Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Buitengewoon Bajonet: werelds wonen in het Oude Westen

Woonstad Rotterdam ontwikkelt woningen met de charme van toen en het comfort van nu

Bouwhekken maken duidelijk dat de speelplaats aan het einde van de Bajonetstraat in het Oude Westen nog maar net voltooid is. Ook de brede trottoirs in deze en de omliggende straten ogen gloednieuw. Jonge bomen zijn aangeplant of worden dat binnenkort. Hier is een buurt in ontwikkeling, zoveel is duidelijk. Een volgende stap daarin is fase vier van het project Buitengewoon Bajonet van Woonstad Rotterdam. Hierbij worden 32 moderne vrije sector huurwoningen achter historische gevels gerealiseerd. Een flinke klus, maar de buurt verdient het, vinden Marco Beckerschmidt en Stephanie Kampinga van Woonstad Rotterdam.

Marco Beckerschmidt en Stephanie Kampinga van Woonstad Rotterdam

Buitengewoon Bajonet, buitengewoon centraal

“Kijk naar die gevel, die is fantastisch,” wijst Marco naar de panden die gebouwd werden in de jaren twintig. “Nieuwbouw was misschien sneller en voordeliger geweest, maar deze gevels zijn bepalend voor het straatbeeld. Straks staan hier nieuwe, ruime woningen met de charme van toen.” Stephanie: “We willen het historische karakter van de straat behouden, maar de woningen zelf worden juist hypermodern. We bouwen duurzame woningen met warmtepompen, zonnepanelen en driedubbel isolatieglas. Je ziet een oude gevel, maar de huizen zelf hebben de kwaliteit en duurzaamheid van nu.” Het is precies wat het Oude Westen én Rotterdam nodig heeft, vinden ze.

De Kruiskade en Nieuwe Binnenweg zijn binnen handbereik

Marco: “Deze buurt heeft bewoners veel te bieden. Alle voorzieningen zijn er op loopafstand, net als allerlei culturele hotspots én twee iconische straten van Rotterdam: de West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg.” Ook Rotterdam Centraal is maar een paar minuten fietsen of een korte tramrit van de Bajonetstraat verwijderd. Juist de centrale ligging maakt de buurt volgens Marco en Stephanie geliefd en steeds populairder. Stephanie: “Op de Nieuwe Binnenweg doe je je boodschappen misschien bij Marqt, op de West-Kruiskade ga je naar de Chinese supermarkt.”

Marqt Nieuwe Binnenweg

Nieuwe gezinswoningen in het Oude Westen

De succesvolle oplevering van de eerdere fase van dit project in deze straat, maakt dat Marco en Stephanie erg enthousiast zijn over de laatste fase van Buitengewoon Bajonet. In 2016 werden aan de overzijde van het project al 29 koopwoningen opgeleverd in fase drie. Daarmee werd de unieke sfeer van deze straat in ere hersteld, vertelt Marco. De huidige fase heeft een andere insteek dan zijn voorganger: werd eerder de oudbouw aan de Bajonetstraat gesloopt ten gunste van nieuwe drielaagse eengezinswoningen met tuin, aan de overzijde blijven de karakteristieke vooroorlogse gevels dus overeind. Medio 2019 is het project voltooid en betrekken nieuwe bewoners de ruime woningen. Marco: “We bieden verschillende typen woningen: beneden maisonnettes, boven maisonnettes, drielaagse woningen en vierlaagse woningen. Huurprijzen starten bij  €1119,- per maand (beneden maisonnette) en de woonoppervlakte varieert van 88 m2 tot 195 m2. Alle woningen – op één na – hebben een eigen parkeerplek, voordeur en een tuin of balkon. De grondgebonden woningen zijn met name geschikt voor gezinnen, de bovenwoningen vooral voor koppels die daar een paar jaar wonen, er hun eerste kindje krijgen en daarna misschien een volgende stap maken.”

Bouwwerkzaamheden Oude Westen

Oude Westen trekt jonge gezinnen

Dat steeds meer gezinnen zich hier vestigen, wordt duidelijk als we de overburen spreken. In januari 2017 namen Robert en Morgana hun intrek in de nieuwbouw aan de Bajonetstraat. Ze wonen er met hun dochter Anna-Louisa (4) en zoontje Tijn (1). Alle 29 koopwoningen worden nog steeds bewoond door de eerste kopers en ze verwachten niet dat daar snel verandering in komt. Of er goed contact is met de buren? Morgana schiet in de lach. “Ja, ontzettend. Eerder te veel dan te weinig.”

