Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Eric Jan en Evelyne waren op slag verliefd op hun loft in Little C

Ze tellen de dagen af tot de eerste overnachting aan de Rotterdamse Coolhaven

Reikhalzend kijken Evelyne Derks en Eric Jan Peters ernaar uit: de eerste overnachting in hun gloednieuwe loft in Litte C, aan de Coolhaven. ‘Reikhalzend’ kan je bijna letterlijk opvatten, want vanaf hun huidige woning in de Breitnerstraat lopen ze in een paar minuten naar de bouwlocatie. Eric Jan: “Ik ben wild van de Rotterdamse havens en kijk uit naar ons uitzicht op het water vanaf de zesde verdieping.”

Eric Jan en Evelyne

Nieuwe buurt

Aan de kade van de Coolhaven ontstaat ‘Little C’: een geheel nieuwe buurt, geïnspireerd op Greenwich Village in New York. Deze buurt wordt gebouwd tussen de wijken Dijkzigt en Delfshaven en vormt daarmee een waardevolle verbinding. Direct voor Little C wordt een nieuw park aangelegd en daardoor worden ook Het Park en het Heemraadspark met elkaar verbonden. Little C is dus een waardevolle toevoeging voor het centrum van de stad, vinden ook Evelyne en Eric Jan. Maar zij vielen in de eerste plaats voor hun grootse en stedelijke loft met fenomenaal uitzicht. Het begon allemaal op een zondagochtend in 2016, tijdens een rondje hardlopen richting Het Park. Eric Jan: “We zagen de borden van Little C staan, de prachtige foto’s maakten ons nieuwsgierig.” Aangezien de hele buurt nog gebouwd moest worden, was een fysieke bezichtiging niet mogelijk. Maar op basis van de presentatie en woningontwerpen was het voor het stel direct duidelijk: dit was hun nieuwe woonplek!

Wonen in Groningen of Rotterdam?

Hun nieuwe huis had ook zomaar in Groningen kunnen staan, als het net iets anders was gelopen. Eric Jan woonde én werkte tot 2012 in Groningen, Evelyne – Limburgse van oorsprong – kwam in 1994 naar Rotterdam en voelde zich er direct thuis. “Hier lag mijn toekomst, zo voelde dat echt. Ik studeerde aan het Conservatorium, toen gevestigd aan de Pieter de Hoochweg. Ik stapte dus altijd uit bij metrohalte Coolhaven. Grappig dat ik daar nu in de buurt ga wonen.” Sindsdien bouwde ze hier haar leven op en ze werkt inmiddels als basisschooldirecteur in Capelle aan den IJssel. Toen ze Eric Jan ontmoette, overwoog ze heel even een leven in Groningen. “Het is een knusse stad, maar ik houd van Rotterdam en van de anonimiteit hier. Bovendien is hier het toekomstperspectief qua werkgelegenheid beter.” Alsof het zo moest zijn werd Eric Jan rond die periode gevraagd voor de functie van projectmanager bij DUO in Den Haag. De keuze was gemaakt: in Rotterdam gingen ze samenwonen in Evelyne’s huis in de Breitnerstraat.

Vanaf de 6e hebben we straks een prachtig uitzicht op het water en de kranen in de haven”

Inmiddels voelt Eric Jan zich hier als een vis in het water. “Ik moest in het begin wennen, want de overgang van een relatief kleine studentenstad naar een moderne en grootse stad als Rotterdam is best flink. Ik zag wel direct een overeenkomst in mentaliteit: net als Groningers zijn Rotterdammers erg nuchter. Ik leerde de stad al snel goed kennen en ben inmiddels wild van de havens. Dat komt heel mooi samen op onze nieuwe woonplek aan de Coolhaven. Vanaf de zesde verdieping hebben we een prachtig uitzicht over het water en op de havenkranen.”

