Le Medi bracht Delfshaven nieuwe bewoners en meer saamhorigheid
Ondernemer Joël Ferdinandus en ERA Contour-directeur Bianca Seekles blikken terug op het proces en succes
In 2008 namen Joël Ferdinandus en zijn vrouw Liane hun intrek in Le Medi, een Mediterraans-geïnspireerd concept van ERA Contour. Zij zijn de pioniers van deze buurt, zeiden als eerste volmondig ‘ja’ tegen het project en hadden de eerste keuze voor één van de 93 grondgebonden woningen in dit stukje Delfshaven. ERA Contour-directeur Bianca Seekles – destijds conceptontwikkelaar – had goed contact met de nieuwe bewoners. Rondom de keukentafel blikken ze terug op het succes van het project.

Betoverd door de belofte voor Delfshaven
Ze zijn beide geen ochtendmensen, Joël en Bianca, dus eerst koffie en dan bijkletsen. Wel delen ze de dubbele dosis enthousiasme waarmee ze in het leven staan, de positieve blik en oneindige ambitie. Daar was Le Medi de stille getuige van.
Le Medi betoverde ons met het 1001 nacht-thema. Het was écht anders!
Joël en Liane woonden niet naar hun zin in de huurwoning op de Veranda in Rotterdam-Zuid, dus bezochten ze in 2002 woonbeurs Livin’. Ze werden bij binnenkomst direct gegrepen door de stijl en sfeer van Le Medi, een nieuwbouwproject in de buurt Bospolder in Delfshaven. Joël: “We raakten betoverd door het 1001 nacht-thema, de maquettes en Marokkaanse thee. Het was écht anders.” Bianca zelf sprak met het enthousiaste stel: de eerste kopers én bewoners van het project, zo zou blijken.

Het nieuwe Bospolder: veilig, vertrouwd en rijk aan gezinnen
Vanaf dat moment wilde Joël nergens anders meer wonen. De belofte van Le Medi was genoeg om zijn interesse ruim vijf jaar vast te houden, tot de oplevering. “Ik was zo enthousiast, de Le Medi-huisstijl was zelfs het uitgangspunt voor onze trouwkaart!” lacht Joël. Toen het stel in 2008 verhuisde naar Delfshaven, waren ze getrouwd en in verwachting van dochter Nubian. Daar kwam zoon Benz vijf jaar geleden bij. Joël: “Nubian en Benz hebben hier veel speelruimte. Ze gaan naar school, waarvan ik in de bewonerscommissie zat. Door die betrokkenheid bij de buurt konden we ons eigen paradijs creëren.” Je kunt Joël gerust een ‘Le Medi-believer’ noemen. In de tien jaar dat hij er woont, kwam hij nog nooit iets beters tegen. “Dit blijft de beste keuze. Al zou ik ooit een boom met boomhut in mijn eigen tuin willen hebben, dat kan hier niet.”