Er wonen hier veel gezinnen en de kinderen spelen dagelijks met elkaar

Goed contact blijkt een understatement: vooral de kinderen lopen de deur bij elkaar plat. “Er wonen veel gezinnen in de straat en door de grote binnentuin spelen de kinderen dagelijks met elkaar.” Vrijwel alle huizen in het rijtje worden bewoond door mensen die de reuring van Rotterdam centrum niet willen missen. Robert: “De centrale ligging was voor ons een reden. Alles wat je nodig hebt van de stad zit om de hoek.” Met de volgende fase van Buitengewoon Bajonet zal de opmars van gezinnen in de buurt rondom de Bajonetstraat, de Adrianastraat en het Adrianaplein worden doorgezet.

Parkeren Oude Westen

Meer groen doet goed

Buitengewoon Bajonet is onderdeel van het plan om van het Oude Westen een aantrekkelijke en rustige woonomgeving te maken. Met veel speelruimte voor kinderen, goede woningen en groene, autoluwe straten. Aan de stoepkant zijn de parkeervakken vervangen door bredere stoepen met perkjes. Bewoners parkeren onder het woongebouw aan de Adrianastraat: ook voor de nieuwe bewoners van de Bajonetstraat zijn hier 32 parkeerplekken gereserveerd. Marco: “In samenwerking met de gemeente werd de ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. Zo zijn er steeds minder auto’s op straat en is er dus meer ruimte om te spelen. Bovendien hoeven bewoners nooit te zoeken naar een parkeerplek in de buurt.” Woonstad Rotterdam investeert met Buitengewoon Bajonet in de buurt, de Gemeente Rotterdam pakt ondertussen de buitenruimte aan en ook de bewoners dragen graag hun steentje bij, vertelt Robert. “Samen met de gemeente willen we zorgen voor meer groen op straat, met grote bloembakken bijvoorbeeld. Het oogt nu soms nog wat kaal, met meer groen willen we daar verandering in brengen.” Stephanie: “De wijk wordt al gekenmerkt door vele kleine speelplaatsjes en pleintjes en met de huidige inspanningen wordt die buitenruimte steeds mooier en beter benut.” Wie op zoek is naar nog meer groen, kan in Tuin de Bajonet zijn hart ophalen. In de grote binnentuin – onderhouden door de buurt – spot je vogels, kikkers, appelbomen, een moestuin en een heus theehuis.

Straatbeeld Oude Westen

Inschrijving en loting voor Buitengewoon Bajonet

De sloop van de oude woningen is in volle gang en de renovatie van de historische gevels is gestart. Inmiddels is de projectwebsite gelanceerd en op 23 oktober (18.30-20.30) kunnen geïnteresseerden alles horen over het project tijdens de informatieavond in de Leeszaal West, een belangrijke plek in de buurt. Daar worden alle vragen beantwoord en kunnen geïnteresseerden zich inschrijven. Voor de toewijzing geldt een inschrijftermijn die start op 23 oktober en eindigt op 18 november 2018 om 23.59 uur.

We loten in twee rondes: eerst onder bewoners uit het Oude Westen, daarna onder de rest

Door middel van loting door een notaris worden de woningen toegewezen. Voor (zelfstandig wonende) Woonstadhuurders uit het Oude Westen (postcode 3014) geldt een voorrangsregeling, vertellen Marco en Stephanie. “We loten in twee rondes: eerst onder bewoners uit het Oude Westen, daarna onder de rest.” Wie wordt ingeloot moet nog even geduld hebben: de oplevering wordt verwacht in het voorjaar van 2019. Hoe dan ook ben je dan verzekerd van een mooie plek in een echte stadswijk: dynamisch, multicultureel en bruisend. Bewoners van de Bajonetstraat kiezen voor reuring, wat rumoer en voor de veelzijdigheid van hun buurt. Van gezelligheid met gezinnen en een groene buurttuin tot cafés, restaurants en evenementen. Nieuwe bewoners, wees gewaarschuwd: je moet sterk in je schoenen staan om niet dagelijks buiten de deur te eten. Holy Smoke en Madera House op het Tiendplein zijn immers om de hoek, maar ook  een verse roti, saoto soep, ramen, sushi of dim sum zijn nooit ver weg.

Vorig artikel Gelukkig wonen én opgroeien aan de ‘s-Gravendijkwal
Volgend artikel De culturele hotspots van het Oude Westen