Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Jennifer zoekt een huis in Rotterdam (én advies over de zoektocht)

Deel 1: Ooms-makelaar Jasper Starke adviseert

Tijdens de zomer van 2020 vonden Jennifer (huisarts in opleiding, 29) en haar vriend Tim (29) het hoog tijd om samen te gaan wonen. In een koophuis welteverstaan. Onbevangen stapten ze in een spannende zoektocht naar het eerste echte huis van hen samen. Gaandeweg kwamen de vragen. Hoe blijven ze optimaal geïnformeerd over nieuw en relevant aanbod? Letten ze bij een bezichtiging eigenlijk wel op de juiste dingen? Waarom werden hun eerste twee biedingen niet geaccepteerd? Hoe serieuzer de zoektocht, hoe meer vragen Jennifer heeft. Daarom vraagt ze in deel 1 Ooms-makelaar Jasper Starke om advies.

Jasper, makelaar bij Ooms

Jennifer

Jennifer en Tim hebben een paar jaar een relatie en ieder een eigen huis. Vanwege corona waren ze in het voorjaar en de zomer van 2020 steeds vaker samen. Dat beviel zo goed dat ze besloten om te gaan samenwonen. Het was het startschot voor de zoektocht naar hun eerste koophuis. Jennifer: “We hebben allebei al heel wat huurhuizen versleten en de huurprijzen zijn best hoog. Bovendien hebben we allebei een baan en willen we ons geld investeren in een eigen huis. We hebben inmiddels best wat huizen gezien en ik houd Funda en de websites van makelaars goed in de gaten. Als ik iets interessants zie, dan bel ik direct voor een afspraak.” Het leidde twee keer tot het uitbrengen van een bod, maar twee keer visten ze achter het net. “We weten niet voor hoeveel de huizen zijn verkocht en vinden dat frustrerend. Hebben we te weinig geboden? En zo ja, hoeveel te weinig precies? Ik wil graag weten of het mogelijk is om daar meer inzicht in te krijgen. Daarbij vraag ik me ook af wat een aankoopmakelaar in dit geval precies kan betekenen. Heeft hij meer zicht op wat er allemaal in de verkoop gaat? En kan hij hier scherper over onderhandelen? Of is het hoogste bod simpelweg het enige dat telt voor de verkopende partij?”

Is het hoogste bod simpelweg het enige dat telt voor de verkopende partij?

Makelaar Jasper Starke van Ooms Makelaars denkt met Jennifer mee en adviseert. “Een aankoopmakelaar helpt je onder andere (mee) zoeken naar een geschikte woning. Hij of zij kent de markt als de beste, is goed op de hoogte van het laatste aanbod, maar bovenal zorgt een aankoopmakelaar ervoor dat je geen kat in zak koopt. Veel mensen denken ten onrechte dat een aankopend makelaar alleen handig is bij het vinden van een geschikte woning, maar het echte werk begint pas als je die woning hebt gevonden. Hoe weet je immers als leek waar je op moet letten? Wat is de woning echt waard? Welke ontwikkelingen spelen er in de directe omgeving? Is de VVE wel gezond?”

Een huis vinden is: eerst de juiste aankoopmakelaar vinden

Jennifer: “De ene aankoopmakelaar is de andere niet, denk ik. Hoe kies je de juiste? En betaal je ook als het niet tot een aankoop leidt?” Jasper: “De juiste aankopend makelaar ontzorgt en heeft de kennis, kunde en ervaring in huis om je succesvol te begeleiden. Het aankopen van een woning is een specialisme, dus let daar zeker op als je een makelaar selecteert. De tarieven voor een aankopend makelaar verschillen per kantoor, informeer hier van te voren naar. De zoektocht naar een geschikte woning en het begeleiden van een biedingsproces of onderhandeling kosten tijd, het is logisch dat dit geld kost. Bij Ooms Makelaars werken wij met een vaste vergoeding waarvan je een klein deel vooraf betaald en de rest achteraf, op basis van no cure, no pay. Je betaalt het restant dus alleen bij een succesvolle aankoop.” Volgens Jasper bewandelt Jennifer al de juiste route als het gaat om goed op de hoogte blijven van actueel aanbod: Funda en de websites van makelaars zijn de beste kanalen hiervoor. Jasper: “Bij sommige makelaarskantoren moet je je inschrijven en alleen dan ontvang je hun nieuwste aanbod, maar de meeste makelaars zijn transparant en delen hun aanbod met iedereen.”

