Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Verhuizen met de hulp van de Seniorenmakelaar

Seniorenmakelaar kijkt mee naar een geschikte woning om oud in te worden

Heb je eenmaal een fijn huis dat helemaal naar je zin is, dan wil je daar het liefst zo lang mogelijk blijven wonen. De meeste mensen willen dan ook oud worden in hun eigen huis. Begrijpelijk, maar kan dat ook? Daarvoor moet je weten of je woning wel toekomstbestendig is, of dat het beter is om naar een andere woning te verhuizen. De seniorenmakelaar kan daarbij helpen. Die is er speciaal voor 55-plussers in Rotterdam die in een sociale huurwoning wonen.

Seniorenmakelaar als duizendpoot

Ilse vertelt: “Vandaag was ik op huisbezoek bij twee hele blije Rotterdamse senioren die dankzij onze hulp zijn verhuisd. Vanuit een grote woning met trappen naar een seniorenwoning te midden van alle voorzieningen in hun vertrouwde omgeving.”

Ilse heeft de bewoners geholpen bij het reageren op woningen, contact leggen met de samenwerkende woningcorporaties, het aanleveren van de juiste documenten en het geven van informatie en advies. En niet te vergeten: ze was natuurlijk ook een luisterend en begripvol oor tijdens het intensieve proces van de verhuizing.

Seniorenmakelaar Ilse Verschelden

Mevrouw Kerk-Meilisse uit Crooswijk: lees hier haar verhaal

Seniorenmakelaar kijkt naar de toekomst

Huurders die ouder zijn dan 55 jaar en in een sociale huurwoning in Rotterdam wonen, kunnen een beroep doen op de seniorenmakelaars Sandra Muller en Ilse Verschelden. Zij helpen huurders om te kijken of hun huis geschikt is om oud in te worden. Ze kijken bijvoorbeeld of de woning ook goed te gebruiken is als de bewoner minder mobiel wordt. Maar ook of de bewoner er nu nog goed uit de voeten kan. Om te bepalen of een woning geschikt is om oud in te worden, kijken ze onder andere naar:

 • Is er een trap en hoe gaat het met traplopen?
 • Is er een tuin en heeft die onderhoud nodig?
 • Zijn er winkels en een huisarts en tandarts in de buurt?
 • Zijn er voldoende activiteiten in de buurt?
 • Zijn alle voorzieningen goed te bereiken?
 • Is er openbaar vervoer in de buurt?

Daarnaast verkennen Sandra en Ilse alvast samen met de bewoner de mogelijkheden voor de toekomst. In welke wijk zou iemand graag willen wonen en zijn er 55+ woningen in die wijk?

Aan de slag met toekomstbestendig wonen

Bewoners die wachten met verhuizen tot het echt niet meer gaat, hebben kans dat ze dan niets meer te kiezen hebben. Daarom is het verstandig om er op tijd over na te denken. Dan kun je je er namelijk op voorbereiden. Want soms duurt het wel even voordat je een woning naar je zin vindt die ook nog eens geschikt is. De seniorenmakelaar kan onder andere helpen met:

 • Doorverwijzen naar hulp bij het inschrijven op WoonnetRijnmond.
 • Wegwijs maken op WoonnetRijnmond.
 • Reageren op woningen als mensen dat zelf niet meer kunnen.
 • Kijken naar de mogelijkheden voor huurtoeslag.
 • Aanwezig zijn bij een bezichtiging.
 • Advies over aanpassingen in de huidige woning.
 • Doorverwijzing naar loket Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) voor bepaalde voorzieningen, of naar andere regelingen.
 • Verhuizing van een grote naar een kleinere woning.

Meer informatie?

Twijfel je of jouw woning geschikt is om oud in te worden? Neem dan contact op met Sandra Muller en Ilse Verschelden. Zij helpen graag met informatie en advies.

Ze zijn bereikbaar via e-mail [email protected] en telefonisch op maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur, telefoon (010) 267 64 88.

Op de site van gemeente Rotterdam vind je meer informatie over ondersteuning bij (zelfstandig) wonen.

Vorig artikel Plannen Oostflank: 30.000 woningen, extra voorzieningen en een nieuwe stadsbrug
Volgend artikel Kijk op de Wijk: nieuwe methode voor de ontwikkeling van leefbare plekken