Grootste succes: de saamhorigheid en sfeer van Le Medi
Voor Bianca is Le Medi nog steeds hét voorbeeld van goede conceptontwikkeling. Geïnspireerd door de ideeën van Hassani Idrissi, Rotterdammer van Marokkaanse afkomst, besloten Woonbron, Havensteder en projectontwikkelaar ERA Contour meer van de Rotterdamse multiculturaliteit te tonen in de bouw. Bianca: “Hier is dat idee geland, omdat de context precies paste. Maar het duurde erg lang voor de bouw startte, vanwege politiek gedoe en kritiek op de multiculturele inslag van Le Medi.” Zelf genoot ze van de nieuwe aanpak. “Deze plek ontwikkelen was een échte uitdaging, dat besef kwam toen ik hier in 2001 voor het eerst reed. De tippelzone was vlakbij, er stonden dichtgetimmerde flats en ongure types.” Bospolder stond vanwege criminaliteit niet bepaald bekend als aantrekkelijke woonwijk. Juist om die reden werd ERA Contour gevraagd mee te denken over de locatie. “Op topplekken kan iedereen ontwikkelen,” stelt Bianca. “Wij vinden veel leuker om van een ongure plek een mooie plek te maken.”
Het doel? Een nieuwe groep mensen naar Delfshaven krijgen! Bianca had vertrouwen
Voor het eerst ging ERA Contour hier met klantenpanels aan de slag. Het doel was om een nieuwe groep mensen naar Delfshaven krijgen. “Mensen waren destijds bang voor een witte enclave in Bospolder”, vertelt Joël. “Dat is het nooit geweest. Er woont een advocaat uit Tunesië, een Marokkaanse politieagent, veel gezinnen, alleenstaanden, hetero’s en vier homostellen. We gaan goed met elkaar om en hebben via groepsapps contact. Ik heb geen boor of trap nodig, die delen we gewoon! En als er ergens teveel eten gekookt is, genieten wij daar ook van.” Woorden als ‘zelfredzaamheid’, ‘participatie’, ‘deeleconomie’ en ‘kinderfeestjes’ passeren vervolgens de revue. Joel besluit: “Mensen hier zijn écht trots op de wijk.” Bianca reageert: “En daar ben ik trots op!” Tegen Joël: “Jij zette laatst een foto op Facebook: jullie aten met z’n allen op het Oaseplein. Dat vind ik zo bijzonder, dat die saamhorigheid zo goed gelukt is.”

Gezinswoningen in The Hudsons, volgende stap in Delfshaven
De buurt én het imago ervan aanpakken, oftewel ‘placemaking’, is wat ERA doet. “We doen meer dan alleen stenen stapelen. We zijn dan wel een commercieel bedrijf, maar het ene sluit het andere niet uit,” zegt Bianca stellig. Ik kom zelf uit Rotterdam-Zuid en ken de moeilijke situaties waarin sommigen verkeren. Het is belangrijk om een buurt samen beter te maken.” Dat was een succes in Delfshaven. In dezelfde buurt werkt de ontwikkelaar momenteel aan nieuw en daaraan is te merken dat Delfshaven tien jaar verder is. Het concept hier is anders dan bij Le Medi, met vijf verschillende blokken en diverse soorten woningen. “Je kunt kiezen voor drie- of vierlaagswoningen of één van de specials op de hoeken en met verschillende soorten binnentuinen,” vertelt Bianca. Het gezin is een belangrijke doelgroep. “Ik vind het spannend. Er zitten dure huizen bij, met aan het Dakpark grote vierlaagse woningen.” Joël heeft er vertrouwen in en denkt dat er alleen al vanwege de populariteit van Le Medi genoeg interesse zal zijn. Zo lang als Joël en Liane zullen de nieuwe bewoners gelukkig niet hoeven wachten!

LokalHeroz: opnieuw vol overgave en vertrouwen ondernemen
Als Joël ergens in gelooft, kan hij daar gelukkig geduld voor opbrengen, getuige Le Medi én ‘zijn’ LokalHeroz. Die populaire en prijswinnende zaak ging in 2013 na vijf jaar failliet. De afgelopen vijf jaar deelde hij zijn kennis via brancheorganisatie INretail en zette hij zijn gezin op de eerste plaats. “We reisden naar Papoea-Nieuw-Guinea, bezochten daar onze overgrootoma, ik had weer vrije weekends en genoot van mijn baan. Maar op den duur dacht ik: ‘is dit het?’ Ik gaf mijn leven een constante 8, maar heb af en toe een 4 of een 10 nodig. Dat heb je als ondernemer.” Met als voorwaarde één vrije dag per week, gaf Liane hem toestemming om weer te gaan ondernemen. Maar eerst reisden ze opnieuw naar Papoea-Nieuw-Guinea. “We waren 12.5 jaar getrouwd, gingen met het hele gezin en oma leefde nog steeds. De cirkel was toen rond.”
