Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Hoogwaardig renoveren in Rotterdam ‘Oud-Zuid’

‘Een makkelijk putje’

De naam Rotterdam Oud-Zuid gebruikt Vries-Jan Zuidam met een flinke knipoog naar de populaire yuppenwijk in Amsterdam. Het meest recente project van zijn bedrijf Maelion renovatieprojectontwikkelaar, staat letterlijk in het oude deel van Rotterdam Zuid: Charlois. Zuidam en zijn schoonvader Chris van Rosmalen renoveren op dit moment de Karel de Stoutestraat nummer 15. Het in 1995 gebouwde pand bestaat straks uit vier ruime eengezinswoningen en drie flinke appartementen.

Maar waarom hier, in Oud-Zuid? Charlois heeft niet zo’n goede naam. Dus waarom tóch daar?

Zuidam gaat er even voor zitten: ‘Nou die slechte naam van Charlois was vroeger misschien terecht. Maar het is echt verleden tijd, er is hier zoveel veranderd. Het is ons eerste project op Zuid, en ik geloof er heilig in. Het is een fijne woonwijk met alles erop en eraan. Alle winkels die je nodig hebt, zitten in de buurt; er zijn supermarkten maar ook steeds meer gezellige kleine winkeltjes. Het is groen, met een klein parkje naast de deur en een groot park iets verderop. En als je wilt ben je in tien minuten in het centrum van Rotterdam, want de tunnel is vlakbij. En het allerbelangrijkste voordeel: je krijgt hier veel meer vierkante meters voor je geld. Als je het vergelijkt met de oververhitte woningmarkt in Rotterdam Noord scheelt het echt veel geld.’

Het is ons eerste project op Zuid, en ik geloof er heilig in. Het is een fijne woonwijk met alles erop en eraan.

Terug naar dit project aan de Karel de Stoutestraat, waarom hebben jullie dit pand gekocht en wat maken jullie ervan?

‘Oorspronkelijk was dit pand een begeleid wonen project. Het had per bewoner een eigen kamer en een paar gemeenschappelijke ruimtes. Het is een goed gebouw dat voldoet aan de huidige normen. En het staat op een prima plek. De fundering is goed, de isolatie ook dus dit is voor ons een makkelijk putje. Wij hebben het gebouw van binnen helemaal gestript. We kwamen onder meer een kilometer aircoleiding tegen omdat elke kamer eigen airco had. Ja, díe hebben we er allemaal uitgehaald. Nu delen we de oppervlakte opnieuw in en maken er vier huizen van. Met de appartementen beginnen we later. De vier eengezinswoningen variëren in oppervlakte tussen 125 en 150 vierkante meter want ze zijn niet allemaal even breed. Beneden hebben ze alle vier een hal, berging, woonkamer en keuken en een tuin. Op de eerste verdieping zijn twee of drie slaapkamers, een badkamer en wasmachine/CV-ruimte en dan is er nog een flinke zolder waar je een of twee kamers van kunt maken. Ik verwacht dat deze woningen in september in de verkoop gaan. De prijs varieert tussen 200.000 euro en 250.000 euro.’ De drie appartementen worden tussen de 75 en 120 vierkante meter. Maar we weten nog niet of we die verkopen of verhuren.

Doen jullie van Maelion altijd dit soort projecten of doen jullie ook nieuwbouw?

‘Nee, nieuwbouw vinden we – vanwege alle regelgeving eromheen – niet leuk. Dus we doen altijd renovatie van bestaande panden, ook bedrijfspanden. We maken er altijd kant en klare woonhuizen van met kwaliteitskeukens en goed sanitair. De koper kan er direct intrekken. We richten ons op projecten hier in de regio, want langer dan een half uur rijden naar het werk doen we ook liever niet. We zijn ooit begonnen toen we met z’n drieën – mijn vader, mijn schoonvader en ik – de renovatie deden van mijn eigen huis. Dat was zo goed bevallen dat we er ons bedrijf van hebben gemaakt. En het gaat goed, onze planning staat nu al vol tot 2019.

Meer info over dit project en andere projecten van Maelion? Kijk op de website.

Vorig artikel Kai kocht een kluswoning in het voormalige schoolgebouw aan de Maximiliaanstraat in Oud-Charlois
Volgend artikel Kunstzinnig Charlois, kijk je ogen uit