Ontmoeten Maak het mee in het Wijkpaleis aan de 1e Middellandstraat
Marieke Hillen verzamelt zoveel mogelijk makers en medestanders in Middelland
We ontmoeten Marieke Hillen voor de deur van het Wijkpaleis, “de plek om het te maken”. Deze hotspot voor ontmoeten en ondernemen is onderdeel van Huize Middelland en wordt ondersteund door Stichting DOEN, de gemeente Rotterdam en Mooi Mooier Middelland. Maar in de eerste plaats is het opgericht voor en door buurtbewoners. “Deze plek is gelukt doordat velen bereid waren er tijd en energie in de steken,” benadrukt Marieke.

Hotspot aan de 1e Middellandstraat
Zonder de grote betrokkenheid van bewoners en ondernemers uit de buurt was het Wijkpaleis nooit zo’n succes geworden, vertelt Marieke. Dat bewijs wordt geleverd als ze haar sleutels vergeten blijkt: ze belt vrijwilliger Fatma Bhageloe, die nog geen tien minuten later voor de deur parkeert, mét haar Broodnodig-broche opgespeld. Fatma strijdt tegen voedselverspilling en verzorgt wekelijks de Wijkpaleis-maaltijden. We nemen plaats aan één van de biertafels, terwijl Marieke wat meubilair verplaatst en Fatma in de keuken aan de slag gaat. “Je had het hier gisteren moeten zien!” roept Marieke. “Toen organiseerden we World Disco Soup Day, waarbij we eten maakten van gered voedsel, samen met iedereen die wilde helpen. Het lag hier vól met groenten!” De poster hangt er nog, met de tekst: ‘Kom dansen tussen de paprika’s, geredde groenten hakken op muziek van onze dj’s en natuurlijk soep eten!’ Marieke: “De opkomst was goed. Er waren veel jonge mensen, maar ook een man van negentig die chutneys maakte. We hebben later nog soep uitgedeeld aan daklozen op straat.” Alleen een grote berg zoete aardappels is de dans ontsprongen. “Neem er een paar mee, ze zijn nog hartstikke goed.”

Wonen en wennen in de Volmarijnstraat
Marieke staat bekend als actieve bewoner van Middelland: ze zette zich de afgelopen tien jaar in voor de wijk, met onder andere Singeldingen en het Wijkpaleis. “We woonden in Amsterdam en ons derde kindje was op komst. Ik werkte in Rotterdam, mijn man in Breda. We hadden opeens genoeg van het reizen en besloten vrij impulsief naar Rotterdam te verhuizen.” Het gezin belandde in de Volmarijnstraat. “De buurt was toen nog heel anders dan nu, met veel drugspanden. Een aantal nieuwe woningen was uit de verkoop gehaald en die kregen wij te zien. We konden er zó in en ik was hoogzwanger, dus de nood was hoog.” Ze wonen er tot op heden, pal naast het centrum en nog steeds naar hun zin. “Wij kwamen destijds van 80 m2 en drie hoog, dus een volledig gerenoveerd vierlaags pand was een luxe! En dat is het nog steeds. De straat werd bovendien alleen maar gezelliger met steeds meer jonge, ondernemende gezinnen.” Marieke’s kinderen gingen allemaal naar Het Landje, een kunstzinnige basisschool in het hart van Rotterdam. Het kostte Marieke wat tijd en moeite te aarden in haar nieuwe stad. “De stad was anders dan nu en de problemen die je in sommige buurten op straat zag, daar was in Amsterdam geen sprake van. Misschien heeft dat mede voor mijn betrokkenheid gezorgd.”

Huize Middelland verbindt en versterkt de buurt
Als eerste ontstond Singeldingen: een zomers openluchtprogramma aan de Heemraadsingel georganiseerd door vijf dames uit de buurt, waaronder Marieke. “Dat was niet hoogdravend bedoeld hoor, het ontstond omdat we ons eigen leven hier simpelweg aan het vormgeven waren. In het park was alleen een stenige speeltuin, je kon nergens een kop koffie drinken. In 2009 riepen we Singeldingen in het leven, vanuit de bereidheid het ook met en voor anderen uit de buurt te doen.”
Huize Middelland gaat écht over hoe we met elkaar willen samenleven in deze buurt
Het succes ervan leidde uiteindelijk tot het Wijkpaleis. “We zochten naar eenzelfde soort plek of initiatief voor de winter en kwamen tot de ontdekking dat er al zoveel initiatieven in de wijk bestaan! We wilden dat verenigen. Toen stelde de gemeente een experiment met Huize Middelland voor, dat volledig gedraaid zou worden door buurtbewoners.” Alle Middelland-initiatieven zijn nu verbonden met elkaar, zodat ze elkaar versterken. “Dat is gaaf, want het gaat écht over hoe we met elkaar willen samenleven. Ik vind dat een erg interessant onderwerp om over na te denken.”

Nieuwe, grotere locatie aan de Claes de Vrieselaan
Het blijft niet bij denken, Marieke doet het ook. “Het Wijkpaleis is een plek waar we makers en ondernemers verbinden met bewoners. Bewoners kunnen hier ook als kleine ondernemer starten.” Een mooi voorbeeld vindt Marieke een Indiase en Marokkaanse vrouw die samen een kleed maken, maar elkaar nauwelijks verstaan. “Toch hebben ze weinig woorden nodig om met elkaar iets moois te maken en dát zorgt voor verbinding.” Het biedt zoveel kansen, benadrukt ze. Ze vertelt over de Syrische Samir die in de textielindustrie werkte en nu het reparatieatelier in het Wijkpaleis verzorgt. Marieke: “Op de nieuwe locatie gaat hij het textielatelier beheren.” De nieuwe locatie? “Ja, dit pand is verkocht door de gemeente. Gelukkig hebben wij al een nieuwe locatie toegewezen gekregen, op de Claes de Vrieselaan in de voormalige Eloutschool. Daar kunnen we nog veel meer makers huisvesten.”

Middelland over tien jaar?
Op de nieuwe locatie hoopt ze dezelfde sfeer vast te houden. “Alles kan hier. Van woensdag tot en met zaterdag kan iedereen hier binnenlopen voor koffie en eten. Je kunt hier werken, kinderen spelen in de speelhoek. Elke zaterdag organiseren we ‘Hoe maak je het?’, waarbij een textielontwerper en architect of timmerman meekijken met plannen van bewoners.” Het ontstaat allemaal organisch, en dat is juist de kracht ervan. Haar liefde voor Rotterdam en Middelland is inmiddels evident en ze blijft binnen het programma Mooi Mooier Middelland meedenken over de invulling van Middelland. “Gezamenlijke waarden moeten daarbij het uitgangspunt zijn, vind ik.”
Ontmoetingsplekken zijn belangrijk, juist in een tijd waarin alles een woonfunctie krijgt
Ze kent de stad nu goed, komt regelmatig bij de Spoortuin aan de Essenburgsingel (“vooral nu ik een hond heb”), is blij met de komst van Bistro Belén en plekken als Urban Espresso Bar en Espresso Dates. “De kinderen zijn nu groter, dus ik bezoek minder speeltuinen en ga vaker naar plekken als Kino,” lacht Marieke. Ze hoopt dat Middelland over tien jaar nog steeds een wijk is waarin de bewoners, ondernemers en gemeente samen optrekken. “Ontmoetingsplekken zijn belangrijk om te koesteren, juíst in een tijd waarin zoveel panden tot woningen worden ontwikkeld. Zo blijven ook nieuwe mensen zich uitgenodigd voelen om eraan mee te doen.”
