Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Kinderen in Rotterdam: Lotte en Olivier over Blijdorp en Middelland

Blijdorp voelt als een dorpje in de stad. Iedereen kent elkaar.

Wie kunnen er nu beter vertellen over wat een buurt een fijne plek maakt voor kinderen, dan kinderen zelf? In de serie ‘Kinderen in Rotterdam’ vertellen jonge Rotterdammers over hun eigen buurt, positieve ervaringen én verbeterpunten. Lotte (15) en Olivier (12) bijten het spits af en vertellen over zowel Blijdorp als Middelland.

Lotte en Olivier zijn geboren in Rotterdam en wonen al zo lang ze zich kunnen herinneren op een bovenwoning in de Nolenstraat in Blijdorp. Na de scheiding van hun ouders wonen ze sinds 2017 ook parttime in een appartement in Middelland. Ze groeiden op zonder tuin aan huis, maar wel mét tuinhuis bij een volkstuinvereniging in Overschie. Wat vinden ze leuk aan wonen in de stad en aan hun eigen woonbuurt? Wat zijn de leukste herinneringen die ze daaraan hebben? En wat zouden ze zelf misschien anders doen? We treffen elkaar op een voor Lotte en Olivier belangrijke plek in de buurt: het pleintje bij hun vroegere basisschool De Margriet.

Hoe zou je Blijdorp omschrijven aan mensen die de buurt niet kennen?

Lotte: “Als een vriendelijke, rustige en vertrouwde buurt in Rotterdam, met allerlei soorten bewoners. We kennen veel mensen van gezicht, dat maakt het vertrouwd.”

Olivier: “En alles is hier in de buurt, ook de winkels en veel pleintjes om te voetballen.”

Met vooral dat laatste is Olivier erg blij, bekent hij lachend: voetballen doet hij het allerliefste.

Was het een fijne buurt om op te groeien?

Lotte: “Ja, ik vind van wel. Blijdorp voelt als een dorpje in de stad. Iedereen kent elkaar en de supermarkt is om de hoek. Eigenlijk is alles hier dichtbij, dat vind ik een groot voordeel. Ook onze oude basisschool is om de hoek, dat was vooral vroeger erg fijn. We speelden toen al veel op het schoolplein, ook buiten schooltijd.”

Olivier: “Ik vind het fijn dat we een pleintje naast de deur hebben om te voetballen. Daar ben ik nog steeds elke dag. En dat er een zwembad in de buurt is, dat vind ik ook een voordeel. Het Van Maanenbad is hier een paar minuten lopen vandaan en heeft een buitenzwembad. Daar kom ik nog steeds graag, vooral in de zomer.”

Jullie vertelden het al: jullie oude basisschool ligt naast de deur. Hoe was het om opeens naar de middelbare school te moeten fietsen? Vonden jullie dat spannend?

Lotte: “Ik ga nu naar het Montessori Lyceum Rotterdam  dus mijn middelbare school is nog steeds vlakbij, ik ben er in een paar minuten fietsen. Die overgang was dus niet zo groot.”

Olivier: “Mijn school is verder weg, ik moet ongeveer een half uur fietsen naar de Melanchthon mavo in Schiebroek. Dat vond ik niet spannend, maar wel even wennen.”

Wonen er vrienden in dezelfde buurt?

Lotte: “Van mij niet meer. Mijn vriendinnen ken ik vooral van de middelbare school en die wonen verspreid door heel Rotterdam. Van de basisschool heb ik nog één goede vriendin die ik regelmatig zie, zij woont ook in Blijdorp.”

Olivier: “Ik zie nog veel vrienden van de basisschool en de meesten wonen in de buurt. We spreken bijna dagelijks af om samen te voetballen. Veel van die vrienden voetballen ook bij dezelfde club, AGE GGK in Zestienhoven. De vader van een oud klasgenootje van mij is daar trainer. Ik vind het fijn dat ik ook daar bijna iedereen goed ken.”

Wat doen jullie het liefste als jullie niet met school bezig zijn?

Lotte: “Ik turn al lang en geef eens in de week turnles aan kleinere kinderen. Verder vind ik het leuk om de stad in te gaan, naar de bioscoop of bij te kletsen met vriendinnen. We zitten dan vaak op mijn oude schoolplein, hier in de straat.”

Olivier: “In mijn vrije tijd voetbal ik veel met vrienden. Het liefste ben ik eigenlijk altijd met sport bezig.”

