Vergunningsvrij (ver)bouwen met Architect aan Zet
Het eerste project van Architect aan Zet is een feit: een woonvilla in Park Zestienhoven
Vergunningsvrij bouwen of verbouwen kan sinds kort in Rotterdam. Het eerste project is een feit. In Park Zestienhoven wordt een woonvilla gebouwd zonder dat daar een vergunning voor is afgegeven. Dit kan omdat de architect een gecertificeerd Architect aan Zet architect is.
Architect aan Zet (AAZ) is een manier om het vergunningsvrij bouwen en verbouwen in Rotterdam mogelijk te maken. Het doel is om bouwinitiatieven sneller te realiseren. Het aanvragen van een vergunning is niet meer nodig als een gecertificeerd architect wordt ingeschakeld.

Op de foto: projectleiders Guus Enning en Salima Benaissa, wethouder Bas Kurvers, architect Nico van den Berg en ‘kwaliteitsborger’ en tevens gecertificeerd architect Lex Bruns
Hoe werkt Architect aan Zet
Je wilt een huis (ver)bouwen of een bouwwerk plaatsen. Op deze kaart zie je of jouw locatie in het groene gebied ligt en dus in aanmerking komt voor Architect aan Zet. Je kiest een gekwalificeerde architect uit de lijst. Wanneer je hebt besloten dat deze architect de opdracht gaat uitvoeren, meldt de architect de bouwactiviteit aan voor Architect aan Zet. Dit kan via de daarvoor pagina Melding Architect aan Zet. Je hoeft geen leges (kosten) te betalen. De gekwalificeerde architect krijgt de volledige opdracht. Dat betekent voor de gehele looptijd van het project: van planvorming tot en met de eindoplevering en dus het eindresultaat.

Voor welke bouwprojecten kan ik terecht bij Architect aan Zet
Het eerste project is een luxe vrijstaande woonvilla. Maar, ook als jij een kluswoning hebt, een tiny house wilt bouwen of dakkapellen, een serre of tuinhuis wilt plaatsen, kan je Architect aan Zet inschakelen. Houd er wel rekening mee dat het gaat om bouwprojecten die passen binnen het bestemmingsplan én die een laag ruimtelijk en bouwtechnisch risicoprofiel hebben zoals:
- Een of twee ééngezinswoning(en). Dat kunnen bijvoorbeeld twee vrijstaande woningen naast elkaar zijn, een of twee rijtjeswoningen naast elkaar of één twee-onder-een-kap woning.Dat kan nieuwbouw of renovatie zijn. Ook klushuizen en tiny houses vallen hier onder
- Een op de grond staand bijbehorend bouwwerk, mits niet hoger dan 10 meter. Bijvoorbeeld een aanbouw, een serre, een tuinhuis of een atelier
- Voor mantelzorgwoningen gelden aparte, landelijke regels. Je vindt deze regels op rijksoverheid.nl
- Een dakopbouw op een eengezinswoning waarbij geen extra woningen worden gerealiseerd
- Een dakterras op een eengezinswoning
- Een dakkapel op een eengezinswoning.
Staat jouw wens er niet bij? Neem dan contact op met de gemeente via [email protected].
Architectenwinkel
Bij de architectenwinkel kun je terecht met vragen en ideeën over zelfbouw, verbouw, duurzaam en energiezuinig bouwen. De specialisten van de Architectenwinkel geven onafhankelijk advies over de verschillende mogelijkheden.
Meer informatie
Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Ga naar de website van de gemeente Rotterdam. Voor specifieke vragen kan je een mail sturen naar [email protected].