Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

In de Stampioenstraat bouwden bewoners samen aan hun nieuwe buurt

Zeven huishoudens bouwden letterlijk en figuurlijk hun toekomst in Feijenoord

Eindelijk was het zover: de oplevering van de zelfbouw woningen op de Stampioenstraat in de wijk Feijenoord. De bewoners zijn daar bijna allemaal ingetrokken, ieder in hun unieke woning. Geen enkele plattegrond is hetzelfde. Aan de buitenkant zie je ook de verschillen: aan de voorkant werden eigen keuzes in baksteen en indeling gemaakt en aan de achterkant kleuren de gevels allemaal anders. Wat een gaaf resultaat hebben de kopers neergezet!

In maart 2021 is gestart met de bouw van de woningen. Een project waarvan de bewoners zelf de opdrachtgever zijn. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) heet dat. Zeven huishoudens kochten grond van de gemeente en hebben hier letterlijk en figuurlijk hun toekomst gebouwd. Ze bouwden nieuwe woningen in een gebied dat wordt gedomineerd door sociale- en vrije sector huurwoningen. De kopers hebben tijdens de ontwikkelfase gezamenlijk besloten over onder andere materiaalgebruik, de aanvraag van de vergunning en het selecteren van adviseurs en een aannemer. Steenvlinder stond de kopers bij in dit collectieve zelfbouwproces.

Het duurt even, maar dan heb je wel wat om trots op te zijn! Over ieder hoekje is nagedacht en elk detail heeft een verhaal, dat maakt het huis direct heel eigen.

Sarah Thiel, zelfbouwer Stampioenstraat

Toko Fuze is de architect van het plan en heeft alle individuele wensen van de bewoners samengebracht tot één ontwerp. BKT-advies heeft de kopers begeleid tijdens de bouwfase. Na de oplevering door aannemer Spek zijn alle kopers de komende maanden nog druk bezig met de laatste afbouwwerkzaamheden. Dat doet iedereen in zijn eigen tempo: sommigen zijn al verhuisd en kamperen, andere doen het wat rustiger aan. Het is de bedoeling dat iedereen na de zomer zijn intrek heeft genomen in de kersverse woningen.

Meer weten over de mogelijkheden of beschikbare kavels?

Raak jij geïnspireerd door dit verhaal en de buurt of zou je ook graag zelf aan de slag gaan? Lees hier meer over zelfbouw en de beschikbare kavels en over Bouwen aan (en in) Rotterdam. Ook kun je direct contact opnemen met Prasant Ramkisoen, projectmanager zelfbouw gemeente Rotterdam, via [email protected].

Vorig artikel In de Stampioenstraat bouwen bewoners samen aan de buurt
Volgend artikel Medio 2024 komen 7 zelfbouwkavels in ’s Gravenland beschikbaar