Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Westerpoort verbindt stad en park

Wonen in hartje centrum in een duurzame, groene omgeving

Wonen in hartje centrum tussen de bruisende stad, de singel en het park. Het voormalige kantoorpand van de gemeente Rotterdam wordt onherkenbaar getransformeerd. Westerpoort biedt straks niet alleen plek aan 22 duurzame woningen in hartje centrum, maar verbindt wijken en Rotterdammers met een groene omgeving.

Van gemeentelijk kantoor naar woning

De gemeente Rotterdam heeft een voormalig kantoorpand aan de Westersingel verkocht aan VORM Ontwikkeling. Plan Westerpoort was het beste plan voor het gebouw en de omgeving. Er komen 22 huur- en koopwoningen, een etage met flexibele kantoorruimtes, sport- en yogagelegenheden en een openbare lobby. Op de tweede tot en met de vierde verdieping komt een mix aan huur- en koopwoningen in het middensegment. Er is voor ieder wat wils, van een parkappartement, tot een praktijk-aan-huis-woning of doorzonappartementen.

De huizenrij aan de Westersingel vormt nu nog een aaneengesloten blok tussen het centrum en wijkpark Het Oude Westen. In het plan is een openbare doorgang, het Parkpad, opgenomen die het naastgelegen park beter bereikbaar maakt voor omwonenden.

,,Een voormalig kantoorpand op een toplocatie krijgt nieuw elan in dit bijzondere plan met woningen in het middensegment’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). ,,De publieke doorgang vormt  een prachtige verbinding tussen het wijkpark en het centrum. De tuin, die ook voor iedereen toegankelijk is, vormt een rustpunt in de drukke binnenstad. Dit is een aanwinst voor alle Rotterdammers.’’

Sociaal en natuurinclusief

Westerpoort verbindt diverse wijken en doelgroepen in een groene omgeving. Het ‘Parkpad’ vormt de verbinding tussen de Westersingel en het Wijkpark, zodat de natuur in de binnenstad beter toegankelijk is voor omwonenden en bezoekers. Een weelderige collectieve achtertuin en een groene poort met een doordacht groenplan trekken kleine zoogdieren zoals egels, vogels en bijen aan. Het plafond – opgetrokken uit gerooid essenhout van zieke bomen– vormt een schuilplek voor insecten, vogels en vleermuizen.

Het dak wordt vergroend en krijgt zonnepanelen voor duurzame energieopwekking. De achterliggende tuin wordt voor iedereen toegankelijk. Door de vergroening wordt er meer overtollig regenwater opgevangen en tijdelijk opgeslagen in een waterbuffer onder de grond. Daarnaast zorgt het groen voor schaduw en koelte tijdens hete zomerdagen. Zo draagt Westerpoort bij aan het klimaat-adaptief maken van de stad.

,,Tijdens de coronacrisis hebben we gezien hoe belangrijk de natuur is voor Rotterdammers’’, zegt Eva Hekkenberg, directeur Concepten van VORM.  ,,In plaats van dat mensen uit de stad trekken op zoek naar natuur, willen wij met deze plannen de natuur in de stad benutten. We willen de stad klimaat-adaptief maken, de biodiversiteit verhogen en voor mens en dier een rustpunt creëren.’’

Samen Rotterdam maken

Betaalbare en duurzame woningen, hittestress in de steden, wateroverlast, gezond en veilig wonen, voldoende diversiteit op buurtniveau, voorzieningen dichtbij wonen en werken, ouderen die ook wanneer zij onzelfstandig worden toch in hun buurt kunnen blijven wonen. Dit zijn zomaar een aantal wensen waar de in Rotterdam gevestigde projectontwikkelaar een belangrijke bijdrage aan wil leveren. Ook in Rotterdam. VORM wil samen met Rotterdam, Rotterdam maken.

Niet voor niets heeft VORM vorig jaar haar intrek genomen in het gerenoveerde en verduurzaamde voormalige poortgebouw De Nieuwe Maaskant in de Rotterdamse Schiehaven. “Met deze renovatie en transformatie van dit bijzondere historische pand geven we antwoord op de vraag vanuit de markt”, stelt Hans Meurs, Algemeen Directeur bij VORM. ”Voor ons nieuwe kantoor zagen wij af van nieuwbouw, door eerst te kijken naar bestaande bouw. Kan niet, bestaat niet bij VORM”. Inmiddels is het gebouw zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht, verduurzaamd en voorzien van innovaties zoals een unieke staalconstructie.

Meer informatie over Westerpoort

Het project is in voorbereiding. In overleg met bouwteams, architecten, gemeentes en tal van andere adviseurs werken we stapje voor stapje aan het uiteindelijke plan. Naar verwachting zal Westerpoort eind 2022 in verkoop gaan. De start van de bouw staat gepland voor het 2022 / 2023.

Wil je de ontwikkelingen rondom de nieuwbouwwoningen in Westerpoort volgen en als eerste het nieuws ontvangen? Schrijf je op de projectsite in voor onze nieuwsbrief.

 

Vorig artikel De culturele hotspots van het Oude Westen
Volgend artikel Blije huurders Little C