Margreet Rolink onthult de verborgen kwaliteiten van de Afrikaanderwijk
Van het groen van de Botanische Tuin tot de gezelligheid van de Afrikaandermarkt
In 2000 verhuisde Margreet Rolink van Rotterdam Noord naar Zuid. Naar de Afrikaanderwijk, om precies te zijn. Zij herkende verborgen kwaliteiten in de buurt die anderen nu pas ontdekken en sloot de wijk en diens bewoners in haar hart. Haar ervaringen deelt ze graag, daarom geeft ze al zestien jaar rondleidingen als stadsambassadeur van de Afrikaanderwijk. We lopen mee langs haar favoriete plekken. Met stip op één? Het weelderige groen van de Botanische Tuin Afrikaanderwijk!

Bij Koffiehandel Pretoria op de Bloemfonteinstraat ontmoeten we elkaar. Margreet heeft de route al uitgedacht: na de koffie lopen we langs Café Bloemfontein, bezoeken we de Botanische Tuin, de Afrikaandermarkt en delicatessenwinkel Lekker op Zuid, “en daarna misschien nog een ijsje bij Nino.” Haar enthousiasme voor de buurt spreekt uit de verhalen én vele ontmoetingen op straat. In 18 jaar tijd werd ze zelf een icoon van de wijk!
Afrikaanderwijk: wonen in ‘het warme Zuiden’
Na een jeugd in Overschie ging Margreet aan de slag als secretaresse op een Rotterdams advocatenkantoor. Ze kocht haar eerste huisje in Blijdorp in de jaren tachtig, leerde haar man Gerard – een makelaar – kennen en stichtte een gezin in Hillegersberg. Daar groeiden haar vier zoons op, maar Margreet voelde zich er altijd wat eenzaam. “Ik kwam er niet vandaan en voelde me er niet helemaal thuis. Toen kwam mijn man via een kennis in aanraking met een mooi pand in de Afrikaanderwijk. We besloten het op te knappen en er te gaan wonen.” Margreet verhuisde naar eigen zeggen van het koude Noorden naar het warme Zuiden en woont er tot op heden. “We maakten het helemaal op maat voor ons gezin en ik woon er nog steeds erg fijn. Mijn oudste zoons wonen inmiddels op zichzelf, de twee jongsten wonen nog thuis.”

De verborgen kwaliteiten? Veel groen en gezelligheid!
Eenmaal bewoner van Feijenoord, ontdekte Margreet niet alleen haar nieuwe buurt, maar ook zichzelf opnieuw. “Ik sloot me aan bij een toneelgezelschap waarmee we wekelijks samenkwamen. Dat was erg leuk én goed voor mijn zelfvertrouwen. Zodra ik wist dat we hier gingen wonen, dook ik in de buurt. Ik wilde graag weten wat er allemaal te doen is aan sport, spel, cursussen en workshops. Bezig blijven vind ik belangrijk.” De oproep van Stadsambassadeurs Rotterdam in de Havenloods ging daarom niet onopgemerkt aan Margreet voorbij. “Ik reageerde, werd ambassadeur voor de Afrikaanderwijk en geef sindsdien als enthousiaste bewoner rondleidingen door de buurt.”
Ik bloeide op in de Afrikaanderwijk en laat anderen nu graag al het moois van de buurt zien
Haar oudste drie zoons fietsten inmiddels zelf naar de middelbare school, haar jongste stapte over naar een basisschool in de Afrikaanderwijk. Margreet bloeide naar eigen zeggen op in de wijk. “Mijn man en ik vonden het vooral een heel gezellige wijk. Elke woensdag en zaterdag deden we boodschappen op de Afrikaandermarkt.” Ze bouwden er langzaamaan hun hele leven op.

Campagne Echt Afrikaanderwijk
Er wordt op het raam geklopt. Margreet: “Dat is Julia! Wil je mijn buurvrouw ontmoeten?” De Bosnische Julia verloor haar man recentelijk en sindsdien hebben de vrouwen hebben veel steun aan elkaar en de bijbel, vertelt Margreet. “Julia en ik beginnen de dag vaak samen. We lezen dan in het Stiltedagboek waarin 365 bijbelmeditaties staan.” Margreet pakt het boek uit haar tas. “Daarnaast help ik Julia soms met haar post en de taal.”
Het is fijn om hier zoveel mensen te kennen
Julia knikt en vertelt over haar kinderen in Belgrado, voordat ze weer vertrekt. “Het is fijn om hier zoveel mensen te kennen,” besluit Margreet. Dát ze veel mensen kent, blijkt uit de wandeling door de wijk. Van kroegbazen tot marktbezoekers en van agenten tot vuilnismannen: Margreet maakt met iedereen een praatje. Ze is als ambassadeur van de buurt ook onderdeel van de campagne ‘Echt Afrikaanderwijk’, waarbij ze de verborgen parels uit de wijk onthult. Want die zijn er namelijk genoeg, bevestigt ze.

De Botanische Tuin Afrikaanderwijk in bloei
We stoppen voor een praatje bij Café Bloemfontein en passeren daarna Speeltuinvereniging Afrikaanderplein: dé plek voor jonge gezinnen. Een plek die zowel de bloeiende Afrikaanderwijk als het opbloeien van Margreet zelf symboliseert, is de Botanische Tuin Afrikaanderwijk. Margreet volgde er onder andere workshops kruidenkunde. Tuinder Gerard Bijlsma vertelt ons wat leuke weetjes (wist je dat je van Mexicaanse dragon kunt gaan hallucineren?) voordat we de tour vervolgen via de Afrikaandermarkt naar Delicatessenwinkel Lekker op Zuid. De zaak staat bekend om allerlei lekkers uit de Balkan én de hartelijke ontvangst. “Je voelt je hier altijd welkom en ze schenken bovendien heerlijke Bosnische koffie.” Na zo’n kop koffie – we mogen er niet voor betalen – lopen we via de Pretorialaan terug, uitkijkend op de Maashaven en De Rotterdam. Margreet fietst in vijf minuten naar het centrum, maar blijft het liefst in haar eigen buurt. “Alle bewoners en initiatieven maken de buurt tot wat die is. Het is belangrijk om niets uit te sluiten, want iedereen draagt iets bij.” Margreet is zelf een spil in de sociale cohesie van de buurt en lijkt overal bij aanwezig te zijn. “Ik was laatst bij een voorstelling, over een reis naar Mars die negen maanden zou duren. De vraag werd gesteld wat we zouden missen. Ik dacht direct aan de Afrikaanderwijk.”
