Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wat is jouw woning waard? Doe een online waardecheck

Hoeveel je woning waard is hangt af van verschillende factoren

De meeste huizen zijn in de afgelopen jaren enorm in waarde gestegen. Dat kan ook voor jouw woning gelden. Weet je eigenlijk wel wat jouw huis nu waard is?

Wonen in Rotterdam stelde een paar vragen over de waardebepaling van koopwoningen aan Lucas van der Knaap van Van Herk Makelaars.

Hoe wordt de waarde van mijn woning bepaald?

De waarde van jouw woning wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de ligging en de locatie van de woning, de grootte, de staat van onderhoud, de voorzieningen en de huidige marktsituatie. Het is een mix van objectieve criteria en subjectieve indrukken die samen de waarde bepalen.

Zo hebben gezinnen andere wensen voor een woning dan een starter of een alleenstaande. Maar mensen hebben ook een bepaalde smaak, dus hoe mooi of aantrekkelijk iemand een woning vindt, is heel subjectief.

En ook schaartse bijvoorbeeld, bepaalt hoeveel een woning waard is. In een stedelijke omgeving is niet veel groen, dus de aanwezigheid van een tuin kan de waarde laten toenemen.

Kan ik de waarde van mijn woning vergroten?

Zeker weten dat dat kan! Kleine aanpassingen kunnen een grote invloed hebben op de prijs. Denk aan het (deels) opknappen van de keuken of de badkamer, het verbeteren van de energiezuinigheid, of het creëren van extra ruimte door bijvoorbeeld een uitbouw of een dakkapel. Ook een verzorgde tuin of balkon én een frisse uitstraling kunnen de waarde van je woning vergroten.

Ik wil de waarde van mijn woning laten bepalen, hoe werkt dat?

Het laten bepalen van de waarde van jouw woning begint met het uitnodigen van een makelaar voor een vrijblijvend gesprek bij jou thuis. Tijdens dit bezoek kijken wij naar de staat van de woning en wordt je woning vergeleken met woningen in de buurt.

Ook kijken we daarbij naar de lokale marktomstandigheden, bijvoorbeeld wat de prijzen van huizen in de buurt doen en of er veel beweging in de woningmarkt is. Op basis hiervan kan er een nauwkeurige schatting van de waarde worden gemaakt.

Stel dat ik overwaarde heb, wat kan ik daarmee?

Als je overwaarde hebt op je woning, zijn er verschillende opties om hiermee om te gaan, afhankelijk van je financiële doelen en situatie. Een van de meest voorkomende opties is om de overwaarde te gebruiken als eigen vermogen voor een nieuwe woning. Je koopt bijvoorbeeld een grotere woning of investeert in een vakantiehuis.

Maar je kan de overwaarde ook gebruiken om je huidige woning te verbeteren of te renoveren. Dit kan niet alleen je woongenot verhogen, maar ook zorgen dat de waarde van je woning verder stijgt. Let op, voor veel van deze opties kan een taxatie van je woning nodig zijn. Zo’n taxatie kun je bij je makelaarskantoor laten opstellen. Wil je meer weten over taxatie aanvragen, kijk dan op de website.

Wil jij weten wat jouw woning waard is?

Je kunt een digitale schatting ontvangen door het invullen van de digitale Waardecheck. Dan ontvang je binnen een paar minuten een online schatting in jouw mailbox. Het is ook mogelijk dat een van onze makelaars langs komt langs om een gratis indicatie van de huidige waarde van jouw huis te geven. Ben je van plan jouw huis te verkopen? Van Herk Makelaars adviseert je ook gratis en vrijblijvend over de vraagprijs en verkoopstrategie.

Vorig artikel Welk project verdient volgens jou de Rotterdam Architectuur Prijs 2024?
Volgend artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.