Kan je nog betaalbaar wonen in het Stadscentrum?
Ooms-makelaar Jasper Kuijs vertelt over de prijzen en projecten in de binnenstad van Rotterdam
Dat de huizenprijzen in Rotterdam de afgelopen jaren stegen, is geen geheim: in 2017 maar liefst met ruim veertien procent. Daarnaast nam de populariteit van appartementen verder toe. Veel Rotterdammers schrikken van de huidige vraagprijs, en geef ze eens ongelijk: zo’n vijf jaar geleden zagen die cijfers er heel anders uit. Toch verkopen de woningen relatief snel, onder andere aan mensen van buiten de stad. Jasper Kuijs, directeur Wonen bij Ooms Makelaars, stond erbij en keek ernaar. Hij verklaart de prijsstijging en vertelt waarom de huidige prijzen niet ongewoon zijn.

Hoogbouw in de binnenstad
We ontmoeten Jasper op het Wijnhaveneiland, hartje stad. “Kijk, daar staat The Muse en ernaast komt woontoren CasaNova. Het ontwerp daarvan is erg bijzonder, met een driehoekige toren en driehoekige woningen.” Jasper vertelt dat de woontorens op de vijfde verdieping aan elkaar gekoppeld zijn. “Ze delen een huismeester, een fitness en er is een grote gedeelde daktuin van 1500 m2.” Hij is overduidelijk enthousiast: van Rotterdam en van hoogbouw gaat zijn hart sneller kloppen. Niet voor niets kocht Jasper zelf een nieuw appartement in de binnenstad. “Wij zijn vanuit Blijdorp ooit naar Oud-Beijerland verhuisd vanwege de kinderen. Ze zijn nu 17 en 14 jaar en nu is het juiste moment om terug te verhuizen, want dat kriebelde al jaren.” Wijnhaveneiland transformeert rap van ‘kantoorpark’ naar woonbuurt. Het eiland ligt binnen de hoogbouwzone die de gemeente heeft aangewezen. Verouderde kantoorgebouwen ruimen hier het veld voor hypermoderne hoogbouw. Dat nieuwe, ruime appartementen in het stadscentrum gewild zijn, blijkt aan de snelle verkoop van de projecten. Jasper: “Tien jaar geleden was dat een uitdaging, nu niet meer. Op dit moment en in deze markt moet je veel verkeerde keuzes maken in ontwikkeling en ontwerp, wil het niet verkopen.”

Lage prijzen stijgen sneller
Jasper zat als makelaar met zijn neus bovenop die ontwikkeling en vindt de huidige stand van zaken daarom logisch te verklaren. “Wij vonden het vroeger juist merkwaardig dat Rotterdam centrum zo betaalbaar was. Voor anderhalve ton in het centrum wonen, dat is pas gek! Dat was bijvoorbeeld het geval op de Meent, waar vrij weinig boven de twee ton verkocht. Dat is nu wel anders. Rotterdam ontwikkelde zich razendsnel. Iconische architectuur, kwalitatieve horeca, nieuwe inrichting van de openbare ruimte: die elementen komen allemaal samen.”
Dat je hier voor 1.5 ton in het centrum kon wonen, dat was pas gek
Het is niet de vraag of de huizen in Rotterdam nu te duur zijn, vertelt Jasper. “Er waren destijds simpelweg veel goede plekken die te betaalbaar waren. Daarom is er nu weerstand bij mensen die dat prijsniveau gewend waren, en dat snap ik. Maar het huidige prijsniveau doet recht aan de stad.” Lage prijzen stijgen nu eenmaal sneller. Rotterdam vindt daardoor nu de aansluiting met andere steden, vertelt Jasper. Ten opzichte van Amsterdam loopt Rotterdam qua prijsniveau nog een stuk achter en met Den Haag zijn de prijzen redelijk vergelijkbaar. “Maar daar zijn er grotere verschillen tussen de wijken. In Rotterdam worden die verschillen steeds kleiner. Zo zie je dat de prijzen in bijvoorbeeld Blijdorp stabiliseren, terwijl er in het Oude Noorden nog ruimte is voor stijging.”

