Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wonen in een karakteristiek schoolgebouw? Dat kan in Rotterdam!

Roelande Zoethout en Rinske Schellekens van de gemeente Rotterdam vertellen over de zeven transformatiepanden die nu in de verkoop staan.

Zeven voormalige schoolgebouwen, gelegen in Rotterdam-West, Nieuwe Westen, Bloemhof, Rubroek en het Oude Noorden, staan nu in de verkoop. Het zijn zogenaamde transformatiepanden: de gebouwen worden getransformeerd tot ruime woningen. Daarbij blijft de karakteristieke uitstraling zoveel mogelijk behouden, zegt Roelande Zoethout, verkoopmanager Vastgoed van gemeente Rotterdam.

Het gebouw aan de Adrien Mildersstraat (Nieuwe Westen)

De gebouwen liggen aan de 1e Pijnackerstraat (Oude Noorden), de Adrien Mildersstraat (Nieuwe Westen), De Jagerstraat (Nieuwe Westen), de Zoutziedersstraat (Tussendijken), Schonebergerweg (Nieuwe Westen), Haverlandstraat (Rubroek) en de Zwederstraat (Bloemhof). “Dit zijn straten in de oude stadswijken”, vertelt Roelande. “Deze wijken zijn de laatste jaren erg in ontwikkeling.” Op één pand na zijn de voormalige scholen nu tijdelijk in gebruik als woning, atelier of kleine bedrijfsruimte. Straks komen er ruime koopwoningen in, van minimaal 85m2. Er kunnen zo’n 7 tot 8 woningen per gebouw gerealiseerd worden.

Bijzondere woningen voor stellen en gezinnen

“De woningen zijn echt een aanvulling op het bestaande aanbod in deze wijken”, vertelt Roelande. Door bijzondere koopwoningen toe te voegen aan het bestaande aanbod van met name kleinere huurwoningen, ontstaat er meer variatie in type woningen. “De ruime woningen zijn ideaal voor stellen en gezinnen. Speeltuinen liggen vaak om de hoek, in de beslotenheid van huizenblokken. Andere faciliteiten, zoals winkels, scholen, sportvoorzieningen en een fijnmazig ov-netwerk zijn binnen handbereik. Daarnaast zien we dat veel oud-Rotterdammers graag terugkeren. Hoe leuk is het dan, als je kan wonen in jouw oude schoolgebouw?”

Inspiratiebeeld: architect NieuwpoortLuteijn – foto: Loes op locatie

Karakteristieke uitstraling

Bijzonder aan de panden is de karakteristieke uitstraling en de architectonische elementen die herinneren aan de oorspronkelijke functie als schoolgebouw. Zo zijn er in een aantal gebouwen trappenhuizen met granieten treden en een lambrisering van geel en zwart geglazuurde tegels. “Het pand aan de Zoutziederstraat is zelfs een gemeentelijk monument en heeft een gevel in een aan de Amsterdamse school en Nieuwe Haagse school refererende stijl. Aan sfeer en karakter dus zeker geen gebrek”, zegt Roelande.

Een eigentijdse manier van wonen in een karakteristiek pand

Inspiratiebeeld: eklund_terbeek architects – foto: René de Wit

Van A naar B met deelvervoer

De gebouwen staan in wijken waar geen ruimte is voor herinrichting, waardoor parkeerplekken moeilijk te realiseren zijn. “Rotterdam groeit heel snel, en dat betekent dat wij als gemeente, maar ook Rotterdammers zelf, op een andere manier naar de stad moeten kijken”, legt Rinske Schellekens, Adviseur communicatie Mobiliteit van gemeente Rotterdam uit. “Om de stad aantrekkelijk en leefbaar te houden, maar vooral ook om het bereikbaar te houden.”

Daarnaast is het hebben van een auto in de stad helemaal niet noodzakelijk. Rinske: “Er zijn in Rotterdam ontzettend veel mogelijkheden om van A naar B te komen. Allereerst zijn voorzieningen vaak op fiets- of loopafstand. En hebben we een prachtig netwerk aan fiets- en wandelpaden en voor OV. Daarnaast kent Rotterdam veel vormen van (elektrische) deelmobiliteit, denk bijvoorbeeld aan deelauto’s, felyx scooters en fietsen die je kunt gebruiken als je toch wat verder weg moet. Dit gecombineerd met openbaar vervoer biedt een hele mooie mix van vervoermiddelen die je als bewoner van de nieuw te realiseren woningen kunt gebruiken. Zo creëren we een gezonde en groene stad die goed bereikbaar is.”

Adrien Mildersstraat (Nieuwe Westen)

De Jagerstraat (Nieuwe Westen)

Meer informatie

Geïnteresseerd in een van de gebouwen? Externe makelaars verkopen deze transformatiewoningen via openbare inschrijvingsprocedures. Kijk op www.rotterdam.nl/loket/ik-wil-ruimte en neem met hen contact op voor meer informatie over de panden en verkoopvoorwaarden.

Vorig artikel Cammy en Brénousky dansen voor verbinding in de Afrikaanderwijk
Volgend artikel Zelfbouw in het Liskwartier: slechte fundering, perfecte financiering