Het stadse gezinsleven is niet saai in het Liskwartier
Ondernemer Susanne Volder wil rust thuis, maar reuring om de hoek
Ze genieten iets meer van het gezinsleven en gaan minder op stap, maar profiteren nog volop van het stadse leven. Dus wonen Susanne Volder en Wouter van der Hoog samen met Rufus en Stella in het Liskwartier in Rotterdam Noord. Susanne: “We zijn misschien minder actief ‘s avonds en in het weekend, maar fietsen makkelijk even naar de markt. Het is hier in ieder geval niet saai!”

Het is vrijdag: voor gezin Volder-Van der Hoog begint het weekend aan de eettafel in een knusse woonkamer aan de Gordelweg, op de hoek met de Bergselaan in het Liskwartier. Wouter kocht de benedenwoning vier jaar geleden, Susanne trok 2,5 jaar geleden bij hem in samen met haar zoon Rufus. Dit jaar kwam baby Stella erbij. “We komen straks een kamer te kort,” vertelt Susanne. “Maar het is een ruime benedenwoning van 100 m2, op een fijne locatie én met een tuin op het zuiden. We zitten dus zeker niet op de schopstoel.” En daarbij is het stel niet zomaar tevreden: Rotterdam Centrum is belangrijk voor ondernemers Susanne en Wouter. “Ik werk in het Schieblock, Wouter aan de Westersingel. Alles is makkelijk bereikbaar. Dat ruilen we niet zomaar in voor een groter huis buiten de stad!”
Rotterdamse vrienden
Susanne is mede-eigenaar van merkactivatiebureau Friends for Brands. Ondernemen bevalt haar goed. Sterker nog, ze weet niet beter. “Na mijn studie verhuisde ik naar Rotterdam en ben ik direct voor mezelf begonnen. Ik had mijn eerste studio op het Zwaanshals.” Ze richtte vervolgens een bedrijf op met een business partner, maar die samenwerking stopte na negen jaar.

Susanne besloot de onderneming voort te zetten, “maar alleen, daar vond ik niets aan.” Ze huurde op dat moment een werkplek in het Schieblock en deelde de unit met een aantal anderen, onder wie zij twee gelijkgestemden trof. “We hadden allemaal dezelfde ambities, het leek meant to be. Een paar maanden later hadden we samen een nieuw bedrijf opgericht.” Susanne vindt het typerend voor de stad. “Rotterdam nodigt uit om te ondernemen.”
Een stad waar iedereen thuishoort
De liefde voor de stad is zeker niet alleen werkgerelateerd. Susanne groeide op in Den Haag en kwam op haar 22e naar Rotterdam. “Ik wilde écht hier wonen,” vertelt ze. “Wat ik leuk vond aan Rotterdam is dat elke straat anders is en alles door elkaar heen woont. Neem het Oude Noorden: op het Pijnackerplein staan prachtige panden rondom een rustig plein, de Zaagmolenstraat er pal naast is juist een lange, drukke en stadse straat met trambaan. Mensen rooien het met elkaar en er is een grote saamhorigheid, dat gevoel had ik althans destijds. En daar was ik naar op zoek, naar een stad waar iedereen thuishoort.” Hoewel ze Den Haag niet mist, waant ze zich er soms wel in het Liskwartier. “Die statige oude panden hier in de buurt hebben wel wat Haags, vooral in combinatie met brede straten en grote, oude bomen.”

Gezinsvriendelijke buurt
Brede trottoirs in de buurt zorgen ervoor dat zoon Rufus makkelijk buiten kan spelen, vertelt Susanne. De Berkelselaan, bij haar om de hoek, noemt ze de ideale ‘buitenspeelstraat’. “Dat is geen doorgaande weg en daar zie je nog veel meer kinderen buitenspelen, want er wonen ontzettend veel gezinnen daar.” Rufus komt dus genoeg vrienden tegen in de buurt. Hij gaat bovendien naar basisschool De Margriet in Blijdorp. “Een fijne school en maar tien minuten fietsen.” Voor de school fietst ze naar Blijdorp, voor een lunch of borrel vaak naar het Oude Noorden. Het Liskwartier ligt er precies tussenin.
De Berkelselaan is de ideale ‘buitenspeelstraat’
“We lopen de deur plat bij Westerkaatje op de Benthuizerstraat,” vertelt Susanne. “Ook bij Brasserie Nieuw Noord aan de Bergweg komen we vaak. En vroeger kwamen we voor een borrel regelmatig bij Café de Bel en Café Van der Kolk.” Susanne komt op gang: ze fietst graag door het Zwaanshals en de Zwartjanstraat en vindt de recent geopende Bagels & Beans op het Eudokiaplein een aanwinst voor de buurt. Een bijna dagelijkse vaste stop om de hoek is de groentenwinkel van Frans van de Polder aan de Bergselaan. “Die ken je toch wel?!”

Verhuizen of verbouwen?
Hoewel ze net alle voordelen van haar buurt heeft opgesomd, vertelt Susanne dat ze af en toe wel dromen over hoe het zou zijn om een huis aan de Rotte te hebben. Want ondanks de verschillende groenroutes in de buurt , vindt ze dat de stad niet genoeg uitnodigt er gebruik van te maken. Maar sinds ze fietst, weet ze dat het groen nabij is. “Ik fietste laatst naar Schiedam en via Overschie terug, door de weilanden en langs Zestienhoven. Opeens zie je dan dat de weilanden dichtbij zijn!” Voorlopig blijft ‘buiten wonen’ nog bij dromen, want “ik krijg toch al snel jeuk van dat idee. Zou ik de rust fijn vinden, of me juist afgesloten voelen? Het voelt nog niet alsof we hier weg moeten, we kunnen tenslotte nog uitbouwen.” Wonen aan de Rotte? Misschien ooit, maar niet nu. Want het is nu nog zo makkelijk om met het gezin naar de bioscoop te gaan op een zaterdagmiddag, zegt ze. “Rotterdam voelt gewoon als de stad die qua dynamiek bij me past.”
