Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

De kans op een grotere woning in Rotterdam ligt naast de deur!

Samenvoegcoach Marlies Reinders vertelt over de subsidies en opties voor woningvergroting.

Er is in Rotterdam een grote vraag naar grotere woningen, maar naast verhuizen zijn er ook andere manieren om groter te wonen. Soms ligt het antwoord dichterbij dan je denkt. Naast de deur bijvoorbeeld, letterlijk! De gemeente Rotterdam verstrekt namelijk tijdelijk subsidies voor de vergroting of samenvoeging van woningen in een aantal specifieke wijken in Rotterdam-Zuid. Samenvoegcoach Marlies Reinders adviseert geïnteresseerden over de mogelijkheden ervan.

Wie verlangt naar extra vierkante meters, maar binnen Rotterdam geen grotere woning kan vinden of kopen, doet er verstandig aan zich te verdiepen in de mogelijkheden van woningvergroting of -samenvoeging. Niet alleen omdat een oplossing verrassend kan uitpakken, maar ook omdat de gemeente tijdelijk een subsidie beschikbaar stelt met als doel het samenvoegen te stimuleren. Dit steuntje in de rug is bedoeld voor huiseigenaren in Oud-CharloisTarwewijkCarnisse, de Landbouwbuurt (onderdeel van Vreewijk), BloemhofHillesluis en de Afrikaanderwijk, vertelt Marlies Reinders. Ze werkt sinds 2012 als samenvoegcoach en hielp al vele Rotterdammers naar een grotere woning.

Met financiële steun van de gemeente kunnen inwoners van Rotterdam-Zuid hun woning vergroten

We ontmoeten haar op de negende en bovenste verdieping van de Dordtselaanflat. In 1953 gebouwd, bood deze verdieping ruimte aan zeven eenkamerwoningen van elk 24 m2. Eén bewoner koos er een aantal jaren geleden voor om twee van de woningen samen te voegen tot één groter appartement. Volgens Marlies illustreert het de mogelijkheden van samenvoeging en bovendien in de wijk die daarvoor in aanmerking komt. “In principe is elke woning fysiek samen te voegen, maar bij portiekwoningen blijkt het in de praktijk juridisch iets lastiger, omdat je met een VVE te maken hebt.”

Niet voor goudzoekers, wel voor Rotterdamse gezinnen

Marlies wil allereerst duidelijk maken dat de regeling niet bedoeld is voor ‘goudzoekers’. “Zij zien kansen in deze regeling, maar voor hen is het niet bedoeld. Deze regeling is er in de eerste plaats voor de bewoners van Rotterdam-Zuid. Voor bewoners die gehecht zijn aan hun buurt, er willen blijven, maar tegen beperkingen aanlopen bij het vinden van een woning met voldoende omvang.”

Deze regeling is er in de eerste plaats voor de bewoners van Rotterdam-Zuid

Zuid heeft relatief veel kleine woningen en door het beperkte aanbod zien gezinnen zich soms genoodzaakt om naar randgemeenten te verhuizen, licht Marlies toe. “Deze subsidie maakt het aantrekkelijker om te investeren in hun huidige woning.” Mensen die nu aanspraak maken op de subsidie, zijn vaak gezinnen waarvan de kinderen in Rotterdam naar school gaan en waarvan beide ouders in de stad werken. “Ze kennen de buurt, familie woont vaak om de hoek en ze hebben de wil en drive om er iets van te maken.”

Geld van de gemeente, advies van Marlies

Wat kunnen geïnteresseerden van de gemeente en van Marlies verwachten? “De gemeente biedt financiële steun: 35.000 euro voor het samenvoegen van twee woningen en 20.000 euro voor het vergroten van een woning.” De subsidie wordt pas uitgekeerd nadat de samenvoeging of vergroting heeft plaatsgevonden, vult Marlies aan. “Het is dus belangrijk dat de bewoners zelf de middelen hebben om die eerste investering te doen.” Marlies is het aanspreekpunt bij alle vragen tijdens dit traject. “Ik leid mensen door het hele proces. Samen met een bouwinspecteur bezoek ik bewoners, waarbij ik bijvoorbeeld vertel wat mensen moeten indienen om een bepaalde vergunning te krijgen en waarbij de inspecteur kijkt of alles voldoet aan de eisen om die vergunningen te verlenen.” Wat doet ze niet? “Ik geef geen advies over aannemers of architecten. Dat mogen wij niet, maar ik krijg de vraag erg vaak en adviseer dan om iemand uit de wijk te kiezen.”

Bewoners profiteren van meer leefruimte, de stad van meer woningdifferentiatie op Zuid

Samenvoegen of vergroten heeft op individueel niveau voor de bewoners een groot effect, maar ook de stad zelf wordt er beter van, vertelt Marlies. “Met deze maatregel streven we meer differentiatie in het woningaanbod na. Dat komt de hele stad ten goede. Voor de buurten op Zuid geldt dat er nu een groot verloop is doordat mensen geen geschikte woning in hun eigen buurt vinden. Het grote verloop belemmert mensen vervolgens om te investeren in hun woonomgeving en staat sociale cohesie in de weg. Deze regeling moet het tij keren en zo ook bijdragen aan meer binding met de buurt.”

Betrek de zolder of kelder bij je woonruimte!

Marlies vindt het fijn om mensen op weg te helpen binnen de regelgeving die verbonden is aan de regeling. “Mensen weten soms niet waar te beginnen, al hebben we ons best gedaan om het proces zo helder mogelijk te maken. Om de drempel tot deelname te verlagen zijn de regels vereenvoudigd. Zo krijgen mensen nu, na vergroting of samenvoeging, een vast bedrag uitgekeerd en hoeven ze niet achteraf allerlei bonnetjes in te leveren, zoals vroeger het geval was. Dat neemt niet weg dat mensen toch nog vragen hebben of toelichting willen. Daar ben ik voor!” Het geeft haar veel voldoening als ze ziet dat alle kinderen uit een gezin na de woningvergroting een eigen slaapkamer hebben. “Het is makkelijker dan je denkt: je vergroot je huis al door de zolder of kelder erbij te betrekken.” Een goed recent voorbeeld vindt Marlies de Bulgaarse familie die ze hielp. “Twee broers, met ieder een eigen gezin, en de vader wonen allemaal in Oud-Charlois en vergrootten alledrie tegelijkertijd hun woning met een uitbouw. De broers maakten van de oude keuken een inpandige speelkamer voor de kinderen en plaatsten de nieuwe keuken in de uitbouw. Dat is een slimme manier van je leefruimte en wooncomfort vergroten.” Veel mensen voegden de laatste jaren al samen zonder dat ze wisten dat er een regeling voor was, vertelt Marlies. “Zij kunnen er nu met terugwerkende kracht aanspraak op maken, indien ze aan alle voorwaarden voldoen.”

Samenvoegen geeft voldoening

De positieve aanpak van haar werk als samenvoegcoach geeft Marlies energie: ze vindt het fijn om mensen verder te helpen. Het bevalt haar veel beter dan de projectontwikkeling, waarin ze eerst werkte. Ze was daarna een blauwe maandag bouwinspecteur, maar ondervond dat ze liever adviseert dan corrigeert, vertelt ze lachend. “Ik belandde bij de gemeente vervolgens aan de preventieve kant en informeerde pandeigenaren in Carnisse en Oud-Charlois over het belang van onderhoud aan hun pand. In diezelfde buurten ben ik nog steeds werkzaam, nu ook als samenvoegcoach. Ik vind het als echte Rotterdammer fijn dat ik door mijn werk kan bijdragen aan de ontwikkeling van de stad. Maar het leukste onderdeel van mijn werk vind ik de blije reacties van mensen wanneer ze ontdekken welke verschillende mogelijkheden er zijn.

Vijf voorwaarden voor subsidie bij samenvoegen of vergroten:

  1. Je woont in 1 van de 7 focuswijken in Rotterdam-Zuid
  2. Samengevoegd heb je een woning van minimaal 85 m2 en maximaal 170 m2
  3. Een woning heeft één meterkast en is kadastraal één geheel
  4. Bij een vergroting moet de woning minimaal 20 m2 aan ruimte winnen
  5. Wil je een uitbouw maken? Houd er rekening mee dat 50% van je tuin onbebouwd moet blijven

Meer weten? Lees over de subsidie samenvoegen woningen!

Vorig artikel Kunstzinnig Charlois, kijk je ogen uit
Volgend artikel Multiculti snoepen in de Afrikaanderwijk