacties komen op de huizenmarkt. Bij Kettner ontvangen ze voornamelijk vragen over de woningmarkt in plaats van over de veiligheid rondom het coronavirus. Huizenkopers en -verkopers lijken vooral naar de langere termijn te kijken. Ivo hierover: “Een huis koop je niet voor een jaar. Ik adviseer onze klanten om nu vooral hun zoektocht door te zetten. Als je nu wacht, heb je kans dat je over een paar maanden weer flinke druk op de woningmarkt krijgt. Kijk maar hoe het in 2015 ging, toen opeens iedereen zich op de woningmarkt stortte.”

Ivo van Wylick vanachter zijn mobiele werkomgeving in zijn eigen huis.

Bij MAARTENMakelaardij zien ze vooralsnog een lichte verschuiving. Herjan: “Er zijn huizenzoekers die nu even stoppen, maar hun plaatsen worden snel ingenomen door mensen die nu nog van de lage rente willen profiteren. We zien nog geen afname. We hadden vandaag bovengemiddeld meer belletjes van kopers en verkopers. En niet over afzeggingen.”

Rotterdam is een markt met een hele sterke positie en is die niet zomaar kwijt

De Rotterdamse woningmarkt is de afgelopen jaren gegroeid. De huizenprijzen lopen nog wel duidelijk achter bij de andere grote steden in ons land, maar zijn op een niveau gekomen dat dichter bij dat van de andere grote steden ligt en past bij wat de stad te bieden heeft. “De hypotheekrente is een trigger voor de woningmarkt, dat is absoluut waar. Maar Rotterdam is een markt met een hele sterke positie en is die niet zomaar kwijt”, vervolgt Herjan.
Ivo: “Wat ik een interessante som vindt is dat door de klap op de economie straks de prijzen misschien wel lager kunnen zijn, maar de rente waarschijnlijk hoger. Per saldo betaal je dan waarschijnlijk meer voor dat ene huis.”

Wat voor verkopers tot het advies leidt om ook niet te wachten. Ivo: “De vraag stopt niet. We hebben in Rotterdam een bijzonder hoge vraag naar woningen.“

Bij MAARTENMakelaardij hebben ze voor de verkoop al een extra maatregel genomen, vertelt Herjan: “Het eerste gesprek voor verkoop doen we nu wel online. We vragen de verkoper om ons met videobellen door hun huis heen te leiden. Daarmee krijgen we een goed eerste beeld. De echte taxatie moeten we natuurlijk wel ter plekke doen.”

Beide heren tonen flexibiliteit en inventiviteit in deze situatie. Vraag is er nog voldoende en het werken vanuit huis geeft een nieuwe kijk op hun vak en werkwijze. Ivo: “Zo’n situatie als nu met het coronavirus is een mind changer. Je gaat toch weer anders naar je vak kijken.” Herjan sluit af: “Het is een goed moment om nieuwe initiatieven te testen. Vooral online initiatieven.”

Vorig artikel Wat koop je in Rotterdam voor 210.000 tot 355.000 euro?
Volgend artikel Wat koop je in Rotterdam voor 290.000 tot 435.000 euro?