Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

“Rotterdam is heel geschikt om met kinderen te wonen”

Makelaar Nicole van Emmerik vertelt over de kindvriendelijke wijken van Rotterdam

Wanneer stellen gaan nadenken over kinderen, komt vaak ook de vraag naar boven of ze in de stad willen blijven of niet. Wil je voorzieningen dichtbij of meer ruimte en rust? Het een hoeft het andere niet uit te sluiten. In 2016 was de Britse krant The Guardian heel positief over Rotterdam en de groene speelplekken voor kinderen in de stad. Wat zijn de beste plekken om in Rotterdam goed te wonen met kinderen? Makelaar Nicole van Emmerik van Van Herk Makelaardij vertelt over de kindvriendelijke wijken in Rotterdam.

Nicole van Emmerik, Van Herk Makelaardij

Wat is een kindvriendelijke wijk?

Nicole: “Een kindvriendelijke wijk is een wijk waar genoeg scholen in de directe omgeving zijn, genoeg kinderdagverblijven en supermarkten. Eigenlijk alles wat je als gezin met kinderen nodig hebt. En voor elke leeftijdscategorie.” Verschillende leeftijden hebben verschillende behoeften. Ouders met kleine kinderen vinden het fijn om een speeltuin in de buurt te hebben, terwijl het voor ouders van pubers belangrijker is dat hun kinderen bijvoorbeeld zelf via een veilige fietsroute van huis naar school kunnen fietsen. “Veel ouders kiezen in dat laatste geval voor wijken waar kinderen geen grote wegen over moeten steken. De meeste gezinnen vinden het belangrijk dat hun woonwijk ‘schoon, heel en veilig’ is. Is het schoon op straat, dat loop je er met een veilig gevoel rond en zorgen de buurtbewoners goed voor hun huis en buurt.”

Denk verder dan Blijdorp en Hillegersberg

Wie vandaag de dag zo’n wijk in Rotterdam zoekt heeft geluk. De stad is heel geschikt om met kinderen te wonen, vertelt Nicole. “Tien tot twintig jaar geleden waren de stadsbuurten minder kindvriendelijk. Er is sinds die tijd veel veranderd. De stad is veel rustiger en veel schoner dan toen. Ik weet dat nog goed, want ik maakte destijds zelf de keuze om buiten de stad te gaan wonen. Maar het gevoel van veiligheid is enorm toegenomen. Waar je vroeger de vraag kreeg waarom je in de stad bleef wonen met kinderen, krijg je nu de vraag waarom je de stad verlaat.” Behoefte nummer een voor veel gezinnen was – en is nog steeds – een tuin, zegt Nicole. “Vroeger vond je in de stad vooral bovenwoningen en was vooral een tuin de reden om buiten de stad te zoeken. Tegenwoordig vind je meer huizen met tuinen.” Er zijn nu veel meer ontwikkelingen ín de stad, in plaats van alleen maar daarbuiten, verklaart Nicole. Niewbouwprojecten die juist veel aandacht schenken aan eigen en gedeelde buitenruimten. Daarbij komt dat de stad is gegroeid: veel meer wijken tellen nu mee als fijne woonwijken.

Het Oude Noorden en Nieuw-Crooswijk zijn aantrekkelijk voor jonge gezinnen door de goede bereikbaarheid, vele parken en speeltuinen

“Er is veel meer dan de altijd populaire ‘gezinswijken’ als Blijdorp, Hillegersberg, Schiebroek en Kralingen, om er een paar te noemen. Wijken waar veel mensen vroeger niet met kinderen wilden wonen, zoals Nieuw-Crooswijk of Katendrecht, staan nu juist ook bekend als kindvriendelijk. In Nieuw-Crooswijk wonen ontzettend veel gezinnen. Er is keuze uit talloze speeltuintjes, goed openbaar vervoer en het centrum is binnen handbereik. Dat maakt zo’n wijk geschikt voor veel jonge gezinnen. Als je vijftien jaar geleden kocht op Katendrecht, dan was je een pionier. Nu zie je dat steeds meer jonge stellen en gezinnen voor deze buurt kiezen. Het is leuk om die ontwikkeling te zien. Het nadeel daarvan is dat het financieel niet meer voor iedereen haalbaar is.”

