Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Fijn wonen voor ouderen met zorg en activiteiten dichtbij

Thuisplusflat is voor Rotterdammers vanaf 55 jaar met een lichte tot matige zorgvraag

Sinds 2021 hebben we in Rotterdam Thuisplusflats; bestaande seniorencomplexen waar oudere Rotterdammers wonen. In een Thuisplusflat heeft u een eigen appartement, maar worden ook activiteiten georganiseerd rondom bewegen, samen eten en ontmoeting. Ook heeft de Thuisplusflat een vast zorg- en ondersteuningsteam voor extra ondersteuning. Zo kunt u langer zelfstandig blijven wonen, maar is er zorg en ondersteuning dichtbij wanneer u dit nodig heeft.

Een Thuisplusflat?

In Rotterdam zijn een aantal seniorencomplexen omgevormd tot Thuisplusflat. In een Thuisplusflat zetten we in op fijn wonen, met activiteiten en goede zorg dichtbij. Een Thuisplusflat is bedoeld voor  Rotterdammers van 55 jaar en ouder met een lichte tot matige zorgvraag. Bewoners hebben een eigen (sociale huur-) appartement en betalen naast de reguliere huur- en servicekosten, geen extra
woonkosten.

Thuisplusflat bewoners

Wat is de plus in de Thuisplusflat?

Een Thuisplusflat is wonen met een plus. In de gemeenschappelijke ruimte van het complex worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten zijn gericht op ontmoeting en vitaliteit. Voorbeelden hiervan zijn stoelyoga, creamiddagen en wandelochtenden. Bewoners worden ook aangemoedigd en ondersteund om eigen activiteiten op te zetten en te begeleiden.

In Rotterdam zijn inmiddels zes Thuisplusflats gestart:

  • Wooncentrum Helga (Lage Land) – woningcorporatie Wooncompas
  • Prinsessenflat (Prinsenland), woningcorporatie Woonstad
  • Leyerwaard/Grienderwaard (IJsselmonde), woningcorporatie Woonstad
  • IJsselburgh (Beverwaard), woningcorporatie Woonbron
  • De Kulk (Hoogvliet) en woningcorporatie Woonbron
  • Wooncomplex Laurens (Ommoord), woningcorporatie Maaswonen

De komende jaren wordt het aantal complexen naar verwachting uitgebreid. Wilt u meer weten over de Thuisplusflats bekijk dan onderstaande brochure. Voor vragen kunt u contact opnemen met de Vraagwijzer of kijk op Woonnet Rijnmond.

Hoe komen ouderen in aanmerking voor de Thuisplusflat?

De Thuisplusflat is bedoeld voor vitale ouderen en ouderen met een lichte tot matige zorgvraag. Om in aanmerking te komen, moeten ouderen zich inschrijven op WoonnetRijnmond.nl. Op deze website kan gereageerd worden op vrijgekomen appartementen in de Thuisplusflat.

Sommige Thuisplusflats maken gebruik van een WensWacht-systeem. Dit houdt in dat op WoonnetRijnmond de interesse in een woning in de Thuisplusflat aangeven kan worden. De woningcorporatie voert vervolgens een gesprek met de geïnteresseerde om te kijken of deze in aanmerking komt voor de Thuisplusflat. Wanneer dit het geval is, komt de persoon op een wachtlijst te staan. De geïnteresseerde krijgt vervolgens bericht zodra er een woning beschikbaar is.

Meer informatie over de Thuisplusflat?

Klik hier voor de brochure De Thuisplusflat.

Ben jij een (toekomstige) bewoner, ontwikkelaar, woningcorporatie, architect, belegger of wijkondernemer? Hieronder staan nog twee interessante brochures:
Klik hier voor de brochure Verrijk de seniorvriendelijke wijk met ouderenhubs.
Klik hier voor de brochure Ontwerpen voor ouderen.

Vorig artikel De Seniorenmakelaar helpt ouderen geschikt te wonen
Volgend artikel Denk en bouw mee aan seniorvriendelijke wijken