Woonde je hier als student al in het centrum van Rotterdam, volgens Jasper is dat alles behalve gangbaar in andere wereldsteden. “Je begint vaak buiten het centrum. Wonen middenin de stad is dan een wens voor later, wanneer er meer vermogen is opgebouwd.” Daar ligt nu een groot voordeel voor Rotterdam, licht hij toe. “Door het hogere prijsniveau in het centrum van de stad, krijgen andere wijken de kans zich verder te ontwikkelen.” Zo ziet hij bijvoorbeeld mensen van buiten de stad, die de wens hebben om vlakbij Rotterdam Centraal te wonen. “Het prijsniveau in de Provenierswijk ligt hoog, waardoor steeds meer mensen uitwijken naar Middelland. Daar verwacht ik de komende jaren nog meer prijsstijging.”
Andere wijken krijgen nu de kans zich verder te ontwikkelen
Ook wijken als Bospolder en Feijenoord zijn onder huizenkopers steeds populairder. “Kopers die misschien eerder in het centrum hadden gekocht, kijken nu ook daar.” Met de komst van nieuwe buurtbewoners ontstaan er in die wijken nieuwe initiatieven, komen er nieuwe voorzieningen en blijven die buurten in ontwikkeling. Voor zowel huizenkopers als voor de stad is dat een voordeel. Daarbij wordt het centrum van de stad gevoelsmatig steeds groter, mede door de uitbreiding van horeca en voorzieningen, stelt hij. “De ontwikkeling breidt zich uit als een olievlek. Sommigen vinden de Wilhelminapier en Katendrecht nu ook bij het centrum van de stad horen. Wie had dat tien jaar geleden gedacht?”

Tips voor betaalbaar wonen in Rotterdam
Voor woningzoekers heeft Jasper een tip. “Ik wil meegeven dat als je goed kijkt naar bestaande bouw rondom het centrum, er zeker kansen zijn om op goede plekken tegen niet al te hoge koopsommen te kopen. Voor 225.000 heb je echt nog wel een appartement van 80 m2 nabij het centrum.” Vooral in de nieuwbouw is er veel veranderd, ziet Jasper. “Projecten die nu verkopen zitten qua prijsniveau al zo’n 30% hoger dan de woningen van The Muse in 2016. Voor een appartement van 60 m2 in The Cooltower betaal je nu ca. 330.000, voor een woning van 420 m2 zo’n 2.8 miljoen.” In twee jaar tijd zijn de prijzen flink gestegen, door de verbeterde voorzieningen in de stad, maar ook door het aantrekken van de markt en de duurdere bouwmaterialen. De enorme vraag speelt ook mee: alle ontwikkelaars kijken naar elkaar. Jasper: “Qua meterprijzen zijn de uitzonderingen van toen de norm van nu. In de bestaande bouw koop je een woning voor of net onder de 4000,- per meter. Voor nieuwbouw in of rondom het centrum betaal je ongeveer 5000,- per meter.”
Tip: maak werk van een woning in het centrum óf laat je verrassen door andere wijken
Heb jij je zinnen gezet op een woning in het Stadscentrum? Probeer dan overal tussen te komen, tipt Jasper. “Praat met makelaars, bezoek open huizen en ga naar de start verkoop van nieuwe projecten. Je moet er echt tijd insteken.” Wil jij je gewoon settelen op een fijne plek in de Maasstad, dan heeft Jasper een misschien nog betere tip: “Laat je verrassen door andere wijken die nu qua waardeontwikkeling de inhaalslag maken die Rotterdam als stad heeft gemaakt. Zoals Coolhaveneiland en de Afrikaanderwijk. Daar bruist en broeit iets en qua investering is het misschien wel wijzer.”
