Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wonen aan de Schiehaven in Delfshaven

Altijd al aan het water willen wonen? Houd de ontwikkelingen in Schiehaven Noord in de gaten!

De gemeente Rotterdam wil Schiehaven Noord veranderen in een aantrekkelijk gebied met circa 1.200 woningen voor iedere portemonnee. Hiervoor zal een deel van de Schiehaven worden gedempt. Áls het plan doorgaat, start het bouwen en dempen op zijn vroegst in 2023.

Schiehaven Noord ligt in het deelgebied Delfshaven, tussen de wijken Lloydkwartier en Schiemond. Een gebied waar tot de jaren ’60 bedrijvigheid plaatsvond in de haven. Hierna is de haven stil komen te liggen omdat de steeds grotere schepen niet meer konden aanleggen.

Schiehaven Rotterdam jaren '20
Schiehaven Noord Rotterdam herontwikkeling

Woningbouwlocaties

Veel mensen willen graag in Rotterdam wonen. Maar ze kunnen lang niet allemaal aan een woning komen, omdat de vraag naar woningen in Rotterdam op dit moment veel groter is dan het aanbod. De gemeente is hard op zoek naar geschikte woningbouwlocaties, om zo in de toekomst meer mensen aan een woning te kunnen helpen. Dit moet ervoor zorgen dat leraren, zorgpersoneel, politieagenten, maar ook andere mensen die belangrijk zijn voor de stad, hier kunnen blijven wonen en niet wegtrekken naar andere steden.

Na de woningbouwontwikkelingen in het naastgelegen Lloydkwartier, kijkt de gemeente nu naar de Schiehaven Noord om ook hier een aantrekkelijk woongebied van te maken. De gemeente ziet in de herontwikkeling van het gebied Schiehaven-Noord mogelijkheden om aan de vraag naar woningen te voldoen. Het naastgelegen Lloydkwartier is ook een voorbeeld van herontwikkeling. Dit gebied is getransformeerd van havengebied naar een hippe woonwijk met alle voorzieningen in de buurt. Supermarkt, openbaar vervoer, restaurants en 5 minuten fietsen van het centrum, Oude Westen en Delfshaven. Een paar voorbeelden van bouwprojecten in Lloydkwartier zijn STACK, Babel, Eden District, SAWA, Lloyd Yard en Dok&Kaai.

Wonen, werken, fietsen en wandelen

Het gebied waarom het gaat oogt nu nog vrij stenig. De gemeente wil het huidige Lloyd Multiplein en directe omgeving veranderen in een fijn gebied, waar het prettig wonen, werken, fietsen en wandelen is. De huidige sportvelden worden in de plannen ingepast en blijven dus gewoon bestaan. Onderdeel van de plannen vormt de demping van een deel van de Schiehaven, zodat hier ruimte komt voor flaneren, recreëren en wonen.

Vraag en antwoord voor geïnteresseerden

Tijdens een bijeenkomst op 22 juni ging de gemeente in gesprek met geïnteresseerden en omwonenden over de ideeën die er zijn voor het gebied Schiehaven-Noord. Er werd een toelichting geven op de plannen voor de bouw van woningen en de herinrichting van de Schiehaven. Ook was er gelegenheid om vragen te stellen en input te leveren voor de nieuwe inrichting van het gebied. De vragen worden opgenomen in een Q&A (vraag en antwoord) en zullen in de week van 12 juli op de pagina rotterdam.nl/wonen-leven/schiehaven-noord worden geplaats.

Meer informatie

Wil je wonen aan het water in Delfshaven met alle voorzieningen in de buurt? Houd de pagina over de gebiedsontwikkeling Schiehaven-Noord dan in de gaten. In de toekomst kan je hier meer informatie vinden.

Op de publiekslocatie Delfshaven, Looiershof 1, staat een maquette van de gebiedsontwikkeling Schiehaven-Noord. Deze is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je die mailen naar [email protected].

Vorig artikel Lloydkwartier, rauwe haven wordt hippe woonwijk
Volgend artikel Merwe-Vierhavens wordt hèt stadshavengebied van de toekomst