Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wateratlas: scheepvaart, recreatie, groen en wonen op en langs de Nieuwe Maas

De Nieuwe Maas als hoofdvaarweg en centraal park

Van Merwe-Vierhavens in het westen, tot en met de Van Brienenoordbrug in het oosten: Rotterdam maakt met de Wateratlas keuzes waar op het water – aan de kades langs de vaarweg en in de havenbekkens – ruimte is voor binnenvaartschepen, recreatie, toerisme, personenvervoer, groen en (drijvend) wonen.

De Wateratlas is een belangrijk nieuw hoofdstuk voor het water in de stad, te beginnen bij de Nieuwe Maas. De Wateratlas laat zien welke kansen er liggen op het water en welke keuzes we maken als stad.

Wethouder Chantal Zeegers – Klimaat, Bouwen en Wonen

De Nieuwe Maas is en blijft een belangrijke vaarweg. Zee- en binnenvaartschepen horen bij de stad. Een veilige vaarweg staat voorop. Maar buiten deze zone liggen nog heel veel kansen om mooie dingen te ontwikkelen. De Wateratlas brengt onze oevers en kades beter in beeld. Hierdoor worden de mogelijkheden om hier beter gebruik van te maken een stuk duidelijker. Zowel voor de korte termijn als voor de aankomende 15 tot 20 jaar.

Zo worden plekken aan de rivier waar iedereen wil zijn beter bereikbaar vanaf het water. Ook worden er buurthavens aangewezen waar ruimte is voor meer groen, watersport, drijvende woningen, horeca of een buurthuis. Deze passen bij de omliggende wijk en de (toekomstige) bewoners. De stad blijft werken aan een groene rivier met plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en rust en verkoeling kunnen vinden. In de toekomst kan je zelfs een ‘rondje bruggen’ doen langs parken en groene kades die het water inlopen.

Meer informatie

Met deze Wateratlas is voor het eerst ruimtelijk beleid voor het gebruik van dit deel van het Rotterdamse water. Het college van B&W stelde de Wateratlas op 2 juli in concept vast. Lees hier de Wateratlas voor de binnenstedelijke Nieuwe Maas.

Vorig artikel Klimplanten maken je buurt groener: doe mee met Opzoomer-actie Plant de lente
Volgend artikel Wilgenplantsoen: een samenbouwproject voor wonen op maat met elkaar