Cammy en Brénousky dansen voor verbinding in de Afrikaanderwijk
Het stel zei volmondig ‘ja’ tegen een kluswoning, de Afrikaanderwijk, Salsa dansen én tegen elkaar
Een paar jaar geleden was het zoeken naar huizen op Funda voor Cammy Kempke een dagelijkse bezigheid. Ze was erop gebrand om een nieuw thuis te vinden voor zichzelf en haar verloofde (inmiddels haar kersverse echtgenoot) Brénousky Breeveld. Dat lukte! Met wat bravoure, een open blik en stevige dosis positiviteit begon het stel aan een stevige verbouwing. Ze wonen nu in een getransformeerd klaslokaal van een voormalig schoolgebouw in de Afrikaanderwijk, waar ze inmiddels uitstekend kunnen lezen en schrijven met de buurtbewoners.

Een kluswoning als kans
De drukbezochte kijkdagen, overbiedingen en het intensieve contact met hun aankoopmakelaar: Cammy raakte er twee jaar geleden wat moedeloos van. Ze bekeken talloze huizen, brachten een paar keer een bod uit, maar visten naast het net. Dus toen Cammy het klusproject in de Afrikaanderwijk in het vizier kreeg, zag ze haar kans schoon! Cammy: “Een gedateerde woning was voor ons geen bezwaar, maar op déze mate van klussen hadden we ons van te voren niet ingesteld,” lacht ze. Omdat potentiële kopers van de kluswoningen automatisch ook deelnamen aan het bijbehorende tv-programma ‘Zelfbouwers Rotterdam’, dacht Cammy dat er minder gegadigden zouden zijn. “Een deel van de mensen sluit je daarmee uit, bijvoorbeeld omdat ze de publiciteit niet zien zitten. Dat betekende minder concurrentie en een grotere kans op een huis voor ons.” Nog steeds staat ze volledig achter de keuze die ze maakten. Cammy pakt haar telefoon erbij. “Wil je het appje zien dat ik erover naar onze makelaar stuurde? Dat vind ik zelf ook leuk om weer terug te lezen.” Ze begint te scrollen en stopt bij 28 april 2018. In het bericht vertelt ze dat ze iets heeft gezien ‘waarvan mijn hart sneller gaat kloppen en mijn handen kriebelen’. De makelaar en Brénousky reageerden enthousiast: het was het startschot van een nieuw avontuur, in de Afrikaanderwijk in Feijenoord.

Positieve vibe in de Afrikaanderwijk
Ten tijde van de verbouwing leerde het stel de buurt beter kennen. “Deze wijk ligt naast de Kop van Zuid en je bent binnen tien minuten fietsen in het centrum. Die centrale ligging vinden we belangrijk. Voorafgaand aan het project wandelden Bré en ik regelmatig door de buurt. Het is hier levendig en er zijn veel faciliteiten. De Afrikaandermarkt is om de hoek, ik kom graag in het Afrikaanderpark en verzamelgebouw Het Klooster is een bijzondere plek voor de wijk. Het is er altijd gezellig en dat ligt aan het leuke team, de huiselijke sfeer en het kinderhoekje.” Ook Meram, een Turkse keten op de hoek, is één van Cammy’s vaste adresjes, net als Sharp Sharp. “Er is hier steeds meer. Weet je wat mij opvalt? Vriendinnen die aan de andere kant van de brug wonen, komen nu steeds vaker deze kant op. De drempel is steeds lager.” Er hangt een positieve vibe in de Afrikaanderwijk, vindt Cammy. “Ik denk dat hier de komende vijf jaar veel gaat gebeuren.” Dat geldt waarschijnlijk ook voor Huize Breeveld. “Het huis is nu nog niet af, qua inrichting willen we nog veel aanpakken, maar een goede basis is er.”
De verbouwing was een rollercoaster
Wat de woning zelf betreft was voldoende lichtinval voor Cammy een vereiste. De woonkamer – met de hoge ramen die doen herinneren aan het klaslokaal dat het ooit was – baadt inderdaad in het licht. De ramen waren er al, maar ongeveer alles eromheen werd nieuw gebouwd. “Het was een rollercoaster. Van te voren hadden we natuurlijk wel bedacht dat het veel energie zou kosten en dat er tegenslagen zouden zijn, dus daarop waren we voorbereid.” Hoewel Cammy en Brénousky tijdens de afleveringen juist opvielen door hun immer positieve instelling, bleek de constante aanwezigheid van camera’s in de praktijk confronterender dan verwacht. “Tijdens zo’n intensief proces kan je je dan soms kwetsbaar voelen, vooral wanneer je tegen problemen aanloopt. Al zijn veel gebeurtenissen met een slimme montage flink gedramatiseerd. Het productieteam probeerde ons, in een zoektocht naar sensatie, soms uitspraken te ontlokken over andere bewoners, maar daar was niemand echt gevoelig voor. We zijn allemaal redelijk nuchter: de verbouwing zelf gaf al drama genoeg!” Het contact met de andere bewoners in de getransformeerde school is erg goed. Cammy spreekt zelfs van een innige band. “We hebben onze eigen levens en lopen de deur niet bij elkaar plat, maar hebben elkaar in het proces goed leren kennen en de onderlinge sfeer is heel goed.”

