Dirk en Simone bouwen een nul-op-de-meter woning in Park 16Hoven
“We willen geen energierekening meer!”
Volgende maand verhuizen Dirk en Simone Schennink naar hun nieuwe woning in Park 16Hoven: precies rond de tijd dat ze hun kindje verwachten. Die planning was niet optimaal, maar zelf een duurzaam huis laten bouwen heeft ook nogal wat voeten in de aarde. Ze vertellen erover én delen tips voor duurzame zelfbouw.





“Dat doen we wel even!” dachten Dirk en Simone, toen ze besloten te gaan voor een zelfbouwkavel in Park 16Hoven. Maar een route buiten de gebaande paden kost net wat meer tijd en energie, ondervonden ze. Dirk: “We zijn best wel pioniers, er zijn nog niet veel van dit soort woningen.” Met ‘dit soort woningen’ bedoelt hij zogenaamde ‘nul-op-de-meter’ woningen, met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0 of minder. “In ons geval is de EPC -0,4, wat betekent dat we energie overhouden en terug kunnen leveren tegen betaling.” De extra energie die ze in het bouwproces stopten, halen ze er dus ook weer uit!
Van nieuwbouw naar zelfbouw
Dirk is Duurzaamheidscoördinator bij Rijkswaterstaat en ziet daardoor de noodzaak ervan, vertelt hij. “Veel mensen staan er niet bij stil dat we over een aantal jaar geen gasaansluiting meer hebben, maar dat gaat echt gebeuren. Ik wilde dus per se een warmtepomp.” Er komen ‘natuurlijk’ ook zonnepanelen, voegt Simone toe. Het stel wilde de energierekening elimineren en op die manier bijdragen aan een beter milieu. Simone: “We hadden ook graag volledig duurzaam gebouwd, zonder beton. Maar je moet vooral financieel bepaalde concessies doen, en voor ons had de energievoorziening omgooien prioriteit.”
Hoewel ze zich nu volledig inzetten voor duurzaamheid, keken ze eerst naar bestaande woningen.

Simone is geboren in Rotterdam en verhuisde op haar tiende naar Limburg. Dirk komt uit Brabant, waar ze elkaar leerden kennen. Samen verhuisden ze naar Rotterdam. Hoewel ze nu volledig voor duurzaamheid gaan, keken ze eerst naar bestaande woningen. Simone: “Soms stonden we wel met honderd man in een huis, dat schoot niet op. Toen hoorden we van nieuwbouwproject Nieuw-Crooswijk.” Ze woonden daar al met veel plezier, dus schreven zich in. “De ligging van Crooswijk is perfect, vlakbij het centrum en de Kralingse Plas,” licht Simone toe. Het enthousiasme verdween toen die huizen plotseling flink in prijs stegen. Een domper, maar gelukkig niet voor niets: vlak erna zag Dirk zelfbouwkavels beschikbaar in Park 16Hoven.
Geen gas, veel geduld
Ze namen een optie voor een jaar en konden in die tijd aan de slag met het financieel plan en ontwerp, gemaakt door Studio Zwart. Dirk: “We spraken zes bureaus, maar met Studio Zwart zaten we het meest op één lijn. Zij kwamen bovendien met het idee voor een nul-op-de-meter woning.” Alles rond krijgen in dat ene jaar bleek – tegen verwachting in – een flinke kluif. Simone: “De financiering regelen duurde vier maanden, het aangeleverde EPC-rapport van 74 pagina’s was niet voldoende.” Dirk maakte ter verduidelijking een infographic, die werd geaccepteerd. De grootste hordes zijn inmiddels genomen, en een meevaller: de bouw zelf gaat erg snel. In september 2017 startte de bouw, in december volgt de verhuizing. Tijdens de wekelijkse bouwvergadering met de architect, aannemer en opzichter worden status, planning en vragen besproken. Dirk. “Die begeleiding is fijn en belangrijk. De architect heeft oog voor detail: de buitenverlichting moet bijvoorbeeld een bepaalde kant op schijnen. En welke kleur olie kiezen we voor het cederhout? Hij adviseert, wij kiezen.”

Warm WhatsApp-welkom
Hoewel Dirk en Simone nog niet in Park 16Hoven wonen, zijn ze al onderdeel van de buurt en de buurt-whatsappgroep. Een warm welkom en praktisch bovendien want een buurman stuurt regelmatig foto’s van de voortgang. Met de ‘goede buur’ zit het dus wel snor. Wat zijn de verdere verwachtingen? Simone: “De wijk ontwikkelt snel en er zijn steeds meer voorzieningen, zoals een trimparcours, bootcamp faciliteiten, een renbaan en klimrots. En het is erg kindvriendelijk.” De focus bij Dirk en Simone is de afgelopen twee jaar zo op het ontwerp en de bouw geweest, dat écht leven daar – in hun waterpompverwarmde woning – gevoelsmatig nog ver weg lijkt. Simone: “Ik vind het een prettig vooruitzicht dat we straks rustig wonen, maar dat de stad toch dichtbij is.” Zowel metrohalte Melanchtonweg en tramhalte Sint-Franciscus zijn op loopafstand, maar vooralsnog fietst het stel alles. “We hebben straks wel een garage, maar geen auto,” lacht Dirk. “Veel mensen snappen dat niet, vooral met een kind op komst. Maar het OV is om de hoek en als we echt een auto nodig hebben, dan huren we die.”
De wijk ontwikkelt snel en er zijn steeds meer voorzieningen, zoals een trimparcours, bootcamp faciliteiten, een renbaan en klimrots. En het is erg kindvriendelijk.
Tips voor (duurzame) zelfbouw
Het duurde misschien wat langer dan verwacht, maar hoe dan ook: eind december 2017 hebben Dirk en Simone twee bevallingen achter de rug en kan het duurzame genieten beginnen! Denk jij erover om zelf een (duurzaam) huis te bouwen? Dirk en Simone geven je wat tips.
- Neem zo snel mogelijk contact op met Stedin, netbeheerder gas en elektriciteit. Daar hebben wij negen maanden op gewacht en dat heeft de bouw vertraagd.
- Geef bij je hypotheekaanvraag zo duidelijk en uitgebreid mogelijk aan waarom jouw huis duurzaam is.
- Bespreek alles goed met je architect en aannemer: zij hebben de ontwerp- en bouwervaring, doe je voordeel met het advies.
- Maak een goed financieel overzicht dat je geregeld bij kunt werken, anders zie je door de bomen het bos niet meer, kostenposten veranderen wekelijks.
