Dubbel hoogtepunt op de 22e verdieping in woontoren up:town
Kim en Luuk wonen voor het eerst samen in een gloednieuw appartement op het Wijnhaveneiland
Sinds juli 2019 siert woontoren up:town het Wijnhaveneiland: 107 meter hoog en 178 woningen rijk. In diezelfde maand verhuisde Kim Ketting met haar vriend Luuk de Laat naar hun nieuwe huis op hoogte. Vanaf de 22e verdieping kijken ze nu uit over de stad. Alsof voor de eerste keer samenwonen niet al spannend genoeg is…

Uptown in Rotterdam
Wijnhaveneiland is een prachtig plekje omringd door water, bruggen en bootjes én middenin het stadscentrum. Hoewel dit stuk stad na de Tweede Wereldoorlog werd volgebouwd met kantoorpanden, is het er nu aantrekkelijk wonen. Eind jaren tachtig ruimden steeds meer werkplekken het veld voor woningen en die tendens zette vooral de afgelopen jaren flink door. Inmiddels is het er een woontoren Walhalla en sieren Waterstadtoren, Scheepmakerstoren, The Red Apple en 100Hoog het gebied. The Muse (2019) en CasaNova (2021) volgen. In dit rijtje staat ook up:town, waarin koop- en huurappartementen gevestigd zijn. Logischerwijs kom je op dit eilandje dus ook steeds meer bewoners tegen. Kim en Luuk kregen op 18 juli de sleutel van hun kraakverse huurappartement en verhuisden vlak erna.
Een nieuwe woontoren biedt meer appartementen en dus meer kans op een woning.
Naast up:town scheef het stel zich in voor de Fenixlofts op Katendrecht en voor een kleiner project aan de Coolhaven. Bij de Fenixlofts viel het stel af, maar voor het project aan de Coolhaven en voor up:town werden Kim en Luuk ingeloot. De woning bij Coolhaven was net wat kleiner, duurder en had bovendien geen balkon, daarom kozen ze voor up:town: an apartment with a view van 70 m2 én een balkon van maar liefst 30 m2 dat het hoekje omgaat en zo de voor- en zijkant van de woning beslaat. Een voordeel van een nieuwe woontoren vindt het stel dat je veel meer kans maakt om de woning toegewezen te krijgen. Luuk: “Het kost weinig moeite: je hoeft je alleen maar in te schrijven. Vervolgens maak je kans op bijvoorbeeld 1 van de 100 woningen. Bij bestaande bouw gaat het vaak om een enkele woning en maak je dus veel minder kans.” Luuk geniet van de luxe, Kim is in de gloria met het zicht op de Maas. “Ik wilde ooit aan het water wonen en dat kon nu ineens. Het is allemaal zo snel gegaan. In maart 2019 schreven we ons in voor een aantal projecten en nog geen half jaar later woonden we hier!”

Van wijntje tot Wijnhaveneiland
Het ging sowieso snel bij Kim en Luuk, die zo rond de verhuizing hun 1-jarig jubileum vierden. Kim: “Vandaar een huurappartement: laten we eerst maar eens kijken hoe samenwonen ons bevalt.” Met wat tegenzin vertelt het stel elkaar te kennen via datingapp Tinder. Desalniettemin was de eerste date memorabel, vertelt Kim over de eerste ontmoeting bij restaurant Aloha aan de Maasboulevard. “Dat was op de dag dat Feyenoord de beker won. Ik keek de wedstrijd met collega’s in de kroeg en het leek me goed om daarna net iets buiten het centrum af te spreken, vanwege de drukte.” Na het succes van Feyenoord volgde een succesvol afspraakje, ondanks – of misschien wel dankzij – de wat jolige staat waarin Kim verkeerde. “Na wat drankjes bij Aloha dacht Luuk dat het een beter idee was voor mij om nog wat te eten, dus toen zijn we naar restaurant O’pazzo gegaan,” lacht Kim.
Van die eerste date kwam een tweede en wat begon op Tinder leidde in nog geen jaar tijd tot de stap om samen te gaan wonen. Luuk verhuisde ervoor van Den Haag naar Rotterdam. “Ik groeide op vlak onder Den Bosch en woonde al vijf jaar in Den Haag, maar vond het prima om naar Rotterdam te verhuizen. Mijn enige eis was een plek dichtbij Rotterdam CS, aangezien ik dagelijks met de trein naar mijn werk in Utrecht ga.” Maar Luuk had nog een voorwaarde, zo ontdekken we gedurende het gesprek: op een centrale plek aan de muur schittert een PSV-poster. Kim, lachend: “Luuk is verstokt PSV-supporter dus dit was een belangrijk punt. Er komt natuurlijk ook nog een Feyenoord-poster naast.”

De Rotterdamse skyline als dominante accessoire
Bij het betreden van de woonkamer ontlokt hun appartement heel wat ‘ooohs’ en ‘aaahs’ bij gasten. Kim: “Mijn vriendinnen wonen in Rotterdam en houden van de stad, die vinden dit uitzicht fantastisch. Veel van Luuks vrienden wonen rondom Den Bosch en die zien de charme er niet echt van in.” Luuk: “Zij kopen liever een groter huis en denken ‘Leuk hoor, die Erasmusbrug, maar geef mij maar een grote tuin.’” Hoewel Luuk opgroeide met een tuin aan de bosrand en werkt als online community manager bij GroenLinks, woont hij graag middenin de stad. “Ik zoek de natuur nu vooral in mijn vakanties op, maar juich minder auto’s en meer bomen in de binnenstad uiteraard toe. Mijn ouderlijk huis mis ik niet zozeer, wel de mensen waarmee ik opgroeide. Maar ik voetbal nog steeds in Brabant, dus ik kom er sowieso wekelijks.” In Rotterdam wil het stel samen een leven opbouwen, maar concrete ideeën daarover hebben ze nog niet. Luuk: “Dat komt omdat het voelt alsof we hier nog niet helemaal geland zijn, het is nog zo vers. We moeten nog settelen en alles afmaken.” Kim: “Dit weekend zijn we weer een stap dichterbij, want dan hangen we de gordijnen op.” In de slaapkamer welteverstaan. In de woonkamer blijft de skyline dominant.

Alles om de hoek in Stadsdriehoek
Leuk aan een nieuwbouwproject vindt het stel dat alle bewoners tegelijkertijd hun woning betrokken: dat schept een band. Er is een WhatsApp-groep in het leven geroepen met de buren van dezelfde verdieping. Van echt afspreken is het nog niet gekomen. Kim: “Ik woonde hiervoor in een jaren dertig-huis aan de Schieweg. Het was oud en gehorig. Dit is fris, ruim en het uitzicht is wijds.” Toch went het snel vinden ze. Luuk: “Gek genoeg wordt het redelijk snel gewoon, dat uitzicht. We zitten zeker niet steeds naar buiten te staren.” Gelukkig maar, want er is een nieuwe buurt om te verkennen! Als er iets is dat Kim mist aan Rotterdam-Noord, dan is het dat gemoedelijke ‘buurtgevoel’. “Daar woonde ik vlakbij Eudokiaplein, de tram ging voor de deur. Nu woon ik nog centraler, maar ervaar ik dat minder vanwege de hoogte.” Luuk: “Hier is alles groots, behalve de supermarkt. De SPAR is fijn, maar beperkt qua aanbod en meer gericht op de kleine boodschappen. Nu gaan we vaak naar de Albert Heijn in de Markthal. We mogen niet klagen hoor, alles wat we nodig hebben is op loopafstand bereikbaar.” Zo ook Kims werk bij SKVR. “Ik wandel er dagelijks over de Coolsingel heen.”
Met vrienden of familie lopen we vaak even naar de Witte de Withstraat.
Voor het hebben van vaste adressen wonen ze er nog te kort, maar ze zijn op de goede weg. Luuk: “We zijn een paar keer naar bioscoop Cinerama geweest, deden laatst een drankje bij Rotown op de Nieuwe Binnenweg en lopen met vrienden of familie vaak even naar de Witte de Withstraat. Op de Pannekoekstraat gaan we regelmatig naar luxe snackbar Tante Nel.” Met spanning zien ze de ontwikkelingen om hen heen tegemoet. Luuk is benieuwd naar de transformatie van Wijnhaveneiland naar echte woonbuurt. “Het zijn prijzige woningen die hier opgeleverd worden. Ik hoop dat de diversiteit in bewoners behouden blijft.” Kim denkt dat hun uitzicht de komende jaren behoorlijk zal veranderen. “Aan de Boompjes gaan ze nog flink huishouden. Hopelijk houden we ons zicht op het water.” Eén ding is zeker: vanaf de 22e verdieping in up:town zal niets aan Kims oog ontsnappen!