Maashavenkade, Katendrecht

Populierenlaan, Overschie

Rotterdam-West: groen, ruim en vol winkels en scholen

Het Oude Noorden, Nieuw-Crooswijk en Katendrecht zijn de ‘nieuwe’ kindvriendelijke wijken, volgens Nicole. In die wijken zijn veel scholen en winkels, goed openbaar vervoer, ze liggen dichtbij het centrum én bij de natuur (in Crooswijk het Kralingse Bos, op Katendrecht Het Park en het Kaappark). De grootste verrassing voor Nicole is de ontwikkeling van Rotterdam-West tot zeer geliefd en kindvriendelijk gebied. “Rotterdam-West, en dan vooral het Oude Westen, Nieuwe Westen en Middelland, kan zich meten met andere internationale steden binnen Europa. Er heerst een levendige sfeer, er wonen veel nationaliteiten en er zijn daarnaast veel winkels, scholen, parken en speeltoestellen.” Het is voor Nicole niet verrassend dat steeds meer young professionals en expats in Rotterdam kiezen voor Rotterdam-West. “Ik verkocht er onlangs nog een woning aan de Van Oosterzeestraat, waar alleen maar jonge gezinnen op af kwamen. Ze keken heel bewust naar huizen en buurten waar ze hun kinderen willen laten opgroeien.” Daarbij zijn zijstraatjes populairder dan de drukkere hoofdstraten, vertelt Nicole. “Neem de Joost van Geelstraat of de Hondiusstraat. Dat zijn rustige, schone straten met brede stoepen, veel verschillende soorten mensen en huizen en zeker plek voor jonge gezinnen. Er staan inmiddels heel wat Microsteps bij de voordeur en OBS Het Landje is er op fietsafstand .”

Nieuwe Westen

Middelland

Gezinnen kiezen voor een pand met eigen tuin of bovenwoning nabij het park

Naast kleine speeltuinen in de buurt en speelplekken zoals Binnenstebuiten en de Speeldernis, zijn Het Park en het Roel Langerakpark dichtbij.  Net als het park aan de Heemraadssingel. Daarnaast vinden gezinnen er huizen die redelijk groot en betaalbaar zijn. “Veel mensen willen met hun gezin niet meer op een bovenwoning wonen. In sommige buurten zijn benedenwoningen standaard maar 50 tot 60 vierkante meter. Dat is te klein. Dan moet je een heel pand kopen en dat kan nog in West.” Maar ook als je wel voor een bovenwoning kiest dan heb je in het Oude Westen, Nieuwe Westen en Middelland veel groen in de buurt. Nicole: “Bij gebrek aan een tuin ontmoet je elkaar vaker in de parkjes en speeltuintjes in de buurt. Het voordeel van wonen in de stad is ook dat je op de fiets overal heen kunt.” Hoe meer kinderen ergens wonen, hoe leuker het er ook voor andere kinderen is, daar komt het volgens Nicole op neer.

Brede stoepen

Nicole noemt de Essenburgsingel als ideale straat voor gezinnen. “Die straat was al sfeervol door het vele groen, maar pas is de straat opnieuw aangelegd. De straat ziet er als nieuw uit!” Het Essenburgpark naast de deur helpt ook. Net als de aanwezigheid van drie basisscholen en drie middelbare scholen op minder dan 500 meter afstand. Nicole: “Veel wijken in het centrum die voorheen niet kindvriendelijk waren, zijn dat nu steeds vaker wel. De stoepen worden breder gemaakt en er komen meer speeltuintjes en  groen. De algemene veiligheid is toegenomen: de stad is vriendelijker voor wandelaars en fietsers en er is veel minder overlast. In straten waar je eerst vrij weinig kinderen zag, zie je nu fietsjes en stepjes voor de deurs staan en kinderen op pleintjes spelen. Dat zie je in West, Crooswijk en Katendrecht, maar ook aan bijvoorbeeld de Berkelselaan en Bergselaan in het Liskwartier.”

Bergselaan, Liskwartier

Crooswijk

Schoolkeuze steeds vaker leidend

Mensen kopen nu weer een huis om er langer te blijven wonen, zegt Nicole. “Ze denken daarom ook beter na over wat ze willen in hun huis en buurt. De huizenprijzen zijn al hoog, dus dan kan het maar beter goed zijn voor tientallen jaren.” Er wordt verder gedacht dan alleen de baby- en peutertijd, en ook al gekeken naar het aanbod van scholen in de buurt. Nicole: “Dat heeft me verbaasd, maar veel mensen kiezen eerst voor een bepaalde school en zoeken vervolgens een huis in de buurt. De school is steeds vaker leidend. Als het kan ga je op de fiets of zelfs lopend naar school.” Zo trekt bijvoorbeeld het Rudolf Steiner College in Crooswijk veel mensen naar die buurt of omliggende buurten.  OBS Het Landje trekt mensen naar Cool en Middelland, vertelt Nicole. “De school speelt een grotere rol bij het zoeken naar een huis dan vroeger. En een supermarkt dichtbij is minder belangrijk, want alles kan tegenwoordig bezorgd worden.”

Nicoles Gouden Tip: Overschie

“Veel mensen die vroeger in Hillegersberg wilden wonen, trokken de laatste jaren ook naar Schiebroek. Het is voordeliger dan Hillegersberg, maar ontzettend groen en de verbinding met metro en tram is goed. Datzelfde geldt eigenlijk voor Overschie, maar dat is nog minder bekend. Het is wat volks en misschien is de A13 voor sommigen een hindernis, maar het ligt tegen Blijdorp aan en biedt heel leuke woningen en veel groen in de buurt.”

Vorig artikel Huisje, boompje, beestje in hartje Rotterdam
Volgend artikel Kinderen in Rotterdam: Lotte en Olivier over Blijdorp en Middelland