Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Zo financieer je meer- en minderwerk

De mogelijkheden voor meer- of minderwerk goed bespreken

Luuk Willems is als financieel adviseur nieuwbouw bij Rabobank dagelijks in contact met klanten om hen zo goed mogelijk te begeleiden in het koopproces van een nieuwbouwwoning. In een maandelijkse column samen met gebiedsontwikkelaar BPD neemt hij ons mee in zijn financiële wereld en deelt zijn tips & tricks!

Hoe financier je meer- en minderwerk aan je nieuwbouwwoning?

Als je een nieuwbouwwoning koopt, zijn er vaak diverse mogelijkheden voor meer- en minderwerk. Denk bij meerwerk bijvoorbeeld aan een uitbouw, een dakkapel of een buitenkraan. Wil je juist werkzaamheden achterwege laten? Dan valt dit onder minderwerk, zoals het casco laten opleveren van de badkamer. Voordat je hier keuzes in gaat maken, is het goed om je wensen af te stemmen met jouw financiële mogelijkheden. Als ik met klanten aan tafel zit, kijken we altijd eerst naar de basis. Wat heb je gekocht? Dat is de vrij op naam-prijs (v.o.n.). Per project verschilt het wat er in die prijs zit. Heb je de woning inclusief keuken en badkamer gekocht, of is het geheel casco? Het kan allemaal.

Volume vergrotend

Mijn advies aan de klant is om met de makelaar en/of aannemer te overleggen wat mogelijk is in meer- en minderwerk. Het kan zijn dat het bouwbedrijf zegt dat je 120 centimeter kan uitbouwen aan de achterzijde of dat je een dakkapel kan plaatsen. Dat zijn allemaal volume vergrotende meerwerkopties waardoor de inhoud van je huis groter wordt. Voor de bank is dit zeer nuttige informatie, want waarde vermeerderende zaken kunnen worden meegefinancierd. Wel zo handig, en slim!

Meefinancieren tot 20% v.o.n.-prijs

De gouden regel bij de bank is dat je meerwerk tot een maximum van 20% van de v.o.n.-prijs mag laten meefinancieren. Dus die dakkapel en uitbouw kunnen hieronder vallen. Omdat er al vaak veel in de v.o.n.-prijs zit, zijn de opties voor meerwerk vaak volume-vergrotend. Het komt zelden voor dat kopers over die 20% heen gaan. Wil je een marmeren badkamer of een zeer extravagante keuken? Dan is de bank over het algemeen wat strenger, omdat dit om smaak gaat en niet direct waarde toevoegt aan de woning. De bank zegt dan bij dat soort meerwerk: laten we daarin niet te gek doen, want het is niet reëel of dit waarde is die je direct terugkrijgt. Wat je leent, moet waarde hebben. En om die reden wordt dus wat kritischer gekeken naar alles wat niet volume vergrotend is.

Zelf doen niet altijd voordeliger

Ben je heel handig en van plan veel zelf te doen? Leuk! Maar kijk ook kritisch naar de haalbaarheid ervan. Ik adviseer mijn klanten altijd om een lijstje te maken in werkzaamheden die de ontwikkelaar realiseert, die je zelf kunt doen en die je wil laten doen en op welke termijn.  Vraag je bij meerwerk ook af wat in jouw situatie het meest comfortabel is. Zo had ik onlangs een gesprek met een koper die aangaf de schuur in de tuin zelf te willen bouwen. Maar vergeet niet dat grondstoffen momenteel een stuk duurder zijn. Zelf doen wil zeker niet zeggen dat het voordeliger, mooier en fijner is! Er komt al genoeg op je af bij het kopen van een huis, dus denk goed na wat het je waard is om het zelf te doen en weeg dit af met wat het je waard is om jezelf te ontzorgen!

Tip van Luuk Willems

Bespreek al je plannen met je adviseur, ook als je niet alles wilt laten financieren door de bank. Het kan namelijk een positieve invloed hebben op de waarde van je woning en dat is voor de bank interessant om te weten. Hoe vollediger het kostenoverzicht, hoe beter wij je kunnen adviseren over hoe we dat gaan realiseren – met een hypotheek, eigen geld en eventuele overwaarde van de vorige woning.

Verduurzamen

Je nieuwbouwwoning is standaard al heel duurzaam. Wil je je huis nog extra verduurzamen? Ook dit kan je meefinancieren! Er zijn diverse verduurzamende maatregelen, zoals een uitbreiding van zonnepanelen. Voor deze opties zijn extra financieringsmogelijkheden. Standaard krijg je € 9.000 euro om te lenen. Blijkt dat door je maatregelen het huis extra zuinig is, dan mag je € 15.000 euro lenen. Bij een nul-op-de-meter woning is dit zelfs € 25.000 euro! Houd dit dus in je achterhoofd.

Meer informatie over een nieuwbouwhypotheek

Wil je meer weten over de mogelijkheden rondom een nieuwbouwhypotheek? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Dit kan ook makkelijk online via een videogesprek.

Gebiedsontwikkelaar BPD heeft mooie nieuwbouwprojecten in Rotterdam en de regio. Interesse? Bekijk het huidige aanbod op de website.

Vorig artikel Wijken in Rotterdam uitgelicht
Volgend artikel Maak kennis met Feyenoord City 2.0: het Rotterdam van morgen