Wat zijn jullie favoriete plekken in de buurt of in de stad

Lotte: “Bedoel je nu of vroeger, toen ik klein was? Want vroeger kwam ik heel graag bij de Speeldernis, daar heb ik echt leuke herinneringen aan. En we gingen heel vaak naar de dierentuin, we hadden een abonnement. En natuurlijk het Plaswijckpark, dat was ook ontzettend leuk. Nu zou ik zeggen het centrum van de stad, daar ga ik graag met vrienden heen. En het Vroesenpark.”

Olivier: “Ik weet het niet echt.”

Lotte: “Tuurlijk wel, jij kwam vroeger ook heel graag bij de dierentuin! En de Speeldernis!”

Olivier: “Ja, de Speeldernis was wel leuk inderdaad. Ik ging ook graag en vaak naar Skateland trouwens. Mijn favoriete plekken in de buurt zijn nu IJssalon Gie Gelato en het Van Maanenbad. En natuurlijk het voetbalpleintje voor de deur en mijn voetbalvereniging. Ik ga ook graag naar JumpXL op Zuid, vooral bij slecht weer is het de ideale plek om heen te gaan.”

Jullie groeiden op zonder tuin aan huis, hebben jullie een tuin gemist?

Lotte: “Nee, eigenlijk niet. Vroeger was het Vroesenpark een beetje onze tuin. Daarna kregen we een volkstuin en waren we daar heel vaak. Dat was erg leuk. Soms sliepen we daar in het tuinhuisje. Dan hoorde je ‘s morgens in bed de vogels en ontbeten we daarna buiten in de tuin. Ik speelde er toen ook veel met andere kinderen. Nu is dat minder, maar ik vind het nog steeds fijn om er te komen en mijn vader te helpen in de tuin. Het is wel een plek die ik zou missen als ‘ie er niet meer was.”

Olivier: “In de zomer gingen we er vaak na schooltijd heen en barbecueden we daar, dat was leuk.”

Sinds de scheiding van jullie ouders wonen jullie ook in Middelland. Wat vinden jullie van die buurt?

Lotte: “Het is een leuke buurt, maar Blijdorp voelt voor mij wat meer vertrouwd omdat ik daar al langer woon en ook naar school ging. Ik vind het in Middelland bijvoorbeeld spannender om alleen rond te lopen, vooral ‘s avonds. Maar ook aan die buurt heb ik goede herinneringen. Zo heb je daar de Spoortuin, dat is nu onderdeel van het Essenburgpark. Daar ben je voor je gevoel even helemaal weg uit de stad. Met mijn vader gingen we er de vorige zomers wel eens heen en dan aten we daar een ijsje.”

Wat is de leukste herinnering die je hebt aan je jeugd in Rotterdam?

Lotte: “Vorig jaar had ik een vrije middag van school. Het was heel lekker weer en met vrienden ging ik zwemmen in het Van Maanenbad. Een vriendin van mij woont aan de Vroesenlaan en bij haar thuis bakten we een pizza in de oven, die we daarna samen opaten in het Vroesenpark. Dat was een heel leuke dag.”

Olivier: “Eén van mijn leukste herinneringen is toen Feyenoord kampioen werd in 2017. Mijn vader heeft zijn kantoor in het Schieblock. Daar keken we de wedstrijd en vanaf het dak keken we daarna uit op het feest in de Hofpleinfontein.”

Op de vraag of ze een verbeterpunt hebben voor hun buurt, hebben ze allebei geen antwoord. Ze hebben niets gemist en hebben zo snel ook geen negatieve ‘buurtervaring’ paraat. Ook over Rotterdam zelf zijn ze positief, maar willen ze er later eigenlijk blijven wonen?

Blijven jullie in Rotterdam wonen later denk je?

Olivier: “Ik denk het wel. Ik wil graag sportleraar worden, verder weet ik het nog niet zo goed.”

Lotte: “Ik wil misschien Psychologie gaan studeren na de middelbare school, dat lijkt me interessant.” Ze voegt lachend toe: “Ik ga in ieder geval in een andere stad studeren. Waarom? Nou gewoon, ik wil wel graag op kamers!”

Vorig artikel Huisje, boompje, beestje in hartje Rotterdam
Volgend artikel Kidsproof nieuwbouwprojecten in Rotterdam