Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Een gloednieuw Waterfront-appartement om samen oud in te worden

Monique en Marcel keren terug naar Rotterdam en kozen voor Bay House: ruimtelijk wonen aan de Rijnhaven

Na een jeugd in Rotterdam en een gezinsleven in Noord-Brabant, keert Monique Tielemans in 2021 terug naar haar thuisstad. Samen met haar grote liefde Marcel zocht en vond ze de ideale plek aan het water, aan de Rotterdamse Rijnhaven. Hier verrijst het luxe appartementencomplex Bay House. Ze zijn vastbesloten om in hun Waterfront-appartement samen oud te worden én ondertussen veel nieuwe Rotterdamse avonturen te beleven.

Monique en Marcel in Bay House op Katendrecht

Zoektocht naar woning én water

Rotterdam is Monique’s thuisstad, dat is altijd zo geweest en heeft altijd zo gevoeld. Hier groeide ze op, hier woont haar moeder – die ze wekelijks bezoekt – nog steeds en hier leerde ze haar grote liefde Marcel kennen. In 1987 om precies te zijn. Monique: “Wij werkten op de Schiedamsedijk in het centrum. Na het werk dronken we een biertje bij café ‘t Bolwerk in het Witte Huis. Het café bestaat helaas niet meer, maar daar werden we verliefd.” De liefde voor Marcel won het van haar liefde voor Rotterdam, en dus verhuisde Monique mee naar het Brabantse Nuenen. Monique: “Nee, dat voelde niet als een offer. We waren verliefd en bovendien, zo ver rijden is het niet.” Marcel: “Ik woonde in Nuenen en had al twee kinderen uit een eerdere relatie, zij zaten daar op school.” Monique en Marcel bouwden een nieuw leven op in Noord-Brabant. Inmiddels zijn zowel de kinderen als kleinkinderen volwassen en begon het bij Monique weer te kriebelen: Rotterdam kwam weer in het vizier. “De stad zit in mijn hart. Mijn moeder is erg belangrijk voor me en ik breng het liefste zo veel mogelijk tijd met haar door.” Marcel bleek net zo enthousiast. “Ik heb het altijd een mooie en fijne stad gevonden om te wonen. Van huis uit ben ik zeeman, ik ging naar de Zeevaartschool. De bootjes trekken mij dus wel! Het liefst heb ik altijd water om me heen.” Dat water werd daarom het uitgangspunt van hun woningzoektocht in Rotterdam.

Monique en Marcel in Bay House op Katendrecht

Bay House, de beste plek tussen wal en schip

Eerlijk is eerlijk: een woning naar wens vinden in Rotterdam was in de afgelopen jaren geen peulenschil. Marcel: “We schreven in op meerdere projecten – allemaal met zicht op het water – maar niet alles liep even soepel.” Met een groot enthousiasme én stevige dosis ongeduld kwam het stel via een bevriende relatie in contact met Frame Vastgoed. Hun laatste project, Bay House aan de Rijnhaven, bleek een schot in de roos. Marcel: “De aanpak van ontwikkelaar Frame was anders, persoonlijker. We werden in de watten gelegd. Bij de officiële start bouw werden we persoonlijk welkom geheten en was er oprechte interesse. We voelden ons overal bij betrokken, en nu nog steeds. Bij vragen hoeven we maar te mailen of appen, we krijgen vrijwel direct respons.” Die ervaring draagt positief bij aan het avontuur dat ze nu samen aangaan, want zo voelt het. Monique: “Het is allemaal nieuw en anders en ik vind het heerlijk, we kijken overal naar uit.” Bovendien kijken ze overal óp uit, vanaf hun dubbele appartement op de 9e verdieping. Met 174 m2 en een balkon van maar liefst 29 m2 hebben Monique en Marcel straks zeeën van ruimte. Een gevoel dat wordt versterkt door een open plattegrond met zo min mogelijk tussenmuren. Marcel: “Het wordt een modern, luxe en warm appartement met weinig gangen en deuren. We vonden een mooie entree belangrijk, net als een grote, open keuken en kamer.”

Met een Waterfront-appartement van 174 m2 en een groot balkon, heeft het stel straks zeeën van ruimte

Monique en Marcel in Bay House op Katendrecht

Met een Waterfront-appartement aan de Rijnhavenkade hebben ze een weids zicht op het water, met ramen aan beide zijden. Marcel: “‘s Morgens hebben we de zon aan de zuidkant. Om een uur of drie staat de zon aan de voorkant. Achter de Montevideo zakt hij weg.” Marcel vertelt het alsof hij het verloop van de dag er al ontelbare keren mee maakte, maar niets is minder waar. “In mijn hoofd woon ik er al, ik voel me er helemaal thuis.” Samen met een adviseur van Frame bedachten Monique en Marcel hun ideale plattegrond, met veel aandacht voor een grote, open keuken met imposant kookeiland. Monique: “We vinden het gezellig om samen te koken en met de hele familie te eten. Ook in ons nieuwe appartement kan dat straks heel goed.” Met een aantal nieuwe Bay House-bewoners wisselde het stel al een woordje tijdens de start bouw, vertelt Monique. “Dat was gezellig, er hing een goede sfeer. Ik hoop dat we dat straks, wanneer we er allemaal wonen, kunnen voortzetten aan onze eigen keukentafel.” De nieuwe badkamer, zo vertelt Marcel grappend, is een soort showroom van hun eigen zaak. Samen bestieren ze de Sani-Dump vestigingen in Tilburg en Nuenen. In de afstand tussen hun huis en twee zaken zien ze geen belemmering. Marcel: “Ik heb goed personeel en denk dat het prima te combineren is. Weet je trouwens dat Sani-Dump een sponsor van Feyenoord is?”

Hier, aan de Rijnhaven, ligt onze toekomst

Marcel

Daar aan de Rotterdamse Rijnhaven

Toen Monique en Marcel voor het eerst over de Rijnhavenkade liepen, op de plek waar hun appartement komt te staan, werden ze verliefd op die plek. Monique: “Het is heerlijk daar, maar als ze me 15 jaar geleden hadden verteld dat ik pal naast Katendrecht zou gaan wonen, dan had ik het niet geloofd.” Over hun liefde voor Rotterdam bestaat geen twijfel. Momenteel wonen ze in een tijdelijk huurappartement in Eindhoven, hun koophuis was snel verkocht. Monique: “De realisatie van Bay House liep wat vertraging op. Ik hoop dat we volgend jaar in ons nieuwe huis wonen.”

Als ze nu in Rotterdam zijn, slapen ze vaak in een hotel op de Kop van Zuid of aan de andere kant van de brug, bij Inntel of Mainport. ‘Dan gaan we ‘s avonds naar het Deliplein of de Witte de Withstraat voor een drankje. Wij zijn nog van de oude stempel, na het werk doen we altijd een biertje,’ vertelt Marcel lachend. “Op Katendrecht komen we graag bij Café De Ouwehoer.” Juist naar die dagelijkse dingen kijkt Marcel uit. “Dat je ‘s morgens vroeg de deur uitloopt en dat overal iets te doen is, dat het leeft. En naar het hebben van een eigen woning en het uitzicht op het water.” Monique: “Ik verheug me ontzettend op de oplevering en inrichting van onze eigen plek.” Marcel vervolgt: “We hebben hiervoor al drie huizen zelf gebouwd. We zijn nu 55 en 63 jaar: dit wordt ons laatste project! Hier, aan de Rijnhaven, ligt onze toekomst.”

Monique en Marcel in Bay House op Katendrecht

Nieuw avontuur, bol van herinneringen

Hoewel er voor het stel een hoop nostalgische gevoelens aan Rotterdam kleven, zien ze hun verhuizing in de eerste plaats als een nieuw avontuur: ze gaan hun ‘oude’ stad opnieuw ontdekken. Qua aanbod is Rotterdam in de laatste jaren bijna onherkenbaar veranderd en ze zijn juist reuze nieuwsgierig naar onontdekte buurten en nieuwe favoriete plekjes. Monique: “Maar natuurlijk vinden we het ook nog leuk om onze oude favorieten te bezoeken. Zo zaten we laatst in de Oude Haven op het terras. Dat is veranderd, maar nog net zo leuk.” Op die plekken borrelen oude herinneringen weer op en begint een zin regelmatig met ‘Weet je nog..?!’ Dan gaat het bijvoorbeeld over mooie herinneringen aan hun oude stamkroeg café ‘t Bolwerk, die inmiddels niet meer bestaat. Marcel: “Wij kwamen daar ontzettend vaak en kenden de eigenaar, Koos Blom, goed. Tijdens het aankoopproces van ons appartement in Bay House, hadden we regelmatig contact met de eigenaar van Frame Vastgoed, Frank Blom. Dat bleek dus de zoon van Koos!” Zo bouwt hun nieuwe avontuur voort op waardevolle herinneringen. Monique: “Ik zei het gelijk tegen Marcel, dit is geen toeval.”

Monique en Marcel in Bay House op Katendrecht
Vorig artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar
Volgend artikel Katendrecht: top voor jezelf én je gezin