Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Jong gezin geniet van de dynamiek en diversiteit in de binnenstad

Een jong gezin, ruim wonen én actief leven gaan prima samen in Rotterdam centrum

Jasper en Annemarie Overgaauw kwamen vrijwel elk weekend in de Markthal, dus toen de mogelijkheid zich aandiende er voor een paar jaar te wonen, twijfelden ze geen moment. Ze wonen er sinds 2017 en in juli 2018 werd dochter Rosa geboren. Juist tijdens haar verlof genoot Annemarie meer dan ooit van de Rotterdamse binnenstad. “Je stapt de deur uit en staat er direct middenin, heerlijk.” Het jonge gezin wandelt elk weekend met kinderwagen door hun buurt, waarbij Jasper met zijn schoenen bovendien een ode brengt aan hun tijdelijke, maar zo geliefde woonplek.

Jasper Annemarie Overgaauw thuis Markthal

Met baby in de binnenstad

Meer dan tevreden woonden Jasper en Annemarie al een aantal jaar aan de Müllerkade in het Lloydkwartier. Jasper: “Ons huis was te klein voor een gezin, met maar één slaapkamer. Bovendien dachten we ons huis goed te kunnen verkopen.” Ze zagen hun kans schoon, zetten hun woning te koop en hadden vervolgens vijf weken om een tijdelijke woning te vinden. “Ik belde wat rond en kwam erachter dat er twee huurwoningen in de Markthal beschikbaar waren,” vertelt Jasper. Annemarie: “En dat was Jaspers droom, hij wilde altijd al in de Markthal wonen.”

Het is juíst fijn wonen met een baby in de binnenstad: je kunt overal heen

Zo gewenst, zo gedaan. Het stel koos voor een ruim tweelaags appartement van 140 m2 op de vierde verdieping, met spectaculair uitzicht op de Binnenrotte en de Laurenskerk. Vlak na de verhuizing bleek Annemarie in verwachting van dochter Rosa. Annemarie: “Dit huis is groot genoeg en juíst met een baby is het fijn wonen in de stad: je kunt overal heen. Aan familie of vrienden moesten we het vaak uitleggen. ‘Je gaat toch niet met kinderen middenin de stad wonen?!’ hoorden we vaak.”

Markthal Rotterdam

Samen naar Rotterdam centrum

Annemarie en Jasper groeiden op in het dorpje Zuidland en leerden elkaar kennen in 2007. Ze konden allebei niet wachten om naar de stad te verkassen, dus woonden ze binnen een jaar samen in de Coolsestraat in Rotterdam, vlakbij Rotterdam Centraal. Annemarie: “Ik ging in Amsterdam studeren en wilde daarom dichtbij het station wonen, Jasper werkte in Den Haag. Rotterdam was voor ons een logische keuze.” Hoewel ze zelf nergens anders meer willen wonen, wonen veel vrienden nog steeds in Zuidland. Is dat geen reden om toch ooit terug te keren? Annemarie: “Wat ik dan zou missen is de diversiteit die je hier hebt. Bij Rosa’s opvang bijvoorbeeld komen zoveel verschillende kindjes, dat vind ik waardevol. In Zuidland is dat toch anders.” Jasper: “We komen nog steeds vaak in Zuidland, maar zijn blij als we weer over de Van Brienenoordbrug rijden. Dat voelt echt als thuiskomen.” Annemarie vertelt dat ze altijd over de Maasboulevard terugrijden als ze van vakantie komen, de mooie Rotterdamse skyline en hun ‘eigen’ Markthal tegemoet.

Interieur Markthal

Oh mooie Markthal

Al sinds de opening van de Markthal kwamen Jasper en Annemarie er geregeld. “Voor een hapje, drankje en voor wat boodschappen,” vertelt Jasper. En, te zien aan Jaspers bierglazenverzameling, vermoedelijk ook voor een speciaalbiertje bij World of Drinks. “We dachten dat we dit misschien niet langer dan een jaar vol zouden houden,” bekent Annemarie. “We hadden geluidsoverlast verwacht en dachten genoeg te krijgen van de drukte, maar je hoort hier niets. Niets van buiten en niets vanuit de Markthal. We zijn eigenlijk verbaasd over hoe goed het ons hier bevalt.” Jasper: “We hoorden vooraf wat negatieve verhalen over geluidsoverlast, maar daar hebben wij geen ervaring mee.”

We zijn verbaasd over hoe goed het ons hier bevalt

De horeca in en rondom de Markthal is verleidelijk, vertellen ze. “We zitten regelmatig bij het Mart Café of op één van de terrassen hiervoor. En we overwegen een takelconstructie tussen ons balkon en restaurant Fellini, aangezien we daar regelmatig pizza’s halen,” lacht Jasper. Niet alleen de Grote Markt en Binnenrotte, maar ook de Pannekoekstraat en het Gelderseplein zijn plekjes in de buurt waar ze graag komen. Jasper: “We ontbijten in het weekend vaak bij Lot & Daan, dat is zo’n fijne plek en een oase van rust. Zondag zaten we nog bij Bokaal en we eten op de Pannekoekstraat ook graag bij Mangiare.” Hun tijdelijke buurt en woning bevallen zeer goed. Zo goed dat ze er misschien willen blijven? “Hoewel wonen in het centrum heel fijn is, zijn we ook erg gehecht geraakt aan het Lloydkwartier.” Het liefst kopen ze hun volgende huis ook in die buurt, in de luwte van het centrum.

Struinen rond de Markthal

Terug naar de Müllerkade

In het Lloydkwartier worden de komende jaren diverse nieuwe projecten gerealiseerd. “Wij zijn met name geïnteresseerd in Eden District en Babel,” vertelt Jasper. “Eden District gaat eind 2018 in de verkoop en wordt begin 2021 opgeleverd.” Dat project, en met name de buitenruimte ervan, lijkt Jasper en Annemarie ideaal voor hun gezin. “Als Rosa ouder is en kan ze daar prima buiten spelen. Je kunt daar straks heerlijk wonen met opgroeiende kinderen. Sowieso wonen er veel gezinnen in die buurt,” vertelt Jasper. “In de zomer zit het grasveld er vol met gezinnen. Het doet bijna wat dorps aan: je kent je buren en de kinderen spelen op straat, maar je bent toch ook zo in de stad en er is reuring op straat.” Dat is precies wat ze zo aanspreekt aan wonen in de stad. Annemarie: “Het is fijn dat alles om de hoek zit en ik vind het prettig om in de drukte te zijn. In het Lloydkwartier zat iedereen ‘s avonds in de zomer voor het huis. Hier in en rondom de Markthal is dat wat anoniemer, we zien onze buren niet echt. We hechten veel waarde aan die gezelligheid dus ja, het Lloydkwartier is plek waar we oud willen worden.”

Liever een actief leven in hartje Rotterdam

Naast gezelligheid behoeven Jasper en Annemarie ook de nodige activiteit. De racefietsen in de woonkamer getuigen van een actieve levensstijl. Jasper is aangesloten bij wielervereniging CS010. “We vertrekken met z’n allen vanuit Kralingen. Een rondje langs de Rotte is een fijne fietsroute, net als een rondje Oude Maas richting Barendrecht. En laatst fietste ik door Midden-Delfland richting Schipluiden. We zoeken liever af en toe de rust op, dan andersom,” aldus Jasper. Ook Annemarie fietst, maar samen touren is nu wat lastiger. “Binnenkort kopen we een kar voor achter de fiets,” vertelt Annemarie. En over een paar jaar kan Rosa gewoon mee: haar eigen fiets met beugelstuur staat al klaar!

Annemarie, Rosa en Jasper.

Vorig artikel Bright City Living: duurzaam en betaalbare woningen nabij het Kralingse Bos en het centrum
Volgend artikel Rust en ontspanning in het Stadscentrum