Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Steilrand: dit landschap in Rotterdam-Noord wordt nog leuker

De Steilrand krijgt meer planten, dieren en uitkijkplekken

In het noorden van de stad slingert een bijzonder landschap: De Steilrand. Dit gebied maakt de gemeente de komende twee jaar nog aantrekkelijker. Ook komt er meer variatie in plant en dier.

De Steilrand is een smalle strook land met flinke hoogteverschillen, dat loopt door Overschie en Hillegersberg-Schiebroek. Dit 13,5 kilometer lange gebied is de oever van voormalige veenplassen. Het is nu al een bezoek waard. Je kunt er wandelen, fietsen, vogels spotten, van het groen genieten en bijvoorbeeld langs gaan bij Buitenplaats De Tempel.

Buitenplaats De Tempel

Route van de Steilrand

Buiten spelen en sporten

De komende jaren is er nog meer te zien en doen. Zo komen er plekken om te trainen in de buitenlucht. Kinderen kunnen een avontuurlijke ontdekroute doen. Deze wordt samen met de kinderen uit de buurt ontwikkeld. Het wordt straks ook lekker ravotten bij een nieuwe natuurspeelplek in het Argonautenpark.

Bij de Bergse Voorplas worden drie vlonders gelegd, langs de Strekkade. Deze vlonders zijn gemaakt van hergebruikte meerpalen uit de haven van Rotterdam. Vanaf die vlonders kunnen mensen van dichtbij genieten van het water. Ook komt er een mooie oever met planten. Vissen hebben hier een fijne plek om te paaien.

Argonautenpark

Bergse Voorplas

Bloemen voor de wilde bij

Op meerdere plekken komen bloemrijke weides, bermen en waterkanten. De ‘Steilrandmix’ wordt hier uitgestrooid; zaadjes van bloemen die van nature groeien in het gebied. Bovendien wordt minder gemaaid en pas nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Zo komen de bloemzaden in de grond, om het jaar erop weer tot bloei te komen. Allemaal goed voor de wilde bijen, die steeds schaarser worden. Ook vlinders, vogels, vleermuizen en andere kleine dieren profiteren hiervan.

Park16hoven

Fietsen langs de Steilrand

Steilrand straks goed te vinden

Bewoners die zin hebben om van dit landschap te genieten, zullen het makkelijker kunnen vinden. De gemeente gaat de herkenbaarheid van het gebied verbeteren. Dat gebeurt onder andere door duidelijke entrees aan te leggen ter hoogte van de woonwijk Park16Hoven.

De aanpassingen aan De Steilrand zijn onderdeel van het actieplan Rotterdam gaat voor groen: de Groenagenda 2023-2026. Hierin staan maatregelen voor een groen, biodivers en klimaatbestendig Rotterdam.

Kijk voor meer impressies van de plannen voor De Steilrand op De Steilrand | Rotterdam.nl.

Vorig artikel Rotterdam bouwt door aan een seniorvriendelijke stad
Volgend artikel Maak kennis met Feyenoord City 2.0: het Rotterdam van morgen