Bedenk eerst wat je zoekt in een huis, voor je een huis zoekt

Op dit moment woont Jennifer in Middelland. Samen met een vriendin deelt ze een etage van 80 m2, zonder buitenruimte. “Ik woon mooi en in een fijne buurt, met de Heemraadssingel om de hoek. Net als winkels, horeca en diverse Onefit-locaties, waarvan ik regelmatig gebruik maak. Tim en ik willen zo centraal blijven wonen, het liefst in Rotterdam-Noord of richting Kralingen. Ons maximale budget is 300.000 euro, waarvoor we een huis van minimaal 60 m2 willen, met buitenruimte in de vorm van een balkon, dakterras of tuintje. Ik vraag me af waar in Rotterdam we het beste kunnen zoeken en welke woningen voor ons dan het meest interessant zijn.” Jasper: “Poeh, dit is een lastige vraag om snel te beantwoorden. Er zit een groot verschil tussen wat je in het centrum van Rotterdam koopt of in een buitenwijk. Met dit budget en deze wensen zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden in bijna alle wijken van Rotterdam. Het is belangrijk om met je aankoopmakelaar af te stemmen wat je verwachtingen van de woning en omgeving zijn. Een aankopend makelaar kan je dan zomaar verrassen met een huis op een locatie waar je zelf niet aan had gedacht, maar die wél aan al je wensen en eisen voldoet. Hij of zij kan je dan uiteraard ook haarfijn uitleggen waarom het huis en de buurt zo geschikt zijn voor jou.” Jennifer en Tim weten dat ze per se aan appartement met twee slaapkamers en iets van buitenruimte willen. “Dat realiseerden we ons tijdens de corona-zomer – in een bovenwoning zonder buiten – des te meer.” Jennifer zegt met een creatieve blik te kijken. “Een zeer ruime woonkamer is in potentie een kleinere woonkamer met extra slaapkamer. Een nieuwe keuken installeren is ook geen ramp, maar we willen geen klushuis. En we willen absoluut niet weg uit Rotterdam, dus geen buitenwijk voor ons. De twee woningen waarop we eerder boden, lagen in Blijdorp en het Liskwartier.”

Liskwartier

Het Vroesenpaviljoen in Blijdorp

Neem je roze bril mee, maar zet ‘m ook even af tijdens de bezichtiging

Jennifer kijkt iets minder kritisch dan haar vriend, bekent ze. “Zo keken we eerder bij een huis waarbij de slaapkamer en badkamer boven waren, maar de wc niet. Om een of andere reden kon daar geen wc geïnstalleerd worden. De trap naar beneden was bovendien erg steil. Ik vond het huis charmant en zag in die trap op dat moment niet zo’n probleem, maar Tim zag dat anders. Die zag terecht wat problematische nachtelijke situaties voor zich. Hoe kijkt een makelaar hier eigenlijk naar? Waarop moeten we letten bij een bezichtiging?” Jasper: “Als koper kijk je vaak met een roze bril naar een woning en zie je sommige dingen niet (of wil je ze niet zien). Een aankopend makelaar kijkt objectief en kent per bouwperiode de goede en minder goede kenmerken. Zo klinkt een woning uit de jaren ’70 wellicht bouwkundig gezien interessanter dan een jaren ’30 woning, maar bij beide woningen zijn valkuilen als het gaat om de bouwkundige staat. Ik noemde eerder al het belang van een goede Vereniging van Eigenaren (VVE). Die zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van een appartementencomplex. Een actieve VVE speelt hierbij een belangrijke rol. Is de VVE niet actief, dan weet je dus dat je als (toekomstig) eigenaar samen met de andere eigenaren moet betalen voor het onderhoud: er is immers geen spaarpot. Een goede VVE geeft niet meer uit dan er binnenkomt en spaart daarnaast voor toekomstig onderhoud. Het is slim dat hieraan een meerjarenonderhoudsplan ten grondslag ligt. Kijk dus altijd of er voldoende geld in kas is, lees de laatste notulen zodat je op de hoogte bent van wat er speelt én bekijk het onderhoudsplan. Tot slot vertelt een energielabel iets over hoe energiezuinig een woning is, hoe goed het is geïsoleerd en waar er mogelijk kansen voor verbetering zijn. Wellicht val je voor de charme van een oudere woning met bijvoorbeeld glas in lood, en accepteer je dan de iets hogere energiekosten.”

Een succesvolle aankoop is niet alleen een kwestie van de hoogste prijs

Jasper geeft nuttige tips, maar toch vraagt Jennifer zich af: is het op dit moment wel verstandig om een huis te kopen in Rotterdam? En zo ja, hoe kan ze zich dan onderscheiden van andere potentiële kopers? Jasper: “Hoewel de prijzen van woningen in Rotterdam hard zijn gestegen, zien we nog steeds veel potentie voor het prijsniveau, zeker binnen opkomende Rotterdamse wijken zoals de Afrikaanderwijk in Feijenoord en Bospolder in Delfshaven. Bovendien bouw je met een koophuis vermogen op: je lost immers af op de hypotheek. Tot slot heb je bij een koophuis de vrijheid om de woning helemaal naar eigen smaak en wensen aan te passen. Nu kopen is dus zeker niet onverstandig. Huren kan ook interessant zijn als je onverwachte onderhoudskosten niet ziet zitten en/of flexibel wilt blijven.

De meeste verkopers zijn op zoek naar zekerheid

Wat je vraag over onderscheiden van anderen betreft: de meeste verkopers zijn op zoek naar zekerheid. Een succesvolle aankoop is niet alleen een kwestie van de hoogste prijs, maar ook van de overige voorwaarden. Denk hierbij aan wel of geen voorbehoud van financiering en de mate van aanpassing aan de wensen van de verkoper, bijvoorbeeld qua opleverdatum. Ook aan aankopend makelaar kan een rol spelen in het wekken van vertrouwen, omdat de verkoper dan weet dat het proces deskundig en vlot zal verlopen. In de meeste gevallen maakt een verkoper de afweging op basis van prijs en voorwaarden. Wat je vraag over inzicht in prijzen betreft: biedingsprocessen zijn er in allerlei varianten. Soms transparant, maar vaak ook niet. Het is mogelijk om achteraf bij te makelaar te informeren naar de uiteindelijke verkoopprijs, die later overigens openbaar wordt gemaakt. Een verkoopprijs wordt alleen niet gedeeld tijdens de  afwikkeling van het traject. Je weet dus niet direct of je te weinig hebt geboden of dat iemand anders minder voorbehouden had. Veel woningen worden momenteel, zeker in jullie zoekrange, overboden, maar niet altijd. Het is dus niet altijd nodig en soms is een woning het ook écht niet waard. Een aankopend makelaar kijkt hier kritisch naar en geeft advies. Meer nog dan het vergroten van je kans op gunning, zorgt een aankopend makelaar er dus voor dat je weloverwogen en geen kat in de zak koopt.”

Jennifer weet nu voldoende om haar zoektocht voort te zetten. In deel 2 van haar zoektocht bespreekt ze haar financiële vragen met Rianne Kragt van Rabobank.

Vorig artikel Jennifer zoekt een huis in Rotterdam (én advies over de zoektocht)
Volgend artikel De 10 meestgestelde vragen over een hypotheek