Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Goede gezinswoning én gemeenschapszin, gevonden in het Oude Westen

Wiebe de Ridder verkiest binnenstad boven ‘buiten’

Met veel plezier woont Wiebe de Ridder met zijn vrouw Suzan en drie dochters Mila (10), Lotte (8) en Roos (6) in de Akeleistraat, in het Oude Westen en middenin de stad. “Goed wonen met een gezin in de stad: het kan wél!” aldus Wiebe. Want alle vooroordelen en verwachtingen van anderen ten spijt, kan hij zich geen betere woonsituatie voorstellen.

Wiebe de Ridder

Gezocht: gezinswoning zonder onderburen

In 2015 nam het gezin De Ridder intrek in de vierlaagse woning met tuin aan de Akeleistraat in het Oude Westen. Wat een verademing, na jaren in een dubbele bovenwoning in Blijdorp! Wiebe: “Daar hebben we het heerlijk gehad, met een dakterras en vlakbij het Vroesenpark. Het was een toffe plek om te wonen met jonge kinderen, maar zodra ze gaan spelen en springen is een bovenwoning lastig.” Hoewel het stel dacht er nog jaren te kunnen wonen, besloten ze toch naar een andere woning uit te kijken. Eén zonder onderburen welteverstaan, en bij voorkeur met een tuin. Zoekcriterium: binnen de ring. Want het liefst gaan Wiebe en Suzan met de fiets of het OV naar hun werk. Wiebe fietst naar het Brainpark, waar hij werkt als business unit manager bij USP Marketing Consultancy. Suzan is beleidsmedewerker bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam. “Ik vind het fijn dat ik niet alles met de auto hoef te doen. Op de fiets naar mijn werk is bovendien ‘s ochtends vaak sneller.”

Ruimte voor kinderen in het Oude Westen

Hoe is het om te wonen in het Oude Westen?

In maart 2015 ontstond het plan te verhuizen, eind mei was hun bovenwoning verkocht. Wiebe: “Ondertussen hadden we zelf ook wat huizen bekeken, op de Kop van Zuid, in Park Zestienhoven en hier.” Suzan zei altijd alleen in Rotterdam-Noord te willen wonen, dus voor haar was het even omschakelen. Ook sommige vrienden en kennissen moesten ze hun keuze uitleggen, want veel gezinnen verhuizen juist naar buiten de stad. Wiebe: “Maar als je vertelt dat je in een vierlaagse gerenoveerde woning woont, in een autovrije straat met gezamenlijk tuin bovendien, snappen ze het wel.” Om meer grip te krijgen op de buurt, vroegen ze kinderen hoe het is om hier te wonen. “De positieve verhalen zorgden ook bij mijn vrouw voor vertrouwen. Het is hier niet meer het ‘Wilde Westen’ van tien jaar geleden.”

“We vroegen kinderen uit deze buurt hoe het is om hier te wonen”

Dat rauwe randje heeft juist charme, vindt Wiebe. “De buurt is diverser qua samenstelling dan in Blijdorp. Je zit gewoon veel meer ín de stad. Toen Suzan en ik kinderen kregen is Rotterdam nooit een discussiepunt geweest: we wilden hier ook met ons gezin graag blijven wonen. We keken ooit in Park Zestienhoven, maar dat past niet bij ons. Ik snap de keuze: het is veilig en rustig. Hier kies je voor meer diversiteit. Er wonen mensen die echt hun best hebben gedaan om in de stad te blijven. De voordelen van dicht op de stad wonen zijn veel groter dan de nadelen. Met een minuutje staan we op de Kruiskade, dat vind ik heerlijk.” Als het aan Wiebe ligt, mag de buurt wel wat meer vergroenen. “Er zijn verschillende pleinen waar nu weinig mee gebeurt, maar in potentie zijn het mooie verblijf- en speelplekken.” Hij is niet de enige die er zo over denkt: Actiegroep Oude Westen maakt zich hard voor meer groen in het Oude Westen.

Alles dichtbij in het Oude Westen

Spelen in de autovrije Akeleistraat

Naast de buurt zelf, biedt de gerenoveerde woning in de Akeleistraat het gezin veel woongenot. “Dit huis is erg efficiënt ingedeeld, waardoor we maximaal genieten van de woonruimte én onze eigen tuin!” Zijn dochters spelen nu steeds vaker aan de voorkant van de woning, met vriendjes in de autovrije straat. In 2009 werden de panden in de Akeleistraat gerenoveerd opgeleverd en veel bewoners trokken dus rond dezelfde tijd in de woningen, waardoor er veel gemeenschapszin is in de straat. Wiebe: “We hebben een goede vriendschap met de directe buren, ook onze dochters zijn bevriend met de buurtkinderen. Er wonen in de straat vijf gezinnen met jonge kinderen, waarvan er ook een paar op dezelfde basisschool zitten als onze dochters.”

Mijn dochters fietsen straks moeiteloos en zelfstandig naar hun hobby’s

Mila, Lotte en Roos bleven op hun school in Blijdorp. Een voordeel naarmate ze ouder worden: ze bewegen zich makkelijk door de stad. Wiebe: “Ze kennen de stad op hun duimpje. Nog even ze kunnen zelfstandig naar hun hobby’s fietsen. De oudste speelt toneel en turnt, de middelste doet aan hiphop en de jongste zwemt.” Wat zijn andere plekken waar het gezin De Ridder graag komt? “Bij Ayla op het Kruisplein borrelen we met vrienden. Verder zijn we in het weekend vaak te vinden in de winkels op de Kruiskade, zoals de Chinese supermarkt. In de zomer, als we geen zin hebben om te koken, eten we graag op het grote terras van Holy Smoke.” Daarna ontstaat vaak de discussie waar ze een ijsje halen, lacht Wiebe. “Mijn dochters kiezen voor de IJssalon op de West-Kruiskade, maar zelf ben ik voorstander van het Italiaanse ijs van Venezia op de Oude-Binnenweg.”

Kinderen hebben het naar hun zin in het Oude Westen

Ben jij een echt stadsmens?

Voor Wiebe en Suzan was verhuizen naar het Oude Westen een schot in de roos. Heeft hij een tip voor gezinnen die ook graag in de stad blijven wonen? “Je moet jezelf allereerst de vraag stellen of je écht een stadsmens bent en blij wordt van de diversiteit die de stad te bieden heeft. Als dat zo is, vind je vast je plek en word je elke dag weer verrast.”

Vorig artikel Kunnen mijn ouders te hulp schieten bij het kopen van een woning?
Volgend artikel De culturele hotspots van het Oude Westen