Liever een loft in Little C

Hoewel de Breitnerstraat het stel goed bevalt, wilde Eric Jan graag een huis van hen samen. “Ik vind ons huis én de straat erg leuk, maar vond het een aantrekkelijk idee om samen op zoek te gaan naar een nieuwe woning en woonomgeving.” In 2016 ging de zoektocht van start en het stel bekeek veel woningen. Stuk voor stuk jaren dertig-woningen, geen enkel nieuwbouwproject. Evelyne: “We waren geen voorstanders van nieuwbouw, tot we Little C zagen. Het wereldse ervan vonden we heel tof, de New Yorkse-sfeer die het heeft, met de zwarte raampartijen en stalen loopbruggen bijvoorbeeld. Het voelt heel stedelijk, maar is óók ontzettend groen. Bovendien was een loft betrekken toch ook wel een droom: op en top stedelijk wonen. Het enige dat ik echt ga missen aan de Breitnerstraat zijn de warme contacten in de buurt.” Gelukkig heeft het stel ook al goed contact met hun nieuwe buren, die ze leerden kennen tijdens de bewonersavonden van Little C. “We hebben een appgroep met de andere bewoners van The Grand, het gebouw waarin wij straks met 12 huishoudens wonen. Er zijn zelfs al afspraken gemaakt over de eerste barbecue,” lacht Eric Jan.

Het loft waar Eric Jan en Evelyne straks wonen

Inschrijven, afwachten en duimen draaien

Toen ze ‘hun’ loft in Little C zagen, was er geen enkele twijfel meer. Eric Jan: “Voor mij was het duidelijk dat het dit huis moest worden. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe we het hadden verwerkt als het niet was doorgegaan.” Het stel kocht hun loft – woningtype Tall Down, anderhalve verdieping met een mooie trap middenin de woning – tijdens de eerste fase van het project. Ze gaven bij de inschrijving drie woningvoorkeuren op. Evelyne: “Er waren maar 29 woningen en echt heel veel inschrijvingen!” Helaas kon het stel niets doen dan afwachten. Eric Jan weet nog precies te vertellen wanneer ze het verlossende woord kregen. “Het was vrijdag 1 december 2017. Ik zag het mailtje binnenkomen en werd diezelfde middag gebeld met de vraag of we de woning accepteerden. Dat vond ik zo gek: natuurlijk! We kregen de woning van onze eerste keuze toegewezen. Die avond hebben we een fles champagne opengetrokken. Ja, de fles hebben we bewaard.”

Little C wordt een soort dorpje in de stad, dat maakt het project uniek

En dan eindelijk: de eerste overnachting

Het is best spannend om een huis te kopen dat je nog niet in het echt hebt gezien. Eric Jan en Evelyne zijn erg te spreken over het gehele proces. Eric Jan: “Ik vond het contact en de informatievoorziening vanuit de ontwikkelaars ERA Contour en JP van Eesteren fantastisch. Het team is gedreven en betrokken. Toen de eerste heipaal de grond in ging, werd er een bewonersfeestje georganiseerd.” Het stel kan niet wacht tot het zover is. Evelyne: “Wakker worden, koffie zetten in mijn nieuwe keuken met zicht op het nieuwe park aan het water en dan even naar beneden, met je voeten in het gras. Ik stel me een rustige en serene omgeving voor, ondanks dat we bij een vrij druk verkeerspunt zitten. We verwachten dat dat de komende jaren verandert.” Eric Jan ziet ernaar uit om de sfeer – die hij zich al zo goed weet in te beelden – straks in het echt te beleven. “Het groen, de smalle straatjes en bruggen tussen de gebouwen. Het water. De pleintjes waar je elkaar kunt ontmoeten en de winkels en horecagelegenheden. Het wordt echt als een dorpje in de stad neergezet, dat maakt het project uniek.”

Wat die horecagelegenheden betreft hoopt het stel op iets goeds en passends. Eric Jan: “Weet jij al iets? Nee? Wij ook niet, maar we zijn zo benieuwd!” Evelyne: “We hopen op een vestiging van La Pizza op het pleintje.” Verder hebben ze al veel vertrouwde adressen in de buurt. Zo zullen ze nog steeds bij Laurensius komen voor de heerlijke galettes. Ook het Westerpaviljoen en de naastgelegen Foodbar zijn straks nog steeds op loopafstand. Evelyne: “En we zijn weg van de Viskantine naast De Machinist.” Als de bouw niet te veel vertraging oploopt vanwege de Coronacrisis, dan krijgen ze de sleutel in het najaar van 2020. Dan moet er nog een vloer gelegd en wat verf op de muur, maar de datum van de eerste overnachting staat al groots in de agenda. Eric Jan: “Dat moet 1 december 2020 zijn, precies drie jaar na het goede nieuws.”

Vorig artikel Genoeg te doen voor denkers en dromers in Dijkzigt
Volgend artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar