Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Eden District, Paul en Yvette: drie groentjes in Rotterdam-West

Na 20 jaar Noord wonen Paul en Yvette nu in West aan het water

Ben je een tijdje niet in het Lloydkwartier geweest? Dan staat je een verrassing te wachten. Nieuwe straten en gebouwen verrezen er aan het water, waaronder Eden District. We lopen door Loods Borneo (een straat, geen pand!) naar het onlangs opgeleverde appartement van Paul en Yvette. Welkom in West aan het water!

De binnentuin – waaraan Eden District (Tuin van Eden) zijn naam ontleent – heet ons welkom. Veel gezinnen wonen in de zogenaamde townhouses die direct grenzen aan de tuin, vertellen Paul en Yvette. Dus de tuin wordt goed gebruikt door de kinderen uit het complex. Hoewel ze zelf ook blij zijn met de tuin, zitten ze vooralsnog veel vaker aan de andere kant, op hun balkon aan het water: hun favoriete plek in huis. Eenmaal binnen zien we direct waarom: het water valt niet te negeren. De gehele achtergevel grenst aan en kijkt op de Nieuwe Maas. Het huis is nog niet af, maar aan dat uitzicht hoeft helemaal niets meer te gebeuren.

Paul en Yvette ontbijten, lunchen en dineren met zicht op het water

In januari 2020 – vlak voor de pandemie – kocht het stel hun huis in Eden District. Op 13 mei 2022 kregen ze de sleutel en op 30 juli trokken ze erin. Paul: “Het huis werd casco opgeleverd, dus toen we de sleutel kregen moest allereerst de keuken geïnstalleerd worden en de gietvloer gelegd.” Ontbrekende lampen verraden dat ze nog niet klaar zijn. Yvette: “We wachten nog op een nieuwe tafel, nieuwe stoelen en nieuwe lampen. Maar met veel dingen hebben we geen haast. We vinden het leuk als ons interieur met de tijd groeit.” Iets waar ze wel met smart op wachten, is de nieuwe balustrade. De leefkeuken bevindt zich op de vide, maar zonder balustrade durft het stel vooralsnog niet aan de eettafel plaats te nemen. Stel je voor dat je je stoel te ver naar achteren schuift, dan lig je een verdieping lager, in de woonkamer! Paul: “De woning werd opgeleverd met een houten hekwerk rondom, tussen de keuken, trap en woonkamer. Die ontnam ons deels het zicht op het water, dus kozen wij voor een afscheiding van staal en glas. Die wordt binnenkort geplaatst.” Daarna zitten ze voortaan met z’n drieën aan de eettafel: Paul, Yvette en de Nieuwe Maas.

Van Noord naar West

Over de te maken keuzes, voor het huis en de inrichting, waren Paul en Yvette het snel eens. Het stel is dan ook al sinds 1998 bij elkaar. Yvette: “We leerden elkaar kennen bij hockeyclub HCC in Capelle en vertrokken later allebei naar Rotterdam. Sinds 2000 wonen we samen.” Ze zagen al heel wat buurten van de stad: het Oude Noorden, Bergpolder, Blijdorp. Maar niet eerder woonden ze aan de westkant van de stad. ‘We woonden hiervoor 17 jaar lang aan de Stadhoudersweg in Blijdorp,’ vertelt Yvette. Dat was een fijn huis op een fijne plek en we hadden er goed contact met de buren, maar ook al langer lekkage en wat andere gebreken die je hebt met een ouder huis. Ik stelde in 2020 aan Paul voor om naar nieuwbouw te kijken, in West.” Paul: “Ik zei ‘wat gaan we in West doen?’ en was niet direct enthousiast. Maar dat veranderde na een gesprek met de projectontwikkelaar van Eden District. Het zag er fantastisch uit.” Het stel verkende de buurt en raakte steeds enthousiaster. De Heemraadssingel, de Nieuwe Binnenweg: allemaal op loopafstand. Paul: “We gaan graag naar leuke cafés en restaurants, dus dat opende mijn ogen wel. De sfeer hier is anders dan het vertrouwde Rotterdam Noord, maar we besloten ervoor te gaan.”

Meer rust én reuring

Waarom kozen ze voor dit specifieke project? ‘Het was het eerste project op onze radar dat in de verkoop ging’, grapt Paul. Ze keken ook bij een nieuwbouwproject in Overschie, maar wilden ín de stad blijven wonen. Bij Eden District ging het snel: er waren nog twee woningen beschikbaar. Ze schreven zich in en moesten twee weken later al een keuken uitzoeken en bepalen waar de stopcontacten kwamen, vanaf de plattegrond. Yvette: “Het is gek om iets van een tekening te kopen, je weet niet precies wat je koopt. Maar het comfort van nieuwbouw gaf voor ons de doorslag. Geen lekkage, minder onderhoud, een leefkeuken en we kunnen hier de auto kwijt. En aan het water wonen was een droom van ons.” Yvette’s persoonlijke wens: weer eens een raam kunnen openzetten in de slaapkamer, want dat kon aan de drukke en lawaaiige Stadhoudersweg niet. “Hier hebben we vrij zicht en is het zo rustig. Het is hier écht stil ‘s nachts.” Om hun nieuwe buurt te ontdekken, maakte het stel in coronatijd veel wandelingen van Noord naar West. Paul: “Dat is vijf kilometer heen en vijf terug, dus een goede wandeling. In het midden haalden we koffie, bij Urban Espressobar op de Binnenweg.” Ook Steijn, Bakeliet, Verhip en Rijke & De Wit leerden ze beter kennen in die tijd. Eenmaal aangekomen in het Lloydkwartier, fantaseerden ze aan het water over hun toekomstige huis.

Borrelen met de buren

Heimwee naar Noord hebben ze nog niet echt gehad. Yvette: “We namen in fases afscheid. Eerst met de koop van dit huis, toen met de verkoop van ons huis in Noord, vervolgens met de verhuizing naar een tijdelijke huurwoning waar we nog drie maanden woonden.” Paul: “Het contact met de oude buren missen we wel. In onze portiek was het heel gezellig.” Gelukkig doen ze in Eden District nieuwe contacten op. Er zijn 95 woningen in het project waarvan de meeste bewoners deelnemen aan de gedeelde appgroep. Paul: “De berichten variëren van ‘het alarm gaat af’ tot ‘er komt nu een mooie boot voorbij!’ Binnenkort is er een tuinborrel, dus dan zien en spreken we elkaar weer wat langer.” Met de buren van een paar huizen verderop hebben ze een leuke klik. Yvette: “Al tijdens de eerste vergadering werd het met hen al veel te laat, haha. Vanavond komen ze bij ons eten.” En laten Paul en Yvette nu precies hun droomkeuken hebben: groots, open en perfect voor vele uren kookplezier. Yvette: “Dat wilde ik heel graag, met een bar, een grote koelkast en een quooker.” ‘En een wijnklimaatkast!’ vult Paul aan. Vanavond staat er paprikasoep op het menu, met daarna zelfgemaakte ravioli en venkelsalade. Yvette: “En zij nemen taart mee als dessert, maar misschien maak ik alsnog chocolademousse.”

De tv is nauwelijks aan geweest sinds we hier wonen

Hoewel hun nieuwe buurt nog volop in ontwikkeling is, voelen Paul en Yvette zich er goed gesetteld. Van het bouwgeweld in de buurt hebben ze geen last, want het huis is goed geïsoleerd. En dus genieten ze ongestoord en oneindig veel van hun uitzicht – een levend schilderij – vanaf hun open balkon aan het water. Paul: “De tv is nauwelijks aan geweest sinds we hier wonen.” De Nieuwe Maas maakt Netflix overbodig. Yvette: “Er is continu beweging. We zien de borrel- en partyboten voorbij varen, grote vrachtschepen en plezierjachten.” Maar wie dagelijks boten spot, wordt op den duur ook zelf gespot! Paul: “Laatst belde een collega vanaf een boot en zei ‘volgens mij vaar ik nú voorbij jullie huis.’ Op datzelfde moment keek ik naar buiten en konden we naar elkaar zwaaien.”

Vorig artikel Van het Drentse platteland naar twintig hoog op Zuid
Volgend artikel Samen duurzaam doorbouwen aan een betaalbaar Rotterdam van de toekomst