Eerst een huis, nu een huwelijk
Cammy leidt ons ondertussen rond door het resultaat van al dat verbouwen: een ruim huis met drie slaapkamers, twee beneden en één boven. “We hebben veel gedaan, maar moeten ook nog veel afmaken. Kijk, onze slaapkamer was vroeger de directiekamer van de school.” Het stel heeft een drielaagse woning zonder tuin. Daarom zijn ze van plan om op termijn een dakterras te realiseren, vertelt Cammy terwijl we op het platte dak van de voormalige school staan. “We hebben geen haast met de inrichting en hebben duidelijke prioriteiten gesteld. We groeien samen in ons huis en maken passende keuzes gaandeweg.” Er is in ieder geval ruimte zat, en dat was precies de bedoeling. “Eén van de redenen voor onze zoektocht naar een groter huis was om Bré’s ouders een plekje te geven wanneer ze hier op bezoek komen vanuit Suriname. Ze zijn op leeftijd, dus het is belangrijk dat ze een goede plek hebben. Mijn schoonmoeder logeert nu bij ons.” Haar verblijf heeft een goede reden: het huwelijk van Cammy en Brénousky! “We trouwen volgende week in Rotterdam en gaan daarna een weekje op huwelijksreis naar Las Vegas. Ondertussen sparen we voor een groots huwelijksfeest, volgend jaar in Suriname.”

Wonen en leven voor de lange termijn
Brénousky groeide op in Suriname en kwam in 2010 naar Rotterdam. Cammy groeide op in Vlaardingen. “Dat we voor een multiculturele wijk kozen is niet vreemd en past bij ons. Bovendien is de ligging van de wijk fantastisch, met links het Zuidplein, rechts de Laan op Zuid, aan de achterzijde de ontwikkelingen van Feyenoord City en aan de voorzijde Katendrecht. We zijn ingesloten door ontwikkelingen en ook hier gebeurt er veel. Met die visie hebben we het gekocht voor de lange termijn. Hier lopen over een paar jaar hopelijk ook onze kindjes rond en ik streef voor hen naar eenzelfde open mind.”
Ik vind betrokkenheid bij de buurt belangrijk en organiseer daarom maandelijkse dansavonden
Cammy heeft de wijk inmiddels in haar hart gesloten en is opgenomen in de appgroep ‘Afri Opens Up’. “Tijdens het Songfestival in 2020 willen we hier events organiseren. Met meer dan 30 mensen uit de wijk gaan we daarmee aan de slag. Ik vind die betrokkenheid bij de buurt belangrijk en organiseer met mijn bedrijf Striktly maandelijks ‘Striktly Sunday’, een dansavond voor Salsa en Bachata in Het Klooster. Daar blijf ik nieuwe mensen ontmoeten en banden versterken. Als nieuwe bewoner van een buurt denk ik dat dat belangrijk is, elkaar blijven ontmoeten, verbinden en bruggen bouwen.” Cammy hamert op het belang van bruggen bouwen tussen de oude en nieuwe bewoners. “De oude bewoners zijn niet gek, zij zien ook dat hun buurt verandert en dat het gat tussen oud en nieuw groeit. Het is belangrijk dat nieuwe bewoners dat bewustzijn hebben. Ik ben oprecht positief over de buurt, maar het is er niet ‘zomaar’ fantastisch. Er moet nog heel wat gebeuren en menselijke aandacht en verbinding zijn daarbij erg belangrijk.” Cammy voelt zich opgenomen en thuis in de wijk. Of ze dat had verwacht van te voren? “Om eerlijk te zijn had ik geen verwachtingen. Zo staan Bré en ik ook in het leven: zonder verwachtingen en volledig open voor wat er op ons pad komt.”

Cammy’s tips bij een verbouwing:
- Verwacht tegenslagen;
- Reserveer extra tijd en geld voor uitloop en onvoorziene kosten;
- Bespaar niet op zaken die je later niet meer kunt veranderen, zoals isolatie of een entresol. Maak daarbij scherpe keuzes en stel prioriteiten: wij wilden graag een entresol en een haard. Die haard komt later wel;
- Train jezelf in accepteren en loslaten;
- Investeer, ook tijdens een verbouwing, in je relatie met de buurt en buurtbewoners. Dat maakt het proces leuker en je profiteert er